9 podsticajnih stvari koje bi svakodnevno trebalo da govorite vašoj deci

Deca su sunđeri. Svi to potvrđuju – pedijatri, učitelji i roditelji. Izgovorite nemarno samo jednu lošu reč i provešćete mnogo sedmica dok tu reč ne izbrišete iz rečnika vašeg mališana. Ali umesto da se usredsredite na stvari koje ne želite da oni ponavljaju za vama, kako bi bilo da se fokusirate na one stvari koje biste želeli da duboko usadite u njih? Ima mnogo stvari koje možemo reći našoj deci koje su istinite, ohrabrujuće, pozitivne i podsticajne za njihov razvoj kao malih ljudskih bića. Navešću 9 podsticajnih stvari koje bi trebalo da svakodnevno govorite svojoj deci:

Ti si dobar. Čak i kada vaše dete ne učini mnogo toga dobrog u toku dana, pronađite bar nešto. Jednom kada čuje da je dobro i da može da bude dobro, to će mu pomoći da poželi da bude još bar malo bolje.

Srećna sam što te imam. Ne dozvolite da prođe dan a da vaše dete nije čulo da ste srećni što ga imate. Mi im obično govorimo da ih volimo, ali reći im da ste srećni što ih imate je još korak dalje, jer im daje sigurnost da vam je drago što su ona tu sa vama.

Volim te čak i kada/iako… Ovo je nešto što ja najčešće govorim svojoj ćerki. Njoj se osećanja lako povrede, a naročito kada je u nevolji, pa se ja trudim da je podsetim da je volim svaki put kada pričamo o nečemo što je uradila pogrešno. Baš zato što je volim ja se trudim da joj pomognem da donosi dobre odluke. Na primer: “Volim te iako si me uznemirila, iako si udarila svog mlađeg brata, pa čak i onada kada se ponašaš besno.”

To što si rekao učinilo je da se osećam… Volim da kažem ovo najčešće kao pozitivno osnaživanje, ali ponkead i u suprotnom smeru ako je neophodno. To obično predstavlja odličan pokretač komunikacije. Na primer: “Kada kažeš da ti se sviđa večera koju sam ti prpremila, osećam se srećnom što sam mogla da pripremim jelo u kojem si uživao.” Ili: ”Kada si mi rekao da odem, to je učinilo da se osećam kao da si ljut na mene. Da li sam u pravu?”

Volim te kada… Reći detetu da ga volite je svakako važno. Ali isto toliko je važno i dati mu do znanja i šta je to što naročito volite kod njega. Potrudite se da se usredsredite svaki put na neki drugi njegov kvalitet, a ne uvek na njegovu fizičku lepotu ili privlačnost. Na primer: “Volim kada me zagrliš a da ja to nisam tražila, kada kažeš nešto lepo svojoj sestri, kada me zamoliš da provedm vreme sa tobom”, itd.

Pomažeš mi kada… Moja deca su još uvek dovoljno mala da vole da mi pomažu. Stoga, da bih ohrabrila to kod njh, ja se trudim da ih naročito pohvalim i istaknem ono što mi je pomoglo, a što su uradili a da ja to nisam tražila od njih. Na primer: sklanjanje igračaka, nameštanje kreveta, odlaganje prljavih stvari u korpu za prljav veš i sl.

Ponosim se tobom. Bez obzira o čemu se radi, dajte im do znanja da ste ponosni na njih. Bilo to nešto veliko ili nešto malo, nešto što su uradili planski ili nešto čega nisu ni bili svesni da su uradili, važno je da znaju da ste vi ponosni na njih kada donesu dobru odluku ili urade nešto korisno i dobro.

Kaži mi nešto više o tome. Davanje do znanja vašem detetu da vam je stalo do onoga što ono ima da vam kaže i što mu se dešava u životu je izuzetno važno. Takođe, to što ćete mu dopustiti da  vam ispriča šta ima i što ćete popričati o njegovim osoećanjima pomoći će mu da nauči kako da komunicira s vama (i sa drugim odraslim osobama).

Da. Pronađite makar jednu stvar za koju ćete im reći “da” svakoga dana – da čitate knjigu zajedno, da odigrate neku igru, da pojedete sladoled nakon ručka i sl. Kada im pružite priliku da od vas čuju “da” što je češće moguće, stvorićete kod njih pozitivan stav i pozitivan utisak, a i oboje ćete se zabaviti provodeći više kvalitetnog vremena zajedno.

Samo još malo dodatnog izlivanja ljubavi na vašu decu učiniće mnogo. Nekoliko iskrenih i ljubaznih reči upućenih njima može napraviti veliku i dugoročnu razliku kako u vašem odnosu, tako i u čitavom njihovom životu.

Izvor: perfection

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Kako ljubav utiče na našu decu?

Komunikacija

 

(Visited 243 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *