Stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete vašoj deci i zašto

Ako ste roditelj, znate kako je lako reći stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete vašoj deci. To je normalno, i svi to radimo. Ali postoje i neke stvari koje roditelji govore, a za koje nije baš lako primetiti da su štetne.

Trik je u tome da deca to mrze, ali ne znaju kako da vam to kažu.

Oni će se obično u takvim situacijama loše ponašati, a onda je trenutak da mi to prepoznamo i da na ispravan način odgovorimo na dečiju neposlušnost.

Zato je važno razumeti te stvari i kako one negativno utiču na reakciju našeg deteta.

Navešću pet fraza koje se vašem detetu ne sviđaju kada im ih izgovorite.

5 fraza koje roditelji ne bi nikada trebalo da kažu svojoj deci

  1. “Pa, bar nisi…”

Uhvatila sam sebe mnogo puta da sam ovo izgovorila svom sinu. To obično kažem kada moj sin kaže da mu je nešto teško palo.

Problem u odgovoru sa: “Pa, bar nisi…”, je u tome što na taj način umanjujemo važnost detetovih osećanja i činimo da se oseća krivim što se požalilo. To je prirodan odgovor, i jasno mi je zašto to roditelji kažu. U našem umu, mi želimo da naša deca shvate da nešto možda i nije baš tako teško kako im izgleda ili da bi trebalo da budu zahvalni na onome što imaju.

Ipak, mnogo je bolje poučiti ih tim vrednostima na pozitivan način, umesto da umanjujete ono što oni osećaju ili očekuju, šta god to bilo.

Bilo bi bolje da kažete: “Znam da ti je teško. Mogu li ti ja nekako pomoći?” I to je sasvim dovoljno. Ako je pravi trenutak ili ako je dete vaše pitanje dobro prihvatilo, mogli biste ga pitati i da li mu je potreban neki savet povodom toga.

Ali pokazivanje saosećanja ne znači popravljanje, umanjivanje, pa čak ni sažaljevanje vašeg deteta. To znači da imate razumevanje za ono što ga muči i da ste spremni da mu se nađete pri ruci ako mu treba pomoć i podrška.

  1. “Nije to tako strašno.”

Ova fraza je, takođe, nešto što roditlji često izgovore. Ali ona ima isto dejstvo kao i prethodno navedena fraza. Ona nipodaštava ono kroz šta dete trenutno prolazi.

  1. “Dobra devojčica” ili “Dobar dečko”

Dobro, ovo je ogoromno NE za mene, tako da mene nikada nećete čuti da svom detetu kažem nešto ovako. Moje dete nije kuče, a ova vrsta afirmacije je zasnovana na postignutim rezultatima.

Umesto da im stavljate do znanja da je ono što rade dobro, vi im, u stvari, govorite da su oni dobri samo zato što su uradili neku dobru stvar.

Kada biste to samo malo drugačije formulisali, njima bi to mnogo više koristilo. Mogli biste im reći: “Radiš to jako dobro! Tako sam ponosan/ponosna na tebe! Samo napred!”

  1. “Muka mi je od ovoga!” ili “Stvarno mi ideš na nerve!”

Kada je dete neposlušno, lako je početi iskazivati činjenicu da vas to nervira. Ali jedna važna stvar koju sam shvatila je da naglašavanje da vas neposlušnost vašeg deteta nervira nije u redu.

Čak i popularni metodi vaspitavanja delimično prihvataju manipulaciju pri vaspitavanju, a ona je najčešće veoma suptilna. Ali evo zašto bi trebalo da izbegavate da pokazujete vašem detetu da vas njegovo ponašanje “izvodi iz takta”. Ako stalno stavljate teret na pleća vašeg deteta da treba da bude poslušno zato što vi to želite, ono će naučiti da treba da bude poslušno da bi usrećilo vas kao roditelja.

Ali ako poslušnost ističete kao nešto što je samo po sebi dobro i ispravno, onda ćete mu pomoći da shvati da je poslušnost nešto što ne samo da je dobro za njega, već da je to i nešto što Bog od njega očekuje.

Ovo možete učiniti jedostavnom preformulacijom fraze kojom se vašem detetu obraćate i smirenijim pristupom problemu dečije neposlušnosti.

  1. “Rekla sam ti to… već sto puta!”

Ja sam često kriva za ovo. I često mom sinu to ponavljam. A to su sve samo prazne reči.

One niti koriste svrsi isticanja vaše poente niti vašem detetu pomažu da shvati da nije trebalo da uradi to što je uradilo.

Moj sin MRZI kada mu ovo kažem, i to se vrlo jasno oslikava u izrazu njegovog lica nakon što mu to izgovorim.

A onda i sama shvatim koliko je to bilo glupo s moje strane, jer sam time samo učinila da se on oseća loše i doživljava sebe kao nesposobnog, a meni to nije bilo ni na kraj pameti.

Svi smo krivi zbog izgovaranja ovih uobičajenih fraza u trenutku kada nas naša deca iznerviraju. Ali ako postanemo svesni šta im mi time u stvari govorimo, može doći do pozitivnog zaokreta u našem načinu vaspitavanja naše dece.

Izvor World from a bird

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Odnosi

Komunikacija

(Visited 910 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *