Važnost vaskrsenja

Za vreme uskršnjih praznika neko može da se zapita: „Kakve veze Isus, ovaj čovek koji je živeo pre više od dve hiljade godina, ima sa mnom? Kako je to povezano sa mojom situacijom sada? Posebno sa trenutnom situacijom koja se dešava oko nas.” U osnovi, vaskrsenje se nije dogodilo. Ili ipak jeste?

Isus čini više od davanja života; On je život, i zato smrt nema vlast nad Njim.

Hajde da se pozabavimo ovom temom. Prvo, vaskrsenje je centralna tačka hrišćanske vere. Ako nema vaskrsenja, onda je hrišćanstvo lažno.

Prema apostolu Pavlu, da Hristos nije vaskrsao onda bi sledeće stvari bile istinite:

  1. Hrišćansko propovedanje je lažno i beskorisno, jer predmet vere, Hristos, nije onaj za koga je rekao da jeste.
  2. Nema oproštenja grehova.
  3. Apostoli iznose laži, jer svedoče o nečemu što se nije dogodilo.
  4. Oni koji su umrli verujući, besmisleno su umrli.

Bez vaskrsenja, jasno je da nema smisla da postoji hrišćanstvo.

Međutim, znamo da je Isusovo vaskrsenje istinito jer su ga potvrdile stotine očevidaca, a prazan grob u kojem je bio sahranjen predstavlja nepobitan dokaz da je On Spasitelj sveta.

Drugo, ono je ključno za potvrdu identiteta Isusa kao Sina Božijeg i ono je potvrdilo Njegovu službu. Na osnovu Hristovog vaskrsenja, Pavle je propovedao: „U Isusu vam se propoveda oproštenje grehova. Kroz Njega se svaki koji veruje oslobađa svakog greha“.

Konačno, Isusovo vaskrsenje nije samo najbolja potvrda Njegovog božanstva; ono takođe potvrđuje starozavetna proročanstva koja su predskazala Isusovu patnju i vaskrsenje.

Isusovo vaskrsenje je takođe potvrdilo Njegove sopstvene tvrdnje da će biti vaskrsnut trećeg dana. Ako Isus nije vaskrsao, onda nemamo Spasitelja, nemamo spasenje i nemamo nadu u večni život. Međutim, Isus je rekao: „Ja sam vaskrsenje i život“, i u toj izjavi je tvrdio da je izvor i jednog i drugog.

Isus čini više od davanja života; On je život, i zato smrt nema vlast nad Njim. Isus poklanja svoj život onima koji se uzdaju u Njega, tako da možemo podeliti Njegov trijumf nad smrću.

Svi koji veruju u Isusa Hrista lično, doživeće vaskrsenje, jer će, imajući život koji Isus daje, pobediti smrt. Nada je važna u ovakvim danima. Zato jer ne postoji strah od smrti i vremenskih posledica smrti.

Ponekad ne shvatamo Hristovo vaskrsenje lično. Postoji opasnost da se samo intelektualno shvati vaskrsenje Hristovo kao istinito. To umanjuje doživljaj lične zajednice sa vaskrslim Gospodom i značajem Njegove smrti kao pomirenja sa nama. Jer upravo ta smrt i vaskrsenje otvaraju vrata za mogućnost da ljudsko pristupi božanskom, da grešno zatraži milost od Onog koji je svojom ljubavlju pobedio smrt.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Isus Mesija

Priča sa srećnim krajem

(Visited 147 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *