Kako da koristite eterična ulja u svom domu

Volite eterična ulja, jer čuda u ovim malim bočicama ne samo da imaju aromaterapeutski efekat, već mogu poslužiti i u mnoge korisne svrhe, od nege lepote do održavanja čistoće vašeg doma. Pogledajmo zajedno za šta možete koristiti ova mirisna ulja!

Za pranje veša

Ako vam je upravo ponestalo sredstva za ispiranje ili vam se jednostavno ne sviđaju mirisne verzije dostupne u prodavnici, dodajte 10-20 kapi vašeg omiljenog mirisa u svako pranje kako biste bili sigurni da će i vaša odeća odlično mirisati. Možete isprobati i kombinacije mirisa, ali preporučujemo da testirate da li mirisi funkcionišu zajedno pre nego što dodate kapi u pranje.

Eterična ulja nisu samo odlična jer dobro mirišu, već mogu biti od koristi i pri čišćenju, kao što je čišćenje površina u kupatilu, kuhinji ili čišćenje frižidera. Da biste to uradili, pomešajte malo sode bikarbone sa malo sirćeta i nekoliko kapi esencijalnog ulja citrusa da obrišete prljave površine, jer ovo ne samo da će vaš dom učiniti briljantno čistim već i mirisnim!

Očistite vazduh

Ne samo za parfimisanje ili čišćenje vaše odeće ili površina, već i za osvežavanje vazduha u vašem domu, korišćenje eteričnih ulja je odlično.

Za prečišćavanje vazduha najbolje je izabrati eterično ulje cimeta, za osvežavanje vazduha najbolji su karanfilić, ruzmarin i pomorandža. Za svež vazduh sa kontinuiranom ventilacijom najbolje je nakapati ulje čajevca u sveću ili malo soli, jer ovaj način u stanu će dominirati prirodna svežina.

Za dobar san

Eterična ulja, osim što odlično deluju u domu, takođe igraju važnu ulogu u nezi lepote i održavanju zdravlja. Na primer, ako često spavate ili imate poteškoća sa spavanjem, možda ćete želeti da koristite ulje lavande, koje možete da kapnete na grudi, oko nosa ili na zglobove. Ao ga malo stavite na vlažnu krpu ili jastuk, takođe će delovati umirujuće. Kamilica, pepermint ili eukaliptus imaju isto jako dobar efekat.

Savet: Ako je vaše dete bolesno ili nemirno, ili ima poteškoća sa spavanjem, možete ga umiriti i sa malo aromaterapije kapanjem ulja na tekstil ili pliš.

Na koži

Ako niste navikli da kupujete skupu kozmetiku, već ste pristalica prirodnih preparata, u nezi kože možete koristiti i razna eterična ulja.

Za lečenje celulita najbolje je pomešati ulje grejpfruta sa malo kokosovog ulja i umasirati u delikatna mesta. Za kožu sklonu aknama najbolja je mešavina ulja čajevca i meda, za osetljivu kožu kedrovina, ruzmarin ili bosiljak. Sandalovina, tamjan ili lavanda su najefikasniji u otklanjanju fleka na koži.

Malo dodatne romantike

Eterična ulja se mogu koristiti ne samo u vašem domu, za čišćenje ili u nezi lepote, pravi mirisi čine intimni suživot i romansu još vatrenijim hiljadama godina.

Možete ih koristiti ako stavite na kožu, čak i ako ih samo udahnete, obe metode su podjednako efikasne. Pri tom morate da pronađete koja kombinacija mirisa je najbolja za vas. Najpopularniji mirisi na ovu temu su ylang ylang, ruža, cimet, jasmin i žalfija.

(Visited 386 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *