Neobična ostrvska ljubavna pesma

“Pevajte mu, slavite ga, kazujte sva čudesa njegova!” (1 Knjiga dnevnika 16,9)

Tropska lepota inspirisala je mnoge havajske ljubavne pesme. Međutim, ni jedna nije neobičnija od ljubavne pesme havajskih voćnih muva.

Postoji više od 100 vrsta havajskih Drosophila, ili voćnih muva. Baš kao i sve ostalo u tom tropskom raju, ove voćne muve nisu obična stvorenja kakva poznajemo iz kopnenih bioloških laboratorija. Havajske voćne muve su krupnije i svetlije boje od svojih koponenih rođaka. I dok i kopnene voćne muve pevaju, havajske voćne muve ostvaruju veću raznolikost u svojim pesmama i načinu na koji stvaraju zvukove. Jedna od njihovih jedinstvenih pesama naziva se “klik” pesma – mogli bismo reći “klikovanje”. Njeni visokofrekventni klikovi zvuče kao kada noktom prelazimo preko češlja. Druga pesma se sastoji od složenog obrasca pevanja, koji obuhvata i pulsiranje i treperenje. Treći obrazac pevanja je konstantno, neprekidano brujanje. Četvrti obrazac se sastoji od jedne vrste dubljeg zujanja. Naučnici opisuju ove obrasce pevanja kao veoma kompleksne, neočekivane za jednu običnu muvu.

Naučnici pretpostavljaju da voćne muve koriste pevanje kao deo udvaranja i pripreme za parenje. Pri jednom susretu, mužjak je stajao iza ženke sa glavom ispod njenog krila. Zatim je brujao dok bi ga ženka ili prihvatila ili odletela. Naučnici pretpostavljaju da ženka oseća mužjakovu pesmu umesto da je čuje. Pesme i rituali čini se da variraju kod različitih vrsta voćnih muva.

Sveto pismo nam govori da sve što je stvoreno peva hvalu našem Stvoritelju. Često se istina o tome tumači kao figurativna. Međutim, kako sve više i više saznajemo o Njegovim stvorenjima, uviđamo da je, između ostalog, kompleksna muzikalnost data kao dar mnogim Božjim stvorenjima prilikom njihovog stvaranja.

Izvor: creation moments 

 

(Visited 33 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *