Božji plan za brak

Autor: Kerol Hefernan (Carol Heffernan)

Lako je misliti da se razvod događa samo “nekom drugom” i da je vaš brak, na neki način, imun na razočarenja. Shodno tome, skloni ste da mislite kao su samo tuđi bračni drugovi neverni, da se samo drugi svađaju oko kuće, kola, psa. Konačno, koliko nas bi se usudilo da krene ka oltaru kada bismo mislili da će se naš odnos završiti brakorazvodnom parnicom?

Istina je da nijedan odnos ne dolazi sa doživotnom garancijom. Čak i muškarci i žene koji su odrasli u stabilnim porodicama su u riziku. Dalje, čak i brakovi onih koji redovno idu u crkvu i sebe smatraju hrišćanima, koji daju obećanje „dok nas smrt ne rastavi“, mogu doživeti krah.

Kao hrišćani, mi znamo da će primenjivanje biblijskih principa u našem braku postaviti čvršće temelje od onih koji postoje u brakovima naših prijatelja i suseda. Svakako da to znamo, ali šta mi činimo povodom toga? Drugim rečima, šta jedan brak čini “hrišćanskim”?

Po jednom autoru, Gariju Tomasu (Gary Thomas), mi ne postavljamo prava pitanja. Šta ako se vaš odnos ne tiče toliko vas i vašeg bračnog druga koliko vas i Boga?

Umesto da se pitamo zašto se mučimo, mnogo je važnije pitati se kako da se s tim izborimo.

Njegova knjiga Sveti brak, nije tipična knjiga o tome “kako da imate srećniji odnos”. On, u stvari, postavlja pitanje: Kako možemo iskoristiti bračne izazove, užitke, muke i proslave da bismo se približili Bogu? Šta ako je Bog osmislio brak kako bi nas učinio i srećnim i svetim?

Brinite se o svom bračnom drugu, menjajte svoj brak

Geri Tomas opisuje šta to znači istinski se brinuti o svom bračnom drugu, nudeći neke praktične savete da bi vam pomogao da izgradite bolji i ispunjeniji bračni odnos.

Realan pogled na brak

“Mi moramo prestati da tražimo od braka ono što Bog nije imao na umu da će nam brak pružiti – savršenu sreću, život bez sukoba i idolopokloničku opsesiju”, objašnjava Tomas.

Umesto toga, navodi on, mi možemo ceniti ono što je Bog nameravao da nam brak pruži: partnerstvo, duhovnu intimnost i priliku da se približimo Bogu – zajedno. Stoga, šta je to što, po Tomasovom mišljenju, predstavlja najčešću pogrešnu predstavu koju hrišćani imaju kada se radi o braku?

“Pronalaženje ‘srodne duše’ – nekoga ko će nas upotpuniti”, kaže on. “Problem sa traženjem drugog ljudskog bića koje će nas upotpuniti je, duhovno govoreći, idolopoklonstvo. Mi treba da svoje upotpunjenje i svrhu pronađemo u Bogu… Ako očekujemo od našeg bračnog druga da nam bude ‚Bog‘, on će nas iz dana u dan razočaravati. Ni jedna jedina osoba na ovom svetu ne može ispuniti takva očekivanja.“

Svako ima loše dane, izviče se na svog bračnog druga ili jednostavno bude sebičan. Uprkos ovim nesavršenostima, Bog je stvorio muža i ženu da poguraju jedno drugo ka Njemu.

Tomas daje sledeći primer: “Kada mi moja supruga oprosti… i kada me prihvati, ja tada učim da primam Božje praštanje i prihvatanje. U tom trenutku, ona meni prikazuje Boga, otkriva mi milost koju Bog ima za mene i pomaže mi da sopstvenim očima prepoznam duhovnu realnost.”

Brak je zajednica u kojoj je u središtu druga strana

Lako je uvideti zašto je Bog osmislio brak kao zajednicu u kojoj je pažnja usmerena na drugoga za razliku od ovog sveta u kome vlada egoizam i sebičnost. Živeti na takav način predstavlja izazov kada se nagomilaju računi, kada dođe do prekida u komunikaciji i kada vas vaš bračni drug jednostavno iritira. Za takve dane, Tomas nudi savete i podsetnike koji mogu da smire tenizije:

  • Bog je stvorio brak kao odano partnerstvo jednog muškarca i jedne žene.
  • Brak je najčvršći temelj izgradnje stabilne porodice.
  • Bog je osmislio seksualne odnose da bi pomogao bračnim drugovima da izgrade bliskost.
  • Brak je slika zavetnog odnosa koji Bog ima sa svojim narodom.

Ova poslednja paralela provlači se kroz čitavu Bibliju. Na primer, Isus sebe predstavlja kao “ženika”, a Njegovo carstvo kao “svadbenu večeru”.

Ove tačke pokazuju da Božja svrha za brak značajno nadilazi ličnu sreću. Tomas odmah i pojašnjava da Bog nema ništa protiv sreće same po sebi, ali da brak promoviše čak i neke još uzvišenije vrednosti.

“Bog nije stvorio brak samo da bi nam dao ugodan način da se namnožimo u svetu i obezbedimo postojanu društvenu instituciju za odgajanje dece. On je ljudima dao brak kao još jedan podsetnik, koji ukazuje na Njegovo večno, duhovno postojanje.”

Služiti svom bračnom drugu

On ponovo provodi čitavo veče u kancelariji. Ona troši novac a da to nije zabeležila u čekovnoj knjižici. On odlazi na golf umesto da provede vreme s decom.

Od iritirajućih navika do opterećujućih stvari koje izgledaju nerešivo, voleti bračnog druga i u izazovnim situacijama nije lako. Ipak, iste one muke koje nas razdvajaju mogu nam rasvetliti šta je ono što nam je istinski vredno u našem braku.

“Ako nam je sreća osnovni cilj, razvešćemo se čim ta sreća počne da bledi”, ističe Tomas. “Ako je dobijanje ljubavi naš osnovni cilj, mi ćemo napustiti svog bračnog druga čim nam bude delovao manje zaljubljen. Ali, ako smo se venčali na slavu Bogu, da bismo svojoj deci približili model Njegove ljubavi i posvećenosti i da bismo o tome posvedočili svetu, razvod nema nikakvog smisla.”

Parovi koji su prebrodili potencijalno razornu situaciju po svoj brak, kao recimo nevernost ili ozbiljnu bolest, mogu nastaviti da se godinama bore sa narastajućom ozlojeđenošću, besom i gorčinom. Stoga, koji su to neki od načina da ojačate ugroženi odnos ili da podstaknete čak i zdrav odnos. Tomas nudi sledeće praktične savete:

  • Usredsredite se na partnerove vrline, a ne na njegove slabosti.
  • Ohrabrite, a ne kritikujte.
  • Molite se za svog bračnog druga, umesto da ga ogovarate.
  • Naučite i primenite u svom životu ono što Hristos uči o odnosima i ljubavi prema drugima.

Mladi parovi naročito mogu imati koristi od primene ovih saveta. Konačno, mnogi novovenčani nisu na pravi način pripremljeni na tu drastičnu promenu – od viđanja nekoliko puta sedmično do situacije u kojoj, najednom, dele sve. Velike su šanse da će tada na površinu isplivati i neke dosadne navike i ne baš tako privlačna ponašanja. Ipak, kao hrišćani, pozvani smo da poštujemo svakoga – pa i svog bračnog druga.

Brakovima je potrebna Božja milost i blagoslovi

Tomas dodaje: “Slika koju ja koristim u knjizi Sveti brak je da je potrebno da naučimo kako da ‚padnemo prema napred‘, tj. kada smo frustrirani ili ljuti, umesto da se povlačimo, moramo da nastavimo da se trudimo oko svog partnera, Božjom milošću.”

Konačno, Tomas predlaže da se molimo ovom molitvom: “Gospode, na koji način bih danas mogao voleti svog bračnog druga onako kako on/ona nikada nije i neće biti voljen/voljena?

“Ne mogu vam reći koliko mi je puta Bog dao veoma praktičan savet – od prihvatanja nekih saveta u toku vožnje do stavljanja prljavog veša na pranje”, kaže Tomas. “To je jedna molitva koja mi je gotovo svaki put uslišena.”

Dok nas druge knjige na temu braka ostavljaju sa osećajem preplavljenosti, ističući naše neuspehe i dajući nam „domaće zadatke za popravljanje odnosa“, Sveti brak jasno ističe da svaki bračni par može imati uspešan, srećan i posvećen brak.

Sa hristocentričnim odnosom, sa stavom posvećenosti svom bračnom drugu i očuvanju tog odnosa, vaš brak će procvetati – upravo onako kako je to Bog i zamislio.

 Izvor: Focus on the family 

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Pokaži ljubav

Odnosi

(Visited 408 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *