Kako će najbolja kućna pravila za decu promeniti vaš život

Vašoj deci su potrebna svega jedno ili dva kućna pravila. Koristite sledeće prvo kućno pravilo i stvari u vašem domu će se odvijati mnogo lakše, bilo da imate bebicu ili tinejdžera.

Postoje različite filozofije pri uspostavljanju kućnih pravila za decu. Naročito nezgodna mogu biti pravila za tinejdžere. Tinejdžerima su potrebna i ograničenja i slobode.

Ja sam pobornik jednostavnosti. Bilo mi je potrebno izvesno vreme, ali sam konačno shvatila koja su najbolja kućna pravila. Do trenutka kada su moja deca postala tinejdžeri, shvatila sam da su tinejdžerima potrebna samo dva kućna pravila. A prvo od njih je definitivno i najvažnije.

Važnost kućnih pravila za decu

Vođenje domaćinstva za mene je, kao samohranu majku, bilo prezahtevno. Mučila sam se da izbalansiram radne obaveze, roditeljstvo i obične, svakodnevne kućne poslove poput peglanja, kuvanja, čišćenja i popravki.

Bilo mi je potrebno i više energije i više vremena. A česte manje razmirice po pitanju kućnih pravila su me iscrpljivale. Morala sam da smislim nešto što bi mi olakšalo život.

I jedne noći mi je sinulo. Nama je istinski trebalo samo jedno kućno pravilo, a najviše dva. Nisam mogla da verujem da mi to nije ranije palo na pamet. Važno je imati nekoliko porodičnih pravila i ne komplikovati život ni sebi ni deci. A s tim malim brojem pravila morate biti uporni.

Videla sam mnoge probleme koji nastaju u porodicama gde roditelji od dece traže jedno, a sami to ne poštuju. Ali o tome ću neki drugi put.

Kućna pravila pružaju deci takvo okruženje u kome tačno znaju šta mogu da očekuju, a roditeljima štede snagu i vreme.

Hajde da počnemo od najvažnijeg kućnog pravila za tinejdžere.

Najbolje kućno pravilo za decu svih uzrasta

Najvažnije od svih kućnih pravila za decu glasi: “Poštuj svoju majku.” A kada sam im objavila ovo pravilo broj 1, popričali smo o tome šta to znači poštovati majku.

Ovo pravilo zvuči jednostavno, a i jeste tako, ali ono obuhvata mnoga ponašanja kada bolje razmislite o tome. Ovo porodično pravilo u sebe uključuje i: “Ne daj joj razloga za brigu”; “Odradi ono što je tvoj zadatak” i “Donosi dobre odluke”.

“Ne daj joj razloga za brigu” i značajno kućno pravilo za tinejdžere.

U mojoj prirodi, kao i u prirodi većine majki, je da brinemo za našu decu. To znači da mama mora da zna gde su joj deca, šta rade, s kim su i gde će prespavati.

Ja sam imala običaj da svojoj deci samo pošaljem kratku poruku: “Status?” A čim bi moja deca primila tu poruku, znala su da moraju da mi odgovore gde su, s kim su i šta rade. To je jedostavan zahtev i ne preterano nametljiv za jednog tinejdžera koji želi da bude nezavisan.

A to je, ujedno, i podsvesni podsetnik: “Šta bi moja mama mislila kada bi mogla da me sada vidi?”

“Odradi ono što je tvoj zadatak” kućno pravilo olakšava život mami

Poštovanje majke znači i da joj se pomaže. Mi nikada nismo bili u poziciji da priuštimo sebi kućnu pomoćnicu. Takav je slučaj i sa većinom porodica sa decom koju gaji samohrani roditelj (pa i u porodicama gde su prisutna oba roditelja).

Mi smo delili poslove i svako je imao svoj zadatak koji treba da obavi.

Mama nije samo drugi naziv za sluškinju. Očekivalo se da deca odrade svoje zadatke, a “bonus poene” (tapšanje po ramenu i reč zahvalnosti) su dobijali kada sami primete šta treba da se odradi i kada to urade a da ja to nisam od njih tražila.

“Donosi dobre odluke”

Pokušavanje da donosite dobre odluke je još jedan deo ukazivanja poštovanja majci. Loše odluke dovode do negativnih posledica i stvaraju dodatni posao. A jedan deo tog posla obično se svali na mamina leđa, koja ionako već imaju mnogo tereta na sebi.

Ja bih uvek naglasila da svi mi grešimo, ali sam tražila od moje dece da razmisle o posledicama i da se potrude da donesu najbolje odluke. Od pomoći je spomenuti da će nam dobre odluke ostaviti više vremena za zabavu i obično nam dati više slobode, a to je nešto što deca sve više vrednuju što su starija.

Kućna pravila za malu decu

Imala sam klijente koji su imali decu predškolce koji su me pitali za savet šta da rade kada im deca drsko odgovaraju i kada se inate. Ja sam napravila malu promenu prvog porodičnog pravila i predložila im da primene pravilo: “Ponašaj se fino prema mami.”

Posavetovala sam roditelje da detetu, kada nauči ovo jednostavno pravilo, svaki put kada se ono uzjoguni postave pitanje: “Da li se sećaš prvog pravila?” ili “Da li je to fino ponašanje prema mami?”

Nagrada za primenu najboljeg kućnog pravila

Znala sam da je moje pravilo broj jedan dalo rezultate kada mi je jedan od mojih sinova, kao maturant, rekao da je naš dom potpuno drugačiji od domova njegovih drugova.

“Kako to misliš?”, upitala sam ga. Pa kod nas nema pravila. “Uh!”, pomislila sam, a on mi je objasnio: “Sve dok ja tebe poštujem i donosim dobre odluke, mogu da radim šta god poželim.” A onda je dodao: “Donošenje dobrih odluka obično ima smisla i to je ono što bi svako uradio.”

Nisam znala šta da kažem. Kroz glavu mi je proletela misao: “Ako ne donosite dobre odluke, biće manje vremena da radite ono što želite.”

Nakon kratkotrajnog muka, odgovorila sam samo: “Da, u pravu si.”

Vaš porodični život će teći glatko sa ovim novim kućnim pravilom, a dobićete i više vremena kako za sebe lično, tako i za zajedničke porodične aktivnosti i zabavu.

Izvor: Single mums

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Vreme, rutina i organizacija

Porodična kultura

 

(Visited 817 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *