Kako živeti što jeftinije moguće

Postoji mnogo razloga zbog kojih možda želite da živite što jeftinije. Hajde da pogledamo neke jednostavne načine štednje novca i da počnemo da živimo sa malo troškova!

  1. Smanjite mesečne pretplate. Nešto što vam zaista može uštedeti mnogo novca tokom vremena je smanjenje (ili eliminisanje!) mesečnih pretplata. Koliko god mesečne pretplate mogle biti zgodne, ograničavanje ili kombinovanje usluga može vam pomoći da svakog meseca pronađete malo dodatnog novca. Kada razmatrate koje pretplate zadržati, a koje eliminisati, pogledajte koje najviše koristite ili uživate u njima. Možda vam i neće biti tako teško smanjiti ih.
  2. Tražite rasprodaje. Ovaj savet je jedan od najočiglednijih, ali istovremeno i najlakši za primenu u svim sferama života. Rasprodaje su najefikasniji način da smanjite troškove bez potpune eliminacije trošenja. Bilo da kupujete namirnice, posteljinu ili odeću, rasprodaje će brzo postati vaši najbolji saveznici.
  3. Iskoristite prednosti programa za lojalnost. Važno je zapamtiti da kompanije nude programe za lojalnost s razlogom. Ne samo da koriste svojim kupcima, već i privlače više vernih kupaca svom brendu. Zašto onda ne iskoristiti prikupljanje bodova za popuste? Ključno je potražiti besplatne programe štednje umesto članstava koja se plaćaju. Neki od najboljih mesta za pronalaženje programa za lojalnost obuhvataju benzinske pumpe, prodavnice prehrambenih proizvoda, prodavnice odeće, prodavnice obuće, prodavnice šminke, prodavnice elektronike i prodavnice nameštaja.
  4. Kupujte visokokvalitetne proizvode. U ovom trenutku možda se pitate: “Kako mogu uštedeti novac ako kupujem skuplje proizvode?” Ključno je gledati na troškove proizvoda tokom dužeg perioda. Umesto kupovine jeftinih proizvoda sa nižim početnim troškovima, predmeti visokog kvaliteta imaju duži vek trajanja. Jeftiniji proizvodi verovatnije će se pokvariti ili uništiti brže jer su napravljeni od manje kvalitetnih komponenti. S druge strane, skuplji proizvodi napravljeni su od vrhunskih materijala, što garantuje dug vek trajanja. Dakle, zapravo ćete tokom vremena trošiti manje novca, jer nećete morati kupovati zamenske proizvode. Ovo je odličan način za dugoročnu uštedu novca.
  5. Tražite jeftinija iskustva i putovanja. Samo zato što živite jeftinim načinom života, ne znači da ne možete uživati u iskustvima i putovanjima. Jedan način uštede novca je razmotriti putovanje van sezone kako biste stekli fenomenalna iskustva za mnogo manje novca nego što biste očekivali. Pored toga, imaćete i bolje iskustvo, jer manje putnika posećuje destinacije tokom određenih perioda godine. Još jedna odlična ideja za ograničavanje troškova, ali i dalje doživljavanje fantastičnih trenutaka, jeste istraživanje lokalnih atrakcija. Ako istražite sve lokalne atrakcije koje nisu turističke, iznenadićete se koliko iskustava možete doživeti. Od vožnje zip-lajnom do obilazaka muzeja, možete ispunjavati život kulturom i zabavom uz manje troškove tako što ćete ostati bliže domu.
  6. Započnite hobi. Zabava može biti značajan trošak i obuhvata širok spektar izdataka. Umesto da trošite dodatni novac na odlazak u bioskop ili na časove slikanja, zašto ne biste izabrali besplatan hobi? Ako ste kreativna osoba, razmislite o pisanju knjige ili niza kratkih priča. Oni koji vole prirodu mogu razmotriti skupljanje kolekcije kamenja ili fotografisanje divljih životinja u svom okruženju. Aktivnosti koje ne zahtevaju mnogo novca držaće vas zauzetim onim što vam je zanimljivo i pružiti vam nešto što možete s nestrpljenjem iščekivati.
  7. Jedite što češće kod kuće. Izlasci na večeru mogu postati skupi prilično brzo. Zapravo, za većinu porodica jedan od najvećih mesečnih troškova često je hrana. Planiranje obroka unapred ima potencijal da vam uštedi mnogo novca u budžetu svakog meseca, omogućavajući vam da dodate više novca na svoj štedni račun.
  8. Smanjite dug. Visoki kamatni dug, poput dugova na kreditnim karticama, može imati ogroman uticaj na vaše lične finansije. Sledeći put kada dobijete izjavu u pošti ili mejlu, pogledajte koliko novca trošite na kamate svakog meseca. Razmislite o tome šta biste mogli raditi s tim novcem umesto plaćanja kamata. Ovaj korak može uključivati refinansiranje duga po nižoj kamatnoj stopi ili rad na eliminisanju duga što je brže moguće.

Koja je najjeftinija opcija za život? Hajde da pogledamo neke popularne opcije za život sa niskim troškovima.

  1. Kamp kuća. Život u kamp kući postao je veoma popularan način života za mnoge mlade odrasle, posebno jer podstiče slobodu. Umesto kupovine kuće ili iznajmljivanja stana, možete kupiti kamp kuću za znatno manje novca. Sve što vam je potrebno ugrađeno je u vozilo, a vi možete putovati gde god želite. Ako vam je potrebno stalno prebivalište, kampovi obično nude parcele koje možete kupiti ili iznajmiti. Alternativno, možete živeti na putu, sve dok vam posao omogućava rad na daljinu. Neke kamp kuće nude fantastične luksuze, poput bežičnog interneta, grejanih sedišta na WC šolji i prelepog enterijera koji će vam se svideti. Da, platićete više za taj luksuz (zato se i zove luksuz), ali ako živite u području sa visokim troškovima života, ove luksuzne kamp kuće možda će vam i dalje omogućiti uštedu novca na duže staze.
  2. Upravnik stambenog prostora. S impresivnim brojem investitora u nekretnine širom sveta, upravnici stambenih prostora važan su segment tržišta. Bićete odgovorni za nadgledanje i održavanje imovine dok se ne iznajmi ili dok vlasnici ne preuzmu posed. Ako pronađete posao sa smeštajem, često vam neće biti potrebno plaćanje smeštaja.
  3. Zajednički život Ako vam nijedna od prethodnih opcija nije privlačna, pronalaženje lepog prostora i deljenje tog prostora sa cimerima može vam značajno smanjiti troškove života. Umesto da plaćate ceo račun za svoj dom, možete deliti troškove sa jednim ili dva cimera. Takođe ćete imati mogućnost da zadržite svoj sopstveni prostor, posebno ako uspete pronaći dupleks ili tripleks smeštaj. Ako pronađete odgovorne, sigurne cimere, nema mnogo toga što može poći po zlu s unajmljivanjem imovine. Takođe, to može biti sjajan način da dobijete svoj prostor, a da i dalje štedite za kupovinu kuće u budućnosti.

Zaključak: Dobirm upravljanjem svojim finansijama, smanjenjem troškova i ulaganjem u visokokvalitetne stvari, sigurno možete pronaći više novca u svom budžetu!

Izvor: mom managing chaos

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Novac

Kako da upravljamo novcem?

(Visited 325 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *