4 dobre stvari koje se mogu dogoditi kada život ne ide kako smo planirali

“Ovako nije trebalo da ide moj život.” Svaka osoba je barem jednom u životu imala ovu misao. Imamo plan kako mislimo da će naš život izgledati, ali život nam baca krivulju koja menja sve – razvod, neverstvo, gubitak posla, borbe sa decom, ozbiljni zdravstveni problemi, neplodnost, bankrot, zavisnost, smrt voljene osobe – lista se nastavlja.

Neočekivana promena u vašem životu može biti veliki blagoslov koji će vam pomoći da uskladite svoj život i prioritete sa onim što zaista cenite.

Okolnosti poput ovih ostavljaju nas da se osećamo kao da smo udareni u stomak i da se pitamo kako ići dalje. Kako preživeti i pokupiti komadiće svog života kada san ili plan umre? Normalan deo ljudskog iskustva je boriti se sa otpuštanjem onoga što je bilo i krenuti napred u nepoznato, zbog čega je Bog tu da nas ohrabri i podseti da je sa nama kroz sav bol, neizvesnost i borbu, i da će nas On odvesti na drugu stranu.

“Straga i spreda ti me okružuješ i stavljaš na me ruku svoju.” Psalam 139,5

“Ne boj se, jer sam ja s tobom; ne plaši se, jer sam ja Bog tvoj; ukrepiću te i pomoći ću ti, i podupreću te desnicom pravde svoje.” Isaija 41,10

“A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro, koji su pozvani po namerenju.” Rimljanima 8,28

Evo nekoliko načina na koje Bog može da iskoristi periode neočekivanih promena u našim životima za naše dobro:

Poravnanje

Neočekivane životne promene često dovode do toga da preispitate svoje prioritete i svoj život, što vam može pomoći da odlučite da prestanete da vodite život na autopilotu i umesto toga počnete da budete namerni u vezi sa svojim životom, svojim postupcima i prioritetima.

Stvari kao što su bračni problemi, borbe sa decom, zdravstveni strahovi – sve vas to zaustavljaj na putu i ​​natera vas da ponovo procenite šta vam je zaista važno.

Odnos sa Bogom, brak, porodica (i bliski odnosi) i zdravlje najčešće dolaze u prvi plan u ovim vremenima. COVID-19 i rezultirajući obavezni karantin naterali su mnoge ljude da preispitaju svoje prioritete u životu i brzinu kojom su živeli.

Na primer, dugogodišnja porodična prodavnica za rekreaciju na otvorenom u mom gradu odlučila je da se trajno zatvori usred pandemije, ali ne zbog finansijskog pritiska. Umesto toga, nakon što su morali da zatvore svoja vrata na neko vreme, odjednom su imali vremena da se zaustave i shvate da žele da provode više vremena sa svojom porodicom i zapravo se bave rekreacijom na otvorenom za koju su proveli toliko godina opremajući druge ljude. To im je omogućilo da vide da je vreme da promene pravce i da se više fokusiraju na ono što im je najvažnije.

Odvojite malo posebnog vremena da sagledate svoj život i da li se ono što trenutno radite i čime se okružujete poklapa sa vašim Bogom datim snovima, vrednostima i ubeđenjima. Ako ne, kakvu divnu priliku imate da promenite tok svog života!

Obnovljena predaja

“Jer ko hoće svoju dušu da sačuva, izgubiće je; a ako ko izgubi dušu svoju mene radi, naći će je.” Matej 16,25

Jedini način da zaista prevaziđete razočaranje i slomljenost svojih slomljenih snova i planova je da u potpunosti predate te snove Isusu.

Često je lako predati svoj život Bogu kada prvi put odlučite da Ga sledite. Ali dalje na svom putovanju sa Bogom isto tako može biti lako da počnete da birate sopstvene planove i ideje i da zaboravite na važnost da se prepustite Božjim planovima za vaš život.

Kada sam imao 20 godina, živeo sam u stanu koji se nalazio na plaži Puget Sound u blizini Sijetla. Jednog dana kada sam sišao na plažu da se malo pomolim i uživam u tišini, primetio sam galeba kako više puta ispušta školjku na stene ispod sebe.

Nakon što sam ga neko vreme posmatrao, primetio sam da se unutar školjke nalazi izvor hrane. Međutim, pošto je školjka bila zatvorena, jedini način da dobije hranu bio je da je ispusti kako bi se otvorila i izložila ono što je galebu zaista potrebno.

Taj galeb bi bio prilično glup da leti okolo sa školjkom koju nije mogao da pojede jer nije želeo da rizikuje da je izgubi. Taj galeb me je tog dana naučio lekciju, dok sam se pitao koliko sam puta pokušao da se držim stvari misleći da ću ih izgubiti ako ih pustim, ali u stvarnosti bi mi ta stvar koristila samo ako je ispustim da pukne.

Samo u slomljenosti te stvari mogao sam od nje dobiti ono što mi je zaista trebalo.

Toliko je primamljivo pokušati da se držite nečega što cenite u svom životu kada se okolnosti promene, ali ponekad ćete tek u procesu predaje te stvari ili okolnosti Bogu i prihvatanja slomljenosti koja je nastala, naći podršku i blagoslov koji vam stvarno treba.

Dublja zavisnost od Boga

Neočekivani događaji u našim životima imaju sposobnost da nam pomognu da se setimo da je Bog (ili bi barem trebalo da bude) pokretačka snaga u našim životima.

Ovo je tako koristan podsetnik jer zapravo skida pritisak sa nas samih da forsiramo da se možda pogrešne stvari dešavaju u našim životima. Prečesto pokušavamo da postavimo ciljeve za stvari koje želimo da postignemo i završimo pod stresom, a onda se osećamo se kao gubitnici kada ne ispunimo te ciljeve.

U 1. Samuilovoj knjizi, David, koji je bio pomazan za budućeg kralja Izraela, proveo je skoro 7 godina lutajući pustinjom, skrivajući se od kralja Saula koji je pokušavao da ga ubije.

Tokom tog vremena, ojačao je svoj odnos sa Bogom i zavisnost od Njega, što mu je omogućilo da postane uspešan kralj koji je zabeležen kao čovek po Božjem srcu. Na osnovu mnogih psalama koje je David napisao tokom ovog vremena u pustinji, čini se da je ovo vreme zaista pomoglo da ojača njegovo srce za Boga.

Bog vas nije pozvao da žrtvujete svoj mir da biste postigli nešto i učinili da se stvari dese. Nasuprot tome, On vas poziva da zakoračite u ono što On već čini u vašem životu i da hodate u onome što je već pripremio za vas.

“Jer smo njegov posao, sazdani u Hristu Isusu za dela dobra, koja Bog napred pripravi da u njima hodimo.” Efescima 2,10

“Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, i naučite se od mene; jer sam ja krotak i smeran u srcu, i naći ćete pokoj dušama svojim. Jer je jaram moj blag, i breme je moje lako.” Matej 11, 28-30

Podsetnik na Božji suverenitet i jače poverenje u Njega

Dok sam se jednog dana molio o određenoj situaciji kroz koju sam prolazio u svom životu i kako bi Bog to mogao da iskoristi za moje dobro, osećao sam se kao da me je Bog podsetio da ne samo da je znao da će ovo biti deo moje priče, već On je zapravo planirao moj poziv na osnovu svih stvari kroz koje je znao da ću proći u svom životu, uključujući i ovu situaciju.

Bog je video sva vaša razočarenja, tragedije, greške, zaobilaznice i sve ostalo pre nego što vas je i stvorio, i u svojoj sveznajućoj mudrosti, stvorio je plan za vaš život u koji je utkano sve to što koristi da bi vas ojačao, pomogao drugima i učinio da od vas bude ono za šta vas je pozvao da budete.

Neočekivane promene u našim životima su teške jer su to vremena konfuzije i misterije za nas i ostavljaju nam osećaj kao da hodamo u tami, ali na sreću Bog uvek zna put napred, čak i kada nemamo pojma šta bi to moglo biti. Ostaviću vam ova 4 ohrabrujuća stiha.

“Srce čovečije izmišlja sebi put, ali Gospod upravlja korake njegove.” Priče Solomunove 16,9

“Znam, Gospode, da put čovečiji nije u njegovoj vlasti, niti je čoveku koji hodi u vlasti da upravlja koracima svojim.” Jeremija 10,23

“Od Gospoda su koraci čovečiji, a čovek kako će razumeti put njegov?” Priče Solomunove 20,24

“Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim, a na svoj razum ne oslanjaj se.

Na svim putevima svojim imaj Ga na umu, i On će upravljati staze tvoje.” Priče Solomunove 3,5-6

Izvor: crosswalk.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Život na čekanju

Da li Bog pravi greške?

(Visited 213 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *