10 načina da uštedite novac bez žrtvovanja svog životnog stila

U svetu komercijalizma, u kome živimo od plate do plate, stvarno je teško održati korak i naći načina da uštedimo novac. Obično se ne upoređujemo sa onima koji imaju manje od nas, već sa poznatima i bogatima, a opravdavamo se kako svakako želimo da naša deca dobiju ono najbolje. Ipak, to nas dovodi u situaciju da s mukom sastavljamo kraj s krajem i da jedva čekamo sledeći mesec.

Čak i sa dve pune plate u našem domu, mi ih jedva rastežemo sa naših petoro dece i nekoliko kućnih ljubimaca. Ja stalno pokušavam da pronađem načine da smanjim troškove i uštedim što više novca. Dajem vam listu onih stvari na kojima možete smanjiti potrošnju novca, a da to gotovo i ne osetite.

Uštedite na kablovskoj TV

Kablovska TV je skupa. Čak i osnovni paket će vam oduzeti određenu svotu novca mesečno. Umesto kablovske, potražite neke uređaje za strimovanje.

Jedite kod kuće

Koliko puta mesečno jedete van kuće? U običnim i u restoranima brze hrane ili u kafićima? Sve to nagomilava troškove. Spakujte sebi ručak. Isplanirajte svoje obroke unapred. Čuvanje grickalica u kolima je sjajan način da prestanete da svraćate u restorane brze hrane, što će vas na kraju meseca koštati čitavo bogatstvo.

Napravite sopstvena sredstva za čišćenje

Ovo nije nimalo dosadno niti nešto novo kao što vam možda zvuči. Osnovno sredstvo za čišćenje u domaćinstvu može biti nešto tako jednostavno poput mešavine sirćeta, vode i vrlo malo tečnog sapuna. Ja tu smesu koristim za pranje kuhinjskih ploča, kupatila, podova i skoro svake ravne površine. Za prozore koristim čisto belo sirće. Uštede su primetne, a ovakvo sredstvo za čišćenje je i mnogo ekološki prihvatljivije i bez opasnih hemikalija je.

Perite svoju odeću hladnom vodom

Kompanije su shvatile da većina ljudi želi da uštedi novac, pa je većina proizvođača mašina za veš i deterdženata za pranje veša napravilo svoje proizvode imajući to u vidu. Deterdženti za pranje hladnom vodom su danas dobri koliko i svi drugi deterdženti. Mašine za pranje veša danas uglavnom imaju i program za pranje hladnom vodom. Ova jednostavna promena može vam uštedeti na stotine dolara godišnje.

Pružajte veš da se suši

Ne mislim ovde da morate sav svoj veš kačiti na žicu za sušenje, ali čak i ako okačite polovinu opranog veša, umesto da ga stavljate u mašinu za sušenje, uštedećete. A i ono što stavite u mašinu za sušenje veša osušiće se brže. Proverite i u koje vreme je jeftinija tarifa za potrošnju električne energije, pa svoju mašine za pranje i sušenje veša uključujte u to vreme.

Ne koristite papirne ubruse

Trošenje novca na nešto što ćete na kraju baciti u smeće meni zvuči suludo. Umesto da koristite papirne ubruse, koristite platnene krpe. Ja ih nabavljam jeftinije u pakovanjima od četiri komada u svojoj lokalnoj prodavnici. Koristim ih za brisanje stola, za svakodnevno čišćenje i gde god da bih ranije upotrebila skupe papirne ubruse. Kada se isprljaju, operem ih i budu kao nove.

Pravite sami rođendanske čestitke

Ili, još bolje, neka ih deca prave! Nedavno sam kupila jednu rođendansku čestitku i skoro se onesvestila na kasi kada sam čula cenu te čestitke! Kada saberete te iznose za sve čestitke koje svake godine poklonitie za rođenjdane, godišnjice i u drugim prilikama, to se zaista nakupi! I zato, umesto toga, dajte deci malo papira, makaze, markere, bojice, nalepnice i šljokice, sve što je potrebno da se napravi lepa čestitka.

Naučite da sami sređujete svog psa

YouTube je čudesna stvar – možete naučiti gotovo sve, uključujući i kako da svom psu isečete nokte i da ga na pravi način sredite. Psu je potrebno seći nokte na svakih 6-8 sedmica (maksimalno). Tako da, ako naučite kako da to sami odradite, uštedećete mnogo novca. Uložite u dobre makaze za nokte. Redovno kupajte i četkajte svog psa, a to nije uopšte teško.

Kupujte polovne stvari

Deca jako brzo rastu, a dečija odeća je skupa. Sa petoro dece, ja ne mogu da opravdam trošenje čitavog malog bogatstva na odeću koju će prerasti (ili uništiti) za svega par meseci. Kupujte u prodavnicama polovnih stvari ili preko stranica za prodaju/razmenu na Fejsbuku. Ja tako obično kupim veliki broj kvalitetnih odevnih predmeta, koji su uz to i sjajno očuvani. Isto važi i za obuću, jakne, knjige, igračke i sve drugo što mi je potrebno. Vrlo retko kupim nešto novo.

Planirajte obroke

Ovo ide ruku pod ruku sa “Jedite kod kuće”, ali i obedovanje kod kuće može biti skupo ako se ne isplanira dobro. Koliko puta sedmično bacate ostatke hrane, pokvarenu hranu ili dodatke hrani koje nikada niste upotrebili. Planiranje obroka može vam smanjiti troškove time što ćete kupovati samo ono što vam je potrebno i koristiti ono što imate. Napravite spisak za kupovinu i čvrsto ga se držite.

Pretplata na obroke vam štedi novac na jedan nov način. Sa pretplatom na obroke, vi odaberete šta želite u obroku i oni vam to upakuju u porcije i isporuče vam sedmično sledovanje na kućnu adresu. Tako dobijete samo ono što vam je potrebno za svaki obrok, i to sve pripremljeno i izmereno unapred. To vam pomaže da uštedite na vremenu za pripremu obroka i na količini i upotrebi onih sastojaka koji bi vam inače ostali neiskorišćeni.

Kao što možete videti, jednostavne promene mogu vam uštedeti mnogo novca na duže staze, bez ustupaka na polju načina života na koji ste se navikli. A kako se štedi u vašoj porodici?

 

(Visited 1.505 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *