7 koraka za prevazilaženje zavisnosti od ekrana kod deteta

Zavisnost od vremena provedenog pred ekranom je realna i veoma česta. Naučite kako da na realističan i efikasan način ograničite vreme koje vaše dete provodi pred ekranima i time poboljšate njegov socijalni razvoj i umanjite mu rizik od pojave problema sa mentalnim zdravljem.

To je kao scena iz horor filma. Ulazite u tamnu sobu u kojoj se vaša deca nalaze. Čujete jezivu muziku i vidite male treptaje svetla koji dolaze iz uređaja u njihovim rukama. Pozivate ih, ali ne reaguju. Čak vas ni ne pogledaju. Napokon, nekako uspevate da privučete njihovu pažnju. Kada podignu svoje glave protiv svoje volje, iznenada se srećete s praznim pogledom u njihovim očima.

Izraz lica im je tup. Vaša deca su “zombiji”, ali ne zombiji koji žude za živim i zdravim mozgom. Ne, vaši “zombiji” žude za nečim mnogo dostupnijem – za elektronskim uređajima…

Vaša deca, poput mnoge druge dece, podlegla su ovoj sveprisutnoj epidemiji zavisnosti od ekrana kod dece. I to znam jer sam i sama doživela to.

Zavisnost od ekrana

Izlazim pred vas sa razumevanjem, a ne sa osudom. Kod moje troje dece, bilo je trenutaka kada sam se pitala da li će količina vremena provedenog na društvenim mrežama, u gledanju YouTube videa i igranju video igara imati negativne efekte na njihove socijalne veštine u realnom životu, kao i na njihovu emocionalnu inteligenciju. Nisam mogla da ih odvojim od ekrana. Digitalni mediji zajedno sa mobilnim uređajima mogu to učiniti svima, a naročito mladim ljudima. Koliko god suprug i ja pokušavali da podstičemo stalnu igru na otvorenom i čitanje, ponekad se činilo da sve radije biraju da budu ispred ekrana, umesto da direktno komuniciraju i da se druže sa drugim ljudskim bićima.

Kada sam počela istraživanje, bila sam zaprepašćena onim što sam otkrila o negativnim posledicama i uticajima digitalnog sveta na decu:

  • Uticaj na spavanje: Previše vremena provedenog gledajući ekrane, posebno na prenosivim uređajima, ima negativan efekat na količinu sna koju deca svih uzrasta dobijaju, ali posebno kod dece mlađe od deset godina.
  • Uticaj na nivo aktivnosti i gojaznost dece: U nekim istraživanjima, gojaznost je povezana sa prekomernim gledanjem televizije u detinjstvu.
  • Efekti na kogniciju i razvoj mozga: Studije sugerišu da deca koja provode više od 2 sata dnevno gledajući ekran imaju niže rezultate na logičkim i jezičkim testovima i postižu lošiji uspeh u školi.

Dr Skajler Kaladi, pedijatar Klivlend klinike, objašnjava da je uticaj vremena provedenog pred ekranima kod dece toliko štetan jer deca treba da istražuju svoju okolinu i razvijaju motoričke veštine. Fizičko kretanje i radoznalo ponašanje se ne dešavaju ako provode sve vreme gledajući u elektronski uređaj. Zapravo, to čak dovodi do sindroma koji stručnjaci nazivaju “nedostatak izloženosti prirodi”.

Ipak, nisu baš svi efekti negativni. To najviše zavisi od vrste vremena koje dete provodi pred ekranom. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo povezanost između gledanja edukativnih emisija, poput “Ulice Sezam”, i poboljšanog socijalnog ponašanja kod predškolaca, uključujući i bolja akademska dostignuća, sa trajnim efektima čak i tokom srednje škole.

U suštini, kao i u svim drugim aspektima roditeljstva, ključ je u ravnoteži. Vaša porodica treba da pronađe ravnotežu i osmisli sopstveni plan za korišćenje medija u porodici. Želela sam da svojoj deci pružim detinjstvo kakvo sam i ja imala – gde smo bili vezani za naše bicikle, a ne za telefone. Odlučila sam da je vreme za promene, a svaka velika promena zahteva pažljivo osmišljen plan.

Ako razmišljate o preduzimanju mera da kontrolišete vreme koje vaše dete provodi pred ekranom, sledećih 7 koraka je postepen i pouzdan pristup koji će vas odvesti na pravi put.

Korak #1: Održite porodični sastanak radi stvaranja plana akcije

Prvi korak je da razgovarate o odluci sa svim članovima porodice. Zašto želite da smanjite vreme provedeno pred ekranima u vašem domu? Da li želite da provodite više kvalitetnog vremena sa svojom decom, izbegnete negativne efekte ili se jednostavno ne osećate prijatno kada vas gledaju sa izrazom lica sličnim zombiju nakon što su proveli vreme na YouTube-u? Uključite sve u diskusiju kako biste zaustavili zavisnost od vremena provedenog pred ekranom. Kada smo počeli da razgovaramo sa našom šestogodišnjom ćerkom o njenom prekomernom korišćenju ekrana, shvatili smo da se ni ona ne oseća baš sjajno zbog toga. Tokom razgovora, postavite realistične ciljeve. Malo vremena provedenog pred ekranom je u redu i apsolutno potrebno (po mom mišljenju, i mami je ponekad potreban predah!). Kao što je već pomenuto, kvalitetni edukativni programi mogu imati pozitivne efekte. Ako niste sigurni koliko vremena na ekranu je prihvatljivo, poslušajte stručnjake. Kada je u pitanju dnevno ograničenje, Američka akademija pedijatara (AAP) preporučuje:

  • Deca mlađa od 2 godine: fokusirajte se na fizičku igru za bebe i decu mlađu od 2 godine i koristite samo edukativne medije sa decom starijom od 18 meseci.
  • Deca uzrasta od 2 do 5 godina: vreme provedeno na ekranu ne sme prelaziti jedan sat dnevno i trebalo bi da uključuje roditelja koji može pomoći detetu da uči iz edukativnih programa.
  • Deca starija od 6 godina: postavite dosledna ograničenja za vreme provedeno koristeći medije, kao i za vrstu medija, a postarajte se i da mediji ne zamene adekvatan san, fizičku aktivnost i druge vrste aktivnosti koje su važne za zdravlje.
  • Starija deca uzrasta od 10 do 18 godina: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da starija deca ne provode više od 1-2 sata dnevno pred ekranima.

Korak #2: Odredite dan za početak rehabilitacije

Unapred odaberite datum za početak vašeg plana akcije. To će pružiti vašoj deci vreme da se pripreme i pomire sa novom rutinom životnog stila.

Zatim, kada počnete, odredite dnevno ograničenje vremena koje dete može provesti pred ekranom i pridržavajte se tog ograničenja.

Korak #3: Napravite listu “Šta raditi umesto toga”

Kako biste olakšali tranziciju, napravite listu alternativnih aktivnosti. Kada smo smanjili vreme provedeno na ekranu u našem domu, moja deca su bila malo pogubljena. Pitali bi moga supruga i mene: “Šta sada da radimo?” Pravljenjem liste ideja, vaše dete može dobiti jednostavne opcije koje će moći odmah da iskoristi umesto da sedi pred ekranom.

Kupila sam sledeće jednostavne predmete i stavila ih u kutiju kako bih podstakla igru i interakciju licem k licu. Rekla sam im da pogledaju u kutiju kada traže nešto da rade:

  • Sportska oprema: reketi za badminton ili tenis, fudbalska lopta…
  • Igračke za igranje napolju: kreda, baloni, mehurići…
  • Aktivnosti za unutra: Lego kocke, plastelin, bojanke…

Korak #4: Daleko od očiju, daleko i od srca

Za dete je prava tortura kada mu se kaže da ne sme da koristi svoj uređaj, a da mu on i dalje stoji nadohvat ruke. Ako mu je uređaj dostupan, posegnuće za njim. Deci nedostaje nivo kontrole impulsa potreban da se odupru iskušenju. Premestite uređaje na novo mesto, van detetovog vidokruga. Ograničite upotrebu ekrana ovim jednostavnim trikom.

Korak #5: Pomozite svojoj deci da se igraju

Možda zvuči malo kontraintuitivno, ali ponekad je naša uloga, kao roditelja, da naučimo decu kako da se igraju.

Izvucite neke igračke, sedite sa svojim detetom i pokažite mu koliko je zabavno igrati se i koristiti maštu. Neka će se deca odmah upustiti u maštovitu igru, dok će drugima možda trebati malo podsticaja. Moj stariji sin je veoma maštovit, ali moja ćerka je na početku imala koristi od roditeljske interakcije tokom igre.

Korak #6: Pružite im primer svojim ponašanjem

Ne možete očekivati da će se vaša deca potpuno pridržavati novog životnog stila ako vide da njihovi roditelji neprestano koriste telefone ili druge uređaje. “Isključite se” sa ekrana svi zajedno, kao porodica. Pokažite deci da postoji zanimljiv život i izvan ekrana. Iskoristite ovo kao priliku da se angažujete u više zajedničkih aktivnosti i time ojačate svoje porodične odnose.

Korak #7: Osmislite alternativne rutine kako biste ostali van “domašaja” ekrana

Najvažnije je da osmislite nove rutine koje ne uključuju ekrane kako biste se borili protiv zavisnosti od ekrana kod dece školskog uzrasta.

Da li vaše dete automatski posegne za uređajem čim stigne kući iz škole? Započnite novu rutinu kako biste to zamenili. Podstaknite ga da nešto pojede i uradi domaći zadatak tokom tog vremena.

Izvor: simply family

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Mobilni i tinejdžeri

Šok oduzimanja tehnologije

(Visited 371 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *