Vitamin K – “zaboravljeni vitamin”

U svojoj preokupiranosti obezbeđivanjem dovoljne količine vitamina A, D i E u ishrani često zaboravimo vitamin K i ne unosimo ga u dovoljnim količinama, iako on nije ništa manje neophodan nego pomenuti vitamini.

Vitamin K spada u grupu liposolubilnih vitamina (vitamina rastvorljivih u mastima i uljima), poput vitamina A, D i E, a najpoznatiji je po svojoj ulozi u zgrušavanju krvi. O vitaminu K se ne priča tako mnogo i često kao o ostalim vitaminima i zato ga ponekada nazivamo “zaboravljeni vitamin”.

Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da je vitamin K veoma važan, jer deluje u sadejstvu sa vitaminom D, a nedostatak bilo koga od njih utiče na to da onaj drugi ne vrši najbolje svoju funkciju. Najnovija poruka je da vitamin D igra ključnu ulogu u vašem zdravlju.

Nova istraživanja ukazuju na to da, baš kao i u slučaju vitamina D, gotovo svako ima nedostatak vitamina K. Većina nas ishranom unosi dovoljnu količinu vitamina K da bi se regulisao proces zgrušavanja krvi, ali nedovoljnu da bismo se zaštitili od niza drugih zdravstvenih problema.

Vitamin K javlja se u tri oblika: K1 ili filokinon, K2 ili menakinon i K3 ili menadion. Vitamin K1 nalazi se u biljkama, naročito u zelenom povrću, zelenoj salati, sušenom paradajzu, maslinovom ulju, svežoj šargarepi, mirođiji, celeru, praziluku, zelju, soji, prženim indijskim orasima, kupinama, borovnicama, malinama, smokvama i kruškama.

Vitamin K1 odlazi direktno u jetru i pomaže zdravom zgrušavanju krvi.

Vitamin K2 je proizvod bakterija iz vaših creva koji odlazi u zidove krvnih sudova, u kosti i tkiva. Najbogatiji izvor vitamina K2 je fermentisana hrana poput natoa (jedan vid azijske fermentisane soje). Nato ima veoma specifičan ukus, tako da ćete ga ili voleti ili mrziti. Može se naći preko interneta ili u nekim prodavnicama zdrave hrane. Ostale namirnice bogate vitaminom K2 su: kefir (fermentisani mlečni napitak, karakterističan za Rusiju), kiseli krastavčići, pečeno pile i sir od nekuvanog mleka.

Vitamin K3 je sintetički oblik vitamina K. Većina stučnjaka savetuje da izbegavate njegovu upotrebu.

Vitamin K ima značajnu ulogu u sprečavanju bolesti mozga, uključujući i demenciju. Takođe, iako su u toku ispitivanja da bi se utvrdila njegova tačna uloga, izgleda da on štiti i od raka pluća, raka jetre, kao i od leukemije. Isto tako, on pomaže i u sprečavanju propadanja zuba, kalcifikacije arterija, kardiovaskularnih bolesti, proširenja vena, kao i upale pluća. Neka nedavna istraživanja pokazala su da upotreba vitamina K u tretmanu osoba obolelih od ovih vrsta kancera može usporiti rast kancerogenih ćelija.

Vitamin K2 pomaže u sprečavanju gubitka elastičnosti arterija, što je jedan od osnovnih faktora uticaja na razvoj srčanih oboljenja. Ispitivanja su utvrdila da vitamin K2 može pomoći u sprečavanju gomilanja kalcijuma u arterijama i drugim tkivima u kojima on čini više štete nego koristi.

Nekoliko japanskih studija pokazalo je da vitamin K2 u potpunosti obnavlja kosti, a u nekim slučajevima je čak i pomogao u povećanju koštane mase kod ljudi obolelih od osteoporoze. Ove studije su dokazale da korišćenje suplemenata vitamina K2 za 60% smanjuje rizik od preloma kičmenih pršljenova, a za 80% rizik od preloma kukova. Stoga bi bilo pametno koristiti suplemente vitamina K2 ukoliko imate osteoporozu ili ako je neko u vašoj porodici bolovao od te bolesti.

Holandski istraživači su dokazali da je vitamin K2 tri puta uspešniji od vitamina K1 u podizanju nivoa osteokalcina, koji kontroliše izgradnju kostiju.

Najnovija istraživanja pokazaju da vitamin K2, a ne vitamin K1, u sadejstvu sa vitaminom D pruža najbolju zaštitu od pomenutih bolesti.

Vaše kosti se sastoje od dvocifrenog broja minerala. Ukoliko se usredsredite samo na kalcijum, mnogi stručnjaci već godinama upozoravaju da ćete najverovatnije, suprotno očekivanjima, oslabiti svoje kosti i uvećati rizik obolevanja od osteoporoze.

Da bi vaše telo efikasno apsorbovalo vitamin K, potrebno je da ga unosite zajedno sa određenim mastima. Stoga, izgrilujte nešto od povrća koje smo pomenuli i dodajte mu malo maslinovog ulja i soka od limete da biste omogućili maksimalnu apsorpciju vitamina K.

Napominjemo da osobe koje su preživele moždani ili srčani udar, kao i one koje imaju problem preteranog zgrušavanja krvi, trudnice i dojilje ne bi trebalo da uzimaju suplemente vitamina K2 bez konsultacije sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Izvor: irishnews.com

(Visited 767 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *