Pametne kazne za decu kada slanje u ćošak više ne pomaže

Da li ni vama više slanje u ćošak ne pomaže? Meni su potrebne nove kazne za decu i, srećom, mnoge mame su rado podelile svoje kreativne kazne za decu.

Negde oko pete godine života mojim dečacima više nije pomagalo da promene ponašanje kada ih pošaljem u ćošak. Čim bi se vratili iz ćoška, prvo što bi uradili bilo je da pokažu isto ono ponašanje koje ih je i dovelo u nevolju.

Zašto kazne prestanu da deluju?

Čak i kada iskoristim neku novu kaznu i kada ona deluje, nakon nekoliko meseci njene primene ona više nije tako efikasna kao u početku. Imam osećaj da kao roditelj uvek moram da budem nekoliko koraka ispred svoje dece i da ih stalno držim u neizvesnosti. Nova kazna, s vremena na vreme, može ih naterati da počnu da razmišljaju o svom ponašanju.

7 kreativnih kazni za decu

  1. Namesti krevet svoje sestre ili brata i uradi njihove kućne poslove – Kada je loše ponašanje usmereno prema bratu ili sestri, sjajna prirodna posledica je da oni moraju da urade nešto za svog brata ili sestru. Ja koristim nameštanje kreveta ili odrađivanje nekog kućnog posla, što bi inače bio zadatak za brata ili sestru. Pokušala sam ovo i otkrila da je ono dete koje je bilo žrtva istinski zadovoljno kada njegov brat ili sestra za svoje loše ponašanje prema njima dobiju ovakvu kaznu. Tada mogu lako da prebole ono što su preživeli jer se osećaju osvećenim.
  2. Ići ćeš rano na spavanje / Nema čitanja pred spavanje – Ovo ima uspeha kod mojih starijih dečaka. Oni stvarno vole da ostanu budni duže od svoje mlađe sestre, pa ih jako pogađa kada moraju da odu na spavanje kada i ona. I tako sam shvatila da je ovo sjajna kazna za dvojicu dečaka. Da bi kazna bila efikasna, ona mora da bude nešto što će im zasmetati, a ovo mojim dečacima baš smeta.
  3. Plati da se svađaš – Oduvek sam volela knjigu “Ljubav i logika” od Fostera Klajna. Svim srcem vam je preporučujem. Jedan od omiljenih saveta koje sam našla u njoj je da svojoj deci naplaćujem 1 dolar za svaki minut koji moram da ih slušam dok se svađaju. Ako nemaju dovoljno novca da mi za to plate, moraju da ga zarade obavljanjem raznih kućnih poslova.
  4. Napiši rečenicu – Ovo je “stara škola”. Pisanje rečenice “Poštovaću moju mamu” 50 puta može biti sjajan način da ih podstaknete da sledeći put dobro razmisle pre nego što pokažu nepoštovanje prema vama.
  5. Uradićeš dodatne kućne poslove – Ima mnogo različitih sistema primene ovog metoda. Neki odrede poslove prema vrsti i težini pokazane neposlušnosti, a neki imaju teglu punu papirića na kojima su ispisani kućni poslovi, pa dete mora da izvuče jedan papirić iz tegle i obavi taj kućni posao.
  6. Nećeš se igrati sa drugovima – Ja nikada nisam mogla da ovo primenim, jer osećam da time kažnjavam i ono drugo dete koje je isplaniralo i radovalo se igri, ali ponekad nam je potrebno totalno resetovanje. U stvari, uradila sam nešto vrlo lukavo da bi ovo upalilo i kod nas.

Evo šta sam uradila. Imam sjajnu komšinicu koja mi je u ovome pomogla. Rekla sam jednom od mojih dečaka koji se tog jutra loše ponašao da neće moći da se igra s drugovima posle škole. A on kao da nije ni mario za to. Zato sam popričala sa komšinicom i zamolila je da me pred mojim sinom tog popodneva upita da li bi on smeo da dođe kod njih i da se igra s njihovom decom, a da joj ja odgovorim: “Izvini, ali on se danas neće igrati jer je jutros bio neposlušan.”

To je upalilo i sada kada god moj sin pokuša da se kmezi i raspravlja oko istih stvari, ja ga samo podsetim šta se dogodilo prošli put.

  1. Grafikoni pozitivnih podsticaja – Morala sam da dodam i ovo, jer svi znamo da bi trebalo da nagradimo pozitivno ponašanje i da se nadamo da će to smanjiti potrebu za kažnjavanjem. Ja se u potpunosti slažem s tim, ali budimo realni – ponekad je potrebno i kazniti decu zbog lošeg ponašanja. Samo se potrudimo da u našem domu bude praksa i da se nagradi lepo ponašanje.

A šta da radimo kada ništa ne pomaže?

Ako želite da uspostavite neke rutine, da se borite s decom koja smatraju da imaju pravo na nešto i da otkrijete “valutu” vaše dece, pogledajte šta ima da vam poruči Beki sa jedan-na-jedan kursa “Vaš moderni porodični roditeljski priručnik”. Ona ima neke sjajne ideje o usposatvljanju granica i o izgradnji okruženja punog ljubavi u vašem domu.

Postoje i profesionalni treneri za roditelje. Mislim da je u njima budućnost. Ionako već imamo terapeute i životne trenere, pa zašto ne bismo imali i trenere za roditlje? To ne znači da mi nismo dobri roditelji. Ponekad će neko izvan lakše uočiti dinamiku koja vlada u vašem porodičnom okruženju i osmisliti plan i načine ostvarenja ciljeva koji vi sami ne biste mogli osmisliti, jer ste previše emotivni i pristrasni kada se radi o članovima vaše porodice, a naročito o deci.

Izvor: fennell

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Disciplina i granice

Disciplinovanje s ljubavlju

 

 

 

 

(Visited 712 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *