Šta vaše dete vidi?

Nema ničeg radosnijeg od posmatranja naše dece kako “rastu” u mudrosti i strahu Gospodnjem. Ova pomisao me navodi da se zapitam da li deca doživljavaju istu radost i ohrabrenje kada vide svoje roditelje kako “rastu”.

Verujem da veliki deo razvoja koji želimo da prepoznamo kod njih može biti u direktnoj vezi sa rastom koji oni prepoznaju kod nas. Kada je u pitanju duhovni rast, ne možete samo podučavati decu o njemu, već ga morate i pokazati na ličnom primeru. U području ličnog duhovnog rasta, evo nekoliko ideja koje će pomoći roditeljima da modeliraju ono što bi želeli da prepoznaju kod svoje dece:

  1. Neka vide vaše pokajanje

Nema ništa što više ohrabruje nego da vidite vaše roditelje kako se bore i savladavaju greh u sopstvenom životu. “Savršeni” roditelji obeshrabruju decu, dok roditelji koji su otvoreni i iskreni prema sopstvenim neuspesima obezbeđuju deci sigurnost koja im je neophodna da bi se suočili i izborili sa svojim problemima.

  1. Neka promene budu primenjive i na njihovo iskustvo

Ponekada roditelji menjaju svoj život i postavljaju nove ciljeve na način koji se tiče samo njih. Deci je potrebno da vide kako roditelji prave promene koje imaju za cilj da pozitivno utiču na život cele porodice. To će ih naučiti važnosi samoodricanja i istinskoj hrišćanskoj, požrtvovanoj ljubavi.

  1. Delite s njima svoje pobede

Roditelji mnogo gunđaju (tako, bar, deca kažu). Ali roditelji retko okupe familiju da bi zajedno sa svima proslavili duhovne pobede u svom ličnom, porodičnom ili poslovnom životu. Uključivanje naše dece u proslavljanje naših uspeha pružiće im važnu lekciju o značaju zahvalnosti.

Mnogo puta će taj rast koji tako želimo da vidimo kod njih biti vidljiv samo onda kada oni vide isti takav rast kod nas.

Izvor: Bible talk

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Emotivno zdravlje i dobrobit

Najvažnija stvar

(Visited 253 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *