12 saveta kako da uštedite novac

Da li se ikada osećate kao da je nemoguće pronaći načine da uštedite novac, koliko god se trudili? Mislite dobro i pokušavate da trošite manje, ali uvek nešto iskrsne. Potrebne su nove gume za automobil, pa popravka krova, deca su nepresušni izvor potreba – i tako redom, ušteda novca zauzima poslednje mesto. Zvuči poznato?

Nemojte da štedite od onoga što vam je ostalo nakon što sve platite, već potrošite ono što vam je ostalo nakon što ste odvojili štednju.

Dobra vest je da postoji mnogo jednostavnih načina da uštedite novac i udahnete malo svežeg vazduha (i svežeg novca) u svoj budžet. Evo 22 saveta za uštedu novca koji će vam pomoći da prilagodite svoju potrošnju i da brzo uštedite novac.

1. Napravite porodični budžet zajedno

Ušteda novca ne znači samo da ćete na kraju imati više na svom računu. Takođe vam daje priliku da svoju decu naučite vrednim lekcijama o ličnim finansijama.

Jedan od načina da pomognete svojoj deci da razviju finansijsku pismenost i znanje je da budžetiranje postane porodična stvar. Svakog meseca sedite kao porodica i razgovarajte o svojim troškovima, prihodima i ušteđevini.

Još važnije, iskoristite sastanak kao vreme da napravite budžet za porodičnu potrošnju.

Takođe možete da radite sa svojom decom kako biste im pomogli da naprave lični budžet i postave ciljeve uštede.

Na primer, možda neko od vaše dece želi da uštedi za najnoviji sistem video igrica ili se nada da će kupiti rođendanski poklon prijatelju. Učenjem kako da planiraju budžet i koliko vredi biti štedljiv pomaže u usađivanju pozitivnih doživotnih novčanih navika.

2. Smanjite porodični račun za namirnice

Neki od načina na koje možete smanjiti potrošnju na hranu uključuju:

Pravljenje liste za kupovinu. Lista za kupovinu štedi novac tako što vam pomaže da izbegnete kupovinu proizvoda koji vam nisu potrebni. Najjednostavniji način je da pratite količinu namirnica dok ih koristite. Držite svesku u kuhinji i zapišite šta vam je potrebno kada vam ponestane.

Čitanje prodajnih letaka. Pregledajte letak svake prodavnice i uskladite šta je na rasprodaji sa onim što je na vašoj listi ili planirajte obroke oko rasprodajnih artikala.

Počnite sa planiranjem obroka. Planiranje obroka je odlučivanje šta ćete jesti za sve ili većinu obroka tokom nedelje, tako da uvek imate spremnu hranu. Pomaže vam da izbegnete naručivanje brze hrane u poslednjem trenutku, povećate svoju kupovinu, pa čak i da jedete zdravije uz ograničeni budžet.

Izbegavajte kupovinu namirnica kada ste gladni ili pod stresom. Glad i stres mogu da vas nateraju da radite čudne stvari, kao što je kupovina velike količine čokolade ili nezdrave obrađene hrane. Planirajte da odete u prodavnicu kada ste siti i opušteni.

Pražnjenje ostave. Deo uštede novca na namirnicama je da vaša porodica konzumira sve što kupite. Pražnjenje ostave smanjuje otpad i omogućava vam da shvatite koliko preterujete. Napravite listu svega što izbacite bez upotrebe, kao što su pokvareni ostaci ili vlažna zelena salata, da biste stekli utisak o punom obimu problema.

3. Spakujte obrok

Kupovina obroka nekoliko puta nedeljno može izgledati bezopasno u ovom trenutku (posebno kada je vaš omiljeni restoran na pešačkoj udaljenosti od vaše kancelarije), ali možete uštedeti prilično novca samo tako što ćete spakovati obrok.

I ne samo to, već mnogo puta možete kupiti solidne namirnice za nedelju dana po istoj ceni kao dva obroka za večeru. Umesto toga, pripremite hranu kod kuće i gledajte kako se vaša ušteđevina gomila iz meseca u mesec.

4. Razmislite o honorarnom poslu

Možda trenutno niste u mogućnosti da štedite od redovne plate i ne želite da se odreknete svojih navika. U tom slučaju razmislite o pretvaranju svog hobija u honorarni posao. Ako volite da pišete, fotografišete ili radite vežbe pokušajte da prenesete svoje znanje drugim ljudima i od toga zaradite. Danas postoje mnogobrojne internet platforme na kojima možete predstaviti svoje proizvode ali i prenositi znanje ljudima širom sveta, pritom zarađujući novac.

5. Uradi sam… sve!

Pre nego što date novac da platite za novo jastuče, otmeno svetlo ili klupu, razmislite o tome da to uradite sami! Obično će vam cena materijala i jednostavna pretraga na Google-u ili YouTube-u uštedeti tonu novca na vašem najnovijem kućnom projektu. Osim toga, nećete morati da platite nekome da uradi nešto što najverovatnije možete sami da uradite. Ali ako ste tip koji pre udari prst nego ekser, možda biste želeli da zamolite prijatelja ili komšiju za pomoć kako ne biste morali da trošite novac na novi gipsani zid.

Takođe, bezbroj je saveta kako da sami napravite sredstva za čišćenje, ekološki su ispravnija, efikasna i jeftinija.

Isto se odnosi i na razne maske za lice i ostalo na šta trošite novac a za šta već imate prirodne sastojke u svojoj kuhinji.

6. Smanjite korišćenje automobila

Lekari apeluju na ljude da se što više kreću, da se bave sportom jer je način života sve više vezan za boravak u zatvorenom prostoru.

Zato ima višestruke koristi ukoliko počnete da izbegavate vožnju automobilom do nekih mesta koja su vam blizu ili do kojih možete lako da stignete pešaka ili biciklom.

7. Smanjite pretplate na kanale

Da li zaista morate da se pretplatite na svaku uslugu striminga? Napravite porodični sastanak i razgovarajte o svojim pretplatama.

8. Prodajte sve (što vam ne donosi radost)

Uklonite stvari u svom domu koje vam nisu potrebne i koje ste voljni da pustite zarad svoje finansijske budućnosti. Ona starinska stolica koju vam je dala tetka? Prodajte. Ona kristalna vaza koju ste našli u antikvarnici? Prodajte. Iznenadili biste se koliko nereda imate u svom domu (koji čak ni ne koristite niti razmišljate o tome).

9. Pregovarajte sa svojim dobavljačima usluga

Kada ste poslednji put pogledali svoj račun za kablovsku, internet ili mobilni telefon? Ako je prošlo dosta vremena od kada ste se prijavili za uslugu, verovatno postoje pristupačnije opcije.

Možete dobiti bolju ponudu ako pozovete svog provajdera usluga i pitate da li ima popust. Ili možete pokušati da promenite provajdera da biste uštedeli novac.

Isto važi i za vaš račun za mobilni telefon. Ako plaćate za neograničene podatke, pregledajte svoj račun da biste videli koliko podataka zaista koristite.

10. Uštedite energiju kod kuće

Neke navike za uštedu energije kojima ćete naučiti svoju porodicu uključuju:

Isključivanje vode. Naučite svoju decu da isključe vodu kada peru zube ili peru sudove, a ne da je puste da teče. Možete im olakšati pamćenje tako što ćete staviti male nalepnice na zid ili ogledala blizu lavaboa.

Isključivanje svetla i uređaja. Drugi način da smanjite troškove energije je da isključite stvari kada ih niko ne koristi. Na primer, isključite svetla i televizore kada se ne koriste. Stavite male beleške uz prekidače za svetlo kako biste podsetili svoju decu (i odrasle) da okrenu prekidač kada napuštaju sobu.

Podešavanje termostata. Naučite svoju decu važnosti oblačenja džempera kada je hladno i nošenja šortseva i majica kada je toplo. Takođe možete programirati termostat da uštedite još više.

11. Posetite second hand prodavnice i sajtove

Odeća i obuća nisu jedine stvari koje ima smisla kupiti polovno. Lako možete pronaći stvari poput knjiga, kuhinjske opreme, igračaka, nameštaja i alata u dobrom stanju ako ih kupite polovne.

12. Uštedite na poklonima

Ima smisla započeti planiranje budžeta za razne poklone početkom godine. Napravite liste poklona i pazite na poklone na listi tokom cele godine kako biste mogli da ih kupite kada su na rasprodaji ili dostupni po najnižoj ceni.

Zaključak

Ako niste sigurni odakle da počnete kada je u pitanju ušteda novca i da postanete štedljiva porodica, preduzmite male korake. Počnite sa jednim savetom za uštedu novca i radite to mesec dana. Kada se snađete, dodajte još jednu. Nastavite dok ne uključite sve savete koji vam odgovaraju.

Da biste se motivisali, razmislite o tome kako možete da iskoristite novac koji uštedite. Možete da otplatite dugove, počnete da štedite za fakultetsko obrazovanje vaše dece ili samo povećate finansijsku stabilnost vaše porodice.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Konzumerizam

Odgovornost prema novcu

(Visited 1.235 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *