Zadovoljni onim što imamo

Vi možete sve svoje vreme potrošiti na trku za slavom i bogatstvom. Možete svoju porodicu gurnuti u drugi plan da biste ostvarili svoje planove i snove. Možete čak i opravdati i ubediti sebe da je to samo privremeno, dok se dovoljno ne obogatite kako biste pomogli svojoj porodici. Možete raditi čitavog života da biste otplatili tu veliku kuću vrednu milione, ali zašto biste?!

Zar ne bi bilo lepše i lakše živeti u skromnijoj kući ili stanu, koji bi vam ionako mogli priuštiti većinu komfora kao i ogromna kuća, ali uz manje vremena i novca koje je potrebno utrošiti na njeno sređivanje, održavanje i otplaćivanje? Zar nije dovoljno imati krov nad glavom i skromniji životni prostor, a više slobodnog vremena koje biste provodili sa vašom decom i posmatrali ih kako rastu. Vreme koje sada imate na raspolaganju nepovratno će proći!

Upitajte čoveka na samrti šta je važnije – vreme ili novac!

Hajde da se malo poigramo monopola. Zamislite da imate gotovo sve što je moguće. A kada konačno nađete vremena da se pogledate u ogledalu, šta tamo vidite? Gde je ona nekada mlada i lepa osoba? Odakle sad sve ove bore? Hajde da prošetamo po kući i pogledamo sve one slike na zidovima. Koliko ste rođendaskih proslava propustili ili na koje ste okasnili dok su vas vaša deca nestrpljivo i čežnjivo čekala da se pojavite? A evo i mame i tate, kojih već decenijama više nema. Toliko je posla bilo da biste na njihov poziv da dođete, odgovorili: “Videćemo se čim budem imao malo vremena.” A tog “malo” vremena gotovo da nikada i nije bilo. Oh, evo i mlađe sestre i brata, koji se tako nevino smeše sa fotografija. A gde su oni sada? Nju je savladala demencija, a ni njega više nema.

Čitavog života ste naporno radili da biste stekli toliko željeno bogatstvo, a niste zastali i uživali u bogatstvu koje ste već posedovali u svom domu, u svojoj porodici. Tužna je činjenica da ćete sa ovog sveta otići siromašniji nego što ste na njega došli – kada ste dolazili na svet, imali ste dah života, a kada s njega budete odlazili, više nećete imati ni to!

Ono što pokušavam da vam kažem je sledeće: “Nema niša loše u lepim stvarima, ali vi već imate mnogo toga lepog u životu. I to upravo ono što je neuporedivo lepše i dragocenije od najčistijeg zlata – govorim vam o vašoj porodici! Nemojte da vas toliko preokupira potraga za nečim VELIKIM da zaboravite i zapostavite ono VELIKO što već imate!”

Izvor: faith writters

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Izazovi roditeljstva

Uticaj ljubavi

(Visited 205 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Gaga 06/07/2023at8:38 am

    Tesko je pronaci balans izmedju toga sto imamo potrebu da ostvarimo vise i bolje i napredujemo, kao i toga da budemo srecni i zadovoljni postignutim

    Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *