Značaj krastavaca ne samo u ishrani nego i u domaćinstvu

Krastavci – nisam znala za ovo – a sve ove godine koristila sam ih samo da bih pravila salatu.

  1. Krastavci sadrže većinu vitamina koji su vam svakodnevno potrebni. Jedan krastavac u sebi sadrži: vitamin B1; vitamin B2; vitamin B3; vitamin B5; vitamin B6; folnu kiselinu; vitamin C; kalcijum; gvožđe; magnezijum; fosfor; kalijum i cink.
  2. Osećate li se umorno u popodnevnim satima? Ne hvatajte se za gazirani sok sa kofeinom, već zgrabite jedan krastavac. Krastavci su dobar izvor vitamina B i ugljenih hidrata koji vas mogu osvežiti i držati svežim satima.
  3. Dosadilo vam je da gledate u ogledalo i ne vidite ništa jer se zamaglilo posle tuširanja – pokušajte da protrljate krastavac preko površine ogledala i eliminisaćete zamagljenost, a ujedno ćete i osetiti osvežavajući miris.
  4. Da li vam gusenice i puževi uništavaju baštenske useve? Postavite nekoliko kriški krastavca u aluminijumsku posudicu za pite i oslobodićete se štetočina tokom cele godine. Hemikalije u krastavcu reaguju sa aluminijumom stvarajući miris koji mi ljudi ne osećamo, a koji izluđuje štetočine i tera ih da pobegnu što dalje od vaše bašte.
  5. Treba li vam brz i lak način da se rešite celulita pre odlaska na plažu ili na bazen? Pokušajte da nekoliko minuta utrljavate par odrezaka krastavca duž površine kože na mestima gde vam se pojavio celulit. Fitohemikalije iz krastavca dovešće do učvršćivanja kolagena u vašoj koži, čime će se spoljni sloj kože zategnuti i smanjiti vidljivost celulita. A odlično deluje i na bore!
  6. Želite li da izbegnete mamurluk ili jaku glavobolju? Pojedite nekoliko odrezaka krastavca pre odlaska na spavanje i probudićete se odmorni i bez glavobolje. Krastavci sadrže dovoljno šećera, vitamina B i elektrolita kojii će pomoći u obnavljanju neophodnih hranljivih sastojaka koje je telo izgubilo, držeći sve u ravnoteži, čime će se izbeći i mamurluk i glavobolja.
  7. Da li vam je potrebno da se izborite s tim popodnevnim “struganjem u stomaku”? Krastavce su vekovima koristili evropski traperi, trgovci i istraživači da bi sebi obezbedili brz obrok koji će im utoliti glad, a neće im preopteretiti želudac i zahtevati od njih da legnu i odmore.
  8. Imate li važan sastanak ili razgovor za posao, a nemate vremena da uglancate cipele? Protrljajte površinu cipela sveže isečenim krastavcem – hemikalije iz krastavca obezbediće brz i dugotrajan sjaj koji neće samo izgledati dobro, već takođe neće dozvoliti vodi da vam natopi cipele ako pada kiša.
  9. Škripe vam vrata, a nemate WD 40? Uzmite odrezak krastavca i pređite njime preko problematične šarke i, dok dlanom o dlan, škripanje će nestati.
  10. Napeti ste, a nemate vremena za masažu, tretman lica ili posetu sauni? Isecite jedan ceo krastavca i stavite ga u proključalu vodu – hemikalije iz krastavca će odreagovati sa ključalom vodom i osloboditi se u pari, stvarajući opuštajuću aromu koja se pokazala odličnom u smanjivanju napetosti i stresa kod novopečenih majki i kod studenata u toku ispitnog roka.
  11. Uzmite komad krastavca i jezikom ga pritisnite uz nepce i držite ga tako pola minuta da biste se rešili lošeg zadaha – fitohemikalije iz krastavca uništiće bakterije u vašim ustima koje izazivaju loš zadah.
  12. Tražite li ekološki prihvatljiv način da očistite vaše slavine, lavaboe ili nerđajući čelik? Uzmite komadić krastavca i utrljajte ga po površini onoga što želite da očistite – ne samo da će to ukloniti naslage prljavštine i tretiranoj površini vratiti provbitni sjaj, već neće ostaviti nikakve pruge ni tragove, a neće ni naškoditi vašim prstima i noktima.
  13. Koristili ste hemijsku olovku i pogrešili? Uzmite spoljnu površinu krastavca i lagano je upotrebite da izbrišete grešku – a uspeva i kod bojica i markera koje su deca koristila da vam dekorišu zidove!

(Visited 188 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *