Kako se nositi s anksioznošću u vezi sa školom

Za mnogu decu, povratak u školu donosi osećaj straha, nesigurnosti, anksioznosti i snažnih emocija. Međutim, kada ova anksioznost počne da ometa vaše dete u njegovoj sposobnosti da uživa u školi ili učestvuje u aktivnostima, važno je da se njome pozabavimo. Hajde da danas razgovaramo o tome kako se nositi sa anksioznošću u vezi sa školom i načinima na koje možemo pomoći svom detetu da se nosi s tim.

Prvo,

Šta je anksioznost u vezi sa školom i kako je prepoznati kod vašeg predškolskog deteta, đaka prvaka ili mlađeg školskog deteta?

SIMPTOMI ANKSIOZNOSTI U VEZI SA ŠKOLOM

Anksioznost u vezi sa školom se javlja kada vaše dete ima preterani strah od odlaska u školu, sklapanja prijateljstava u školi ili učešća u školskim aktivnostima.

Možete je primetiti kada vidite da vaše dete pokazuje sledeće simptome:

  • Odbijanje odlaska u školu.
  • Emocionalne promene kao što su glasni izlivi emocija poput besa, neutešnog plača zbog sitnica, konstantna nervoza i razdražljivost.
  • Problemi sa spavanjem.
  • Napadi panike.
  • Odustajanje od društvenih aktivnosti ili porodičnog vremena kod kuće.
  • Učestali ispadi besa.

KAKO SE NOSITI S ANKSIOZNOŠĆU U VEZI SA ŠKOLOM

1. Slušajte

Počnite tako što ćete slušati šta vaše dete govori o ponovnom polasku u školu. Koje reči vaše dete koristi da opiše svoja osećanja povodom povratka u školu?

Mala deca koja su provodila puno vremena u blizini svojih glavnih negovatelja mogu imati teškoće sa razdvajanjem i možda neće moći da to verbalizuju. Potražite znakove promene u ponašanju ili nove ispade besa.

Ohrabrite svoje dete da govori o svojim brigama ili strahovima. Slušajte ih strpljivo i vrednujte njihova osećanja.

2. Prihvatite detetova osećanja

Deca mogu imati brige u vezi sa pravilima škole, sa strahom za svoju bezbednost, sa nelagodnošću zbog promene u svakodnevnim navikama, sa anksioznošću u vezi sa prijateljstvima van kuće. Postoji mnogo razloga zbog kojih se dete može osećati nelagodno u vezi sa polaskom u školu.

Ohrabrite svoju decu da je u redu osećati se nervozno ili uplašeno i da se svi ponekad osećaju tako. Najbolje je prihvatiti osećanja vašeg deteta, jednostavno mu objasniti kako funkcioniše školski život i pristupiti s razumevanjem i prijateljski bilo kojim drugim konkretnim problemima s kojima se dete suočava.

3. Rešavanje problema

Pružite mu nešto čemu se može radovati u školi.

Sa anksioznom decom, uvek pomaže da im se unapred stvori predstava o određenom događaju u školi ili određenom času koji mogu da očekuju. Ako im pomognete da predvide šta im se može dogodti u toku školskog dana i predložite im odgovarajuće fraze koje mogu koristiti u određenim situacijama, pomoći ćete im da se kod njih ublaži anksioznost zbog odvajanja od vas.

Ako je vaše dete već verbalizovalo svoje emocije, pomozite mu da reši problem. Usmerite njegovu pažnju na to šta može da uradi da bi preusmerio svoju pažnju sa brige o problemu na konkretne potoeze za rešavanje problema.

4. Vežbanje tehnika opuštanja

Naučite svoju decu nekim jednostavnim tehnikama opuštanja kao što su duboko disanje ili pozitivna vizualizacija. Ohrabrite ih da duboko dišu kad počnu da se osećaju anksiozno ili da zamisle srećno mesto kako bi se smirili.

5. Pripremite se za period prilagođavanja

Ponovno otvaranje škole znači početak nove dnevne rutine. Mnoga deca će se opirati takvoj promeni. Ako je dete starije, možete razgovarati s njim o novoj rutini i uključiti ga u planiranje svog dana. Za mlađu decu postavite kutije/igre s različitim predmetima nakon škole kako biste olakšali tranziciju kod kuće.

6. Ostanite smireni i održavajte pozitivan ton kod kuće

Koristite pozitivne i ohrabrujuće reči kod kuće. Ostanite mirni kada dete ima ispad besa, znajući da je to težak period za decu. Iskoristite vreme kod kuće da naučite decu kako mogu da pomognu u školi ili se igraju s prijateljima iz razreda. Sve ovo stvara pozitivan osećaj prema školi.

7. Stvarajte doslednu rutinu

Uvođenje dosledne rutine može pomoći vašem detetu da se oseća sigurnije i samopouzdanije. Postavite redovni raspored za spavanje, obroke i igru, i držite se toga koliko god je to moguće.

8. Upoznajte dete sa školskim okruženjem

Ako je moguće, posetite školu sa svojim detetom pre prvog dana. Povedite ga kroz zgradu i pokažite mu različite školske prostore kao što su učionica, igralište i trpezarija. To će pomoći vašem detetu da se oseća bolje upoznatim sa školskim okruženjem, što će mu omogućiti da se oseća ugodnije kada dođe u školu.

9. Razgovarajte s nastavnicima o njihovom planu za tranziciju

Ako sumnjate da će vaše dete imati teži period navikavanja, razgovarajte s učiteljima o različitim načinima na koje mogu pomoći vašem detetu da se prilagodi. Možda predložite da učitelji provedu neko vreme u aktivnostima koje pomažu deci da se priviknu na novo okruženje.

10. Podstaknite socijalizaciju

Podstaknite svoje dete da sklapa prijateljstva i druži se s vršnjacima. To će mu pomoći da se oseća povezano sa školskom zajednicom i manje anksiozno u novom okruženju.

11. Potražite profesionalnu pomoć ako je potrebno

Ako je anksioznost vašeg deteta teška ili dugotrajna, potražite stručnu pomoć od terapeuta ili savetnika. Oni mogu pomoći vašem detetu da nauči veštine za suočavanje i razvije pozitivniji način razmišljanja.

Ne žurite, ne govorite umesto svog deteta, ne nipodaštavajte njegove brige i verujte da će vaše dete moći da se nosi s ovom novom tranzicijom uz vašu svesrdnu podršku.

Izvor: easy mommy 

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Fokus pokus

Naizgled teži put može biti lakši

 

(Visited 298 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *