Crne ili zelene masline?

Masline vode poreklo iz Male Azije i proširile su se iz Irana, Sirije i Palestine do ostatka sliva Sredozemnog mora pre 6000 godina. Spada u najstarije poznato kultivisano drveće na svetu.

Glavna razlika između crnih i zelenih maslina je u tome što uzgajivači beru zelene masline dok su nezrele, dok se crne masline ostavljaju da prirodno sazreju pre berbe.

Zelene i crne masline se razlikuju jedna od druge kada je u pitanju njihov ukus, tekstura i kulinarska upotreba.

Crne masline

Crna maslina je tropsko voće sa naučnim nazivom Olea europaea i spada u koštičavo voće.

Postoji nekoliko uobičajenih vrsta crnih maslina. Kalamata masline (nazvane po gradu Kalamati na južnom Peloponezu, Grčka) su grčke masline blagog ukusa i ljubičasto-braon nijanse. Još jedna popularna sorta je italijanska Gaeta maslina. Gaete se lako pomešaju sa Kalamata vrstom jer izgledaju slično i po boji i po obliku; međutim, one imaju tendenciju da imaju još blaži ukus.

Mladi plodovi masline su zelene boje, a sazrevanjem pocrne. Crne masline su izuzetno raznovrsne i mogu biti sastojak mnogih jela kao što su testenine, salate, variva, pice i predjela.

U poređenju sa nezrelim zelenim maslinama, crne masline su mekše teksture i bogatijeg i mesnatog ukusa.

Zelene masline

To su nezreli plodovi masline koji imaju zelenu nijansu. U poređenju sa zrelim crnim maslinama, ove sirove masline imaju gorak ukus. Zbog toga se zelene masline obično konzumiraju nakon prerade. To se uglavnom postiže kišeljenjem ili sušenjem.

Većina zelenih maslina se pretvara u maslinovo ulje. Proizvođači maslinovog ulja natapaju sveže obrane zelene masline u lužinu pre nego što ih sipaju u ulje. Ali ponekad se zelene masline čuvaju radi upotrebe u kulinarstvu. Ovo je češće u mediteranskoj kuhinji.

Razlika između crnih i zelenih maslina

Definicija

Zelene masline su nezrele, rano ubrane masline, dok su crne masline potpuno zrele masline mekog i sočnijeg ukusa.

Zrelost

Zrelost je glavni faktor koji razlikuje zelene i crne masline. Poljoprivrednici beru mlade zelene masline rano pre nego što dobiju priliku da sazru i pocrne. Ali crne masline imaju dublji nivo zrelosti. Zbog toga crne masline imaju tamniju nijansu. Kada crne masline prođu proces sušenja, postaju još tamnije.

Ukus

Nezrele zelene masline imaju više gorko opori ukus i imaju notu zelenog lišća, dok crne masline, sa svojim gorko mekim ukusom, imaju cvetne note.

Sadržaj ulja

Crne masline imaju veći sadržaj ulja, zbog svoje zrelosti i prvenstveno se koriste za ekstrakciju maslinovog ulja.

Tekstura

Zelene masline su čvršće, dok su crne mekše.

Zaključak

Glavna razlika između crnih i zelenih maslina je u tome što su zelene masline nezrele masline koje se beru rano, dok su crne masline potpuno zrele masline koje se beru nakon što potamne. Bez obzira da li su zrele ili nezrele, zelene ili crne, obe verzije maslina su bogate hranljivim materijama i podržavaju vaše srce i opšte zdravlje tela.

Da li su jedne zdravije od drugih?

Hranljivi sastav crnih i zelenih maslina je skoro identičan. Najveća nutritivna razlika je u sadržaju natrijuma – zelene masline sadrže oko dva puta više natrijuma od crnih maslina. Natrijum podiže nivo krvnog pritiska, tako da bi hronični bolesnici sa ovom dijagnozom trebalo da obrate pažnju i odluče se za crne masline blažeg ukusa.

Nema razlike u nutritivnim vrednostima između zelenih i crnih maslina. Masline su obdarene velikim količinama dobrih mononezasićenih masti i minerala, kao što su gvožđe i bakar. Takođe su bogate vitaminom E, polifenolima i flavonoidima, koji su antioksidansi koji imaju protivupalne prednosti.

Porcija od 15 grama zelenih maslina sadrži 20 kalorija, dok crne masline sadrže 25 kalorija. Kalorije potiču prvenstveno iz masti – 2 grama ukupne masti, manje od 0,5 grama zasićenih ili polinezasićenih masti i 1,5 grama mononezasićenih masti zdravih za srce. U jednoj porciji ima manje od 0,5 grama proteina, 1 gram ugljenih hidrata, 0,5 grama vlakana i nema holesterola ili trans masti. Predložena veličina porcije sadrži samo male količine vitamina i minerala – dva procenta dnevne vrednosti vitamina E i jedan procenat vitamina A.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Mediteranska ishrana

Smehom do boljeg pamćenja

(Visited 1.261 times, 3 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *