Koraci ka uspešnim promenama u životu

Da li ste ikada imali osećaj da se krećete punom brzinom u pogrešnom smeru ili ste shvatili da je put koji ste vi izabrali manje slikovit (metaforički) nego neki drugi? Ili, možda, izgleda kao da nikada nemate dovoljno vremena za ono što vam je zaista važno… U tom slučaju ovo je članak za vas.

Pre tri godine donela sam najtežu odluku u životu kada sam napustila svoju karijeru u arhitekturi. To jednostavno nije bila karijera koja me je ispunjavala u onoj meri u kojoj sam ja to zamišljala, a bukvalno sve u toku svakog mog dana bilo je pod uticajem lošeg izbora zanimanja koji sam donela još u srednjoj školi, nedovoljno informisana o tome šta sve to zanimanje obuhvata i zahteva. Izgledalo mi je kao da gubim sebe kao osobu, jer je toliko mnogo toga u mom stilu života bilo povezano sa karijerom koju više nisam ni volela ni želela. Panika je bila gotovo opipljiva. Nažalost, svoju odluku sam odlagala punih šest godina, jer nisam znala kako da napravim tako veliku promenu u životu. Ipak, da nisam sprovela tu odluku u delo, sigurna sam da bih protraćila sve – i svoje preostalo vreme, i svoje obrazovanje i svoju sreću.

Možda ste i vi izabrali pogrešnu karijeru poput mene ili samo želite da date mesta životnom stilu za kojim ste oduvek čeznuli. Evo koje sam korake ja preduzela da bih redefinisala svoj stil života:

 1|  Upoznajte sebe, ponovo.

Cilj iza svake promene životnog stila trebalo bi da bude da postanete još više ono što vi jeste u suštini. Nemojte pomešati nešto čemu zavidite sa onim što bi bilo dobro za vaš život. Pronađite sopstveni stil, otkrijte šta se vama sviđa a šta ne, kao i šta vi želite u vašem životu. Mišljenja i stavovi se menjaju vremenom ili prikupljanjem novih informacija i ako ne obratite pažnju, ponavljaćete ono na šta ste navikli (nemojte baš vi biti ta osoba koja nije promenila frizuru još od osamdesetih). Procenjujte sebe mentalno, fizički, emotivno, kao i vaše odnose, stavove itd. Pozivam vas da se dublje pozabavite time što je zaista važno, a ne da se bavite nebitnim stvarima. Odvojite vreme za ovaj korak, jer znam da vam je to potrebno!

Što se mene tiče, ovo je značilo pronalaženje odgovora na pitanja u vezi sa mojom ličnošću. Zašto mi određene situacije predstavljaju toliku teškoću i zašto naizgled ne mogu da se izborim s njima? Kada sam shvatila šta psiholozi podrazumevaju pod HSP osobom (HSP – highly sensitive person – izuzetno osetljiva osoba), doživela sam prosvetljenje koje mi je promenilo život! To mi je pomoglo da oformim osnovu za moj novi životni stil.

Ako imate teškoća sa ovim korakom, vratite se malo u svoje detinjstvo i podsetite se ko ste bili kao dete. Kako ste sebe zamišljali i o čemu ste maštali da budete kada porastete (osim da budete bogati, naravno)? Šta vas je činilo srećnim? A ako vam odgovor ne deluje primenjivo na današnju situaciju, pokušajte da prodrete u suštinu problema. (Na primer, ako ste voleli da zbijate šale, onda biste možda mogli da se prijavite u lokalni klub za stend-up komičare).

2|  Vizualizujte vaš redefinisani stil života.

Šta vi želite s ovim promenama? Doslovno zatvorite oči i zamislite kakav bi izgledao vaš život kada biste ostvarili vaše ciljeve. Počnite od šire slike, a onda se pozabavite i detaljima. Kako bi to izgledalo? Kako biste se osećali? Šta bi to značilo za vašu porodicu? Da li je to ostvarljivo ili je to nešto o čemu je moguće samo maštati? Jeste li spremni za to? Ne možete imati nejasne ciljeve i očekivati da ih ispunite.

Jedan deo teškoća koje sam imala sa ovim korakom je u tome što nikada nisam želela da krenem u potpunosti iz početka. Kada bih vizualizovala svoje ciljeve, uvek mi je bilo lakše da to učinim ukoliko bih sebe zamislila kako sve sama radim i kako sama donosim odluke, ali moji planovi morali su da uključe i mog supruga i moju decu da bi imali šanse da se ostvare.

 3|  Podelite svoje ciljeve na kratkoročne i dugoročne.

Neke stvari mogu se uraditi za 15 minuta, a za druge su potrebne godine. Šta sada možete da uradite kako biste pomogli ostvarivanju vaših dugoročnih ciljeva? Zapišite to ili unesite u planer u vašem telefonu.

 4|  Uradite istraživanje i postavite prava pitanja.

Da li ovaj životni stil zahteva neku novu diplomu ili samo malo treninga? Da li će taj životn stil nadilaziti moje prihode? Šta ću morati da žrtvujem? Koje su negativne posledice potrebnih promena? Da li su mi očekivanja nerealna? Kada ste uradili početno ispitivanje, vratite se na korak broj 3 i preispitajte svoj spisak stvari koje treba odraditi.

Znati šta je potrebno za uspeh toliko je važno zato što je to sjajan način da procenite koliko jako nešto uopšte želite, ali ne morate da imate sve isplanirano da biste počeli.

5|  Automatizujte, raščistite i organizujte se.

Tim redom! Automatizujte sve one stvari na koje trošite svoje dragoceno slobodno vreme: planiranje obroka; garderobu; plaćanje računa, itd. Na taj način ćete pronaći vreme za odmor. Ove sisteme organizujte na najlakši i najosnovniji način. Na primer, ja nedeljom izaberem jedan recept iz moje omiljene knjige recepata i pokupujem potrebne namirnice. Uveče pripremim obrok i podelim ga u kutije za ručak za sledeću sedmicu. Večeru obično naručujemo, jer je tako mnogo lakše, naročito kada morate da se pobrinete za dvoje male dece. Što manje odluka morate da donesete, to ćete više vremena imati.

Verovatno ste počeli da primećujete da se neke stvari više ne uklapaju u vaš novi životni stil – raščistite ih i rešite ih se čim budete mogli. To bi mogao biti plakar pun stare, iznošene odeće, grozan posao ili negativni ljudi. Iznenadićete se koliko toga vas sputava u životu.

Organizujte svoje misli i proces koji ćete koristiti da ispunite svoje ciljeve, a postarajte se i da imate prave resurse za početak. Nekoliko kratkih misli o “organizaciji”… Ako vam treba mnogo vremena da se organizujete, verovatno ste previše stvari natovarili na svoja leđa… Ako organizacija znači da morate da uradite još mnogo “papirologije”, pronađite neki drugi sistem rada… Ako će vam nešto uštedeti novac, verovatno će vam uzeti više vremena – odlučite šta vam je važnije.

 6|  Polako počnite da pravite promene.

Ako pokušate da svoj život promenite preko noći, na putu ste ka neuspehu. Podelite svoj spisak na zadatke koje možete da odradite lako i nemojte da krenete na sledeću promenu pre nego što vam je prethodna prešla u naviku. Takođe je važno da ne pokušavate da napravite novu promenu dok ste na godišnjem odmoru ili neposredno pre njega, jer se ta promena neće ustaliti, pošto vas ometaju sve druge promene koje se dešavaju tokom odmora u odnosu na vašu svakodnevnu rutinu.

Više puta u životu mučila sam se sa svojom težinom (“Zdravo svima, ja sam Niki i jedem kada sam pod stresom”). Ako nešto znam u vezi s gubitkom kilaže, toje da je jako teško rešiti se starih navika i da je vaš stav jedino što se može preko noći promeniti. Ja uvek počnem sa promenom ishrane, jer nemoguće je vežbanjem rešiti problem loših navika u ishrani. A kada utvrdim na koji način promene u ishrani utiču na nivo energije koju imam, ja ili prilagodim te promene ili uključim odgovarajuće fizičke vežbe u moju svakodnevicu. To je za mene predstavljao najbolji način da na duže staze održim ove promene.

 7|  Pronađite ljude koji će podržati vaš redefinisani stil života.

Sve su šanse da neće svi u vašem životu biti oduševljeni vašim novim životnim stilom ili možda se vaš krug društva nije menjao još od srednjoškolskih dana i očajnički vam je potrebno sveže društvo i sveža perspektiva. Ako su svi vaši prijatelji i članovi porodice uz vas i podržavaju vaš novi životni stil, to je predivno! U suprotnom, budite spremni da odgovorite na mnogobrojna pitanja, istrpite i poneki agresivni komentar i shvatite da nije baš svako sposoban da se obraduje tuđoj sreći.

Nedavno sam se vratila vegetarijanskom načinu ishrane. Nisam baš htela da tu vest saopštim za vreme konzumiranja ćurke na Dan zahvalnosti, pa sam saopštila svojoj porodici kada nameravam da otpočnem s tim i nisam od njih očekivala nikakvo specijalno razumevanje ili tretman. Većina ionako nije bila iznenađena time, jer sam ja bila delimični vegetarijanac pre nego što sam dobila decu, ali uvek se nađe bar neko ko od svega napravi problem, kao da sam ja prekršila neki sveti zakon obaveze konzumiranja mesa.

S druge strane, imate sreće! Nikada nije bilo lakše pronaći ljude sličnih pogleda i interesovanja… Hvala vam, društvene mreže!

Ovi koraci su namerno uopšteni da bi bili primereni raznim situacijama, ali nadam se i dovoljni za početak. Ništa što se tiče ovog procesa nije lako, ali grantujem vam da je vredno truda! Srećno!

Izvor: theblueststripe

 

Možda će vas zanimati emisije:

Tehnike jačanja volje

Strah od tuđeg mišljenja

(Visited 297 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *