Pet faza braka – šta treba da očekujete?

Pre ili kasnije, u svakoj vezi se prolazi kroz neki period neistomišljenosti i kriza, ali to je sasvim normalno i istovremeno neizbežno. Bračni i porodični terapeut Rita DeMaria otkrila je faze kroz koje prolaze osobe unutar jedne veze. Takođe je dala savet kako da se osobe ponašaju kad dođe do padova a da oni u isto vreme ne znače i raskid.

Kraj prve i druga godina – prva kriza

Prva kriza obično dolazi nakon što se ružičasti mehurići rasprše, a ono se može očekivati godinu do dve nakon početka zajedničkog života. Prema Riti, tada počinjete da vidite svog partnera onakvim kakav zaista jeste, a to uključuje i onu ne baš prijatnu stranu druge osobe.

Terapetkinja smatra da tu drugu stranu partnera ne treba zanemariti, ali i ne treba pridavati preveliki značaj, jer je normalna pojava. Međutim, vredi govoriti o pojedinačnim prioritetima.

To svakako uključuje osetljiva pitanja kao što su finansije, želja za zasnivanjem porodice ili samo pitanje braka. Važno je praviti kompromise i pronaći zajednički interes, jer je to odlučujuće za zajedničku budućnost.

Treća i četvrta godina – zona udobnosti

Neverovatno, ali nakon treće godine, dođe vreme kada prisustvo druge osobe doživite prirodno u vašem životu. Ovaj period može biti prekretnica za mnoge parove, jer istraživanja pokazuju da je ovo, takođe, i početak pada. Tada fizička intimnost može početi da pada u drugi plan, skloni ste da se osećate opušteno što se tiče ponašanja, kao i fizičkog izgleda. Prema njenim rečima, veoma je važno da ne preterujete u ovoj fazi, jer je udobnost u sopstvenom domu donekle i normalna, ali prema anketama, skoro polovina partnera želi da druga polovina bude romantičnija. Zato razmislite ponovo o tome da li je vredno pastu za zube ostaviti bilo gde u kupatilu, baciti pidžamu na pod ili izabrati spavanje umesto intimnosti.

Od pete do sedme godine – sedmogodišnja kriza

Mnogi znaju da je sedmogodišnja kriza najkritičnija tačka u odnosima, i zaista: mnogi  se rastave upravo posle sedam godina. Koji je savet bračnog terapeuta povodom ove faze unutar jedne veze? Prema Riti, nakon 5-7 godina, odnosi su savršeno podešeni, organizovani i sistematizovani. Odlično funkcionišu na nekom određenom nivou, ali u međuvremenu opada interesovanje jedno za drugo, kao i seksualna privlačnost.

U tom periodu može doći do prinova, što takođe pruža novu situaciju, još jednu priliku za krizu. Prema rečima terapeuta, u svakoj vezi se da osetiti, u manjoj ili većoj meri, određena tenzija tokom ovog perioda, pa je važna duboka i sadržajna komunikacija.

Problemi se moraju rešavati jer, nažalost, odugovlačenje će dovesti do nagomilanih problema za 5-7 godina. Na kraju, svako bi trebao i da se pobrine za sebe, preispita svoje potrebe, želje i podeli ih sa svojim partnerom. Ako ste uspeli da razvijete dobru komunikaciju do tada i da razgovarate o budućim planovima sa svojom partnerom, lakše ćete proći put pun uspona i padova.

Od desete do petnaeste godine – nedostatak vremena

Prema nedavnom istraživanju, 10. godišnjica je sledeća kada je brak na ispitu, a glavni razlog leži u opterećenosti žena.

U ovom periodu većina žena su majke, a istovremeno i rade. Ovo je praćeno kućnim poslovima, kao i potrebom da se balansira u svim ostalim oblastima života. Međutim, jedna stvar nedostaje, a to je vreme.

To pak rezultira pogoršanjem kvaliteta veze, i nažalost, mnogo puta, iako muževi visoko cene sve što njihove žene rade, može da se dogodi da ih više ne doživljavaju kao privlačne. To pokazuje i podatak da, prema statistikama, prosek trajanja braka u Evropi iznosi 11 godina.

Šta da se uradi? Prema rečima terapeuta, pokušajte da unesete više humora i opuštenosti u svakodnevni život i budite popustljiviji i strpljiviji prema partneru. Razmislite o tome: možda vaš brak nije savršen, ali da li je zaista i tako loš? Obratite pažnju na pozitivne osobine unutar veze!

Od dvadesete do tridesete godine – panika zatvaranja vrata

Možda mislite da posle toliko vremena unutar jedne veze ili braka, ne može biti problema, ali na žalost, nikada ne možete biti sigurni. Posle 20-30 godina više vas ne nerviraju sitnice, tada dolazi do individualnuh kriza u života.

Panika od zatvaranja vrata pogađa oba pola. „Sindrom gnezda“ može se prepoznati kod parova koji nemaju decu i ne znaju šta da rade sami sa sobom, svojim životom i vezom.

Sa druge strane, kod supružnika koji imaju decu, roditelji često osećaju da je njihov brak iscrpljen i postao beskoristan, jer deca su odrasla i otišla od kuće.

Za neke je ovaj period pun uspona i padova, dok ga drugi vide kao priliku u dobijanju vremena kad mogu da obrate više pažnje jedno na drugo. Od novih zajedničkih hobija i ciljeva, do pomoći oko podizanja unučića, sve ovo mogu biti nezaboravna iskustva koja mogu učvrstiti vaš odnos.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zašto je teško promeniti se

Komunikacija, ulje u motoru odnosa

(Visited 1.586 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *