Zašto pticama ne trebaju čarape?

“Zapitaj stoku, naučiće te; ili ptice nebeske, kazaće ti. Ko ne zna od svega toga da je ruka Gospodnja to učinila?” (Knjiga o Jovu 12,7.9)

Da li ste se ikada zapitali zašto patke mogu da provedu ceo dan u vodi koja je blizu tačke smrzavanja, a da ih to ne čini nervoznim? Štaviše, ptice nikada ne deluju uznemireno zbog hladnih nogu. Ako bismo mi trčali po ledu i snegu bosih nogu, vrlo brzo bismo dobili ozbiljan slučaj promrzlina. Zašto onda pticama nisu potrebne čarape?

Ptice imaju mrežu arterija koje vode krv do njihovih nogu. Ove arterije su isprepletane s venama koje vraćaju krv iz nogu. Ova mreža arterija i vena naziva se “čudesna mreža”. Krv koja ide niz arterije je topla, oko 106 stepeni, ali temperatura krvi koja se vraća venama može biti znatno hladnija, čak 37 stepeni dok napušta stopalo. Topla krv ponovo zagreva hladnu krv koja dolazi iz stopala pre nego što uđe u telo. Rezultat je da ptica gubi vrlo malo telesne toplote, a krv koja ulazi u stopalo nikada ne postaje opasno hladna u normalnim zimskim uslovima.

Mudrost ovog dizajna je očigledna. Da li bi ptice preživele kada bi im se noge smrznule pre nego što bi evoluirale do ovako posebnog i složenog termoregulacionog aparata? Teško! Najrazumniji zaključak je da postoji Stvoritelj koji brine o svim svojim stvorenjima, uključujući i vas i mene!

Izvor: creation moments 

(Visited 145 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *