Kako pobediti prolećni umor

Prolećni umor je dobro poznat osećaj koji može da traje nedeljama. Ako osećate da nemate određeni nivo energije koji vam je potreban, tada je vreme da unesete promene!

Počnite sa oslobađanjem od stresa

Uopšte nije čudno ako vam je proleće problematičan period. Obično se osećate kao da prisiljavate sebe da radite, na poslu, kod kuće, ali uobičajeno je da ovaj period godišnjeg doba takve tegobe nosi sa sobom.

Dešava se da vam, i pored toga što ste veoma motivisani, nivo stresa često skače, jer počinjete da se nervirate zbog zadataka koje imate i njihovih rokova.

Najbolje rešenje je da napravite plan, ali bez postavljanja krajnjeg roka za realizaciju istog. Kako ne biste preterali u poslu, pravite pauze, isto i u svakodnevnim aktivnostima.

Zapamtite da opuštanje nije lenjost, već akumuliranje energije, kako biste mogli da funkcionišete i dalje.

Samo pozitivno

Prolećni umor je delom posledica činjenice da se može postati depresivan i zbog nedostatka sunčeve svetlosti. Da biste se oslobodili umora, jednostavno izađite u prirodu.

Ako treba, malo usporite i pogledajte oko sebe, provedite malo više vremena sa sobom, uradite nešto što odavno želite, organizujte svoje programe. Uz njih, možete se osloboditi umora za nekoliko dana!

Više kiseonika!

Možda ne izgleda kao velika stvar, ali jedna od tajni svežine je da uvek imate pristup kiseoniku.

Možda ste već primetili da se u prostoriji sa ustajalim vazduhom mnogo brže umarate, što je češće u toku proleća.

Redovno provetravajte prostorije gde radite ili boravite i pravite pauzu od 5 do 10 minuta svakih sat-dva. Tada izađite na svež vazduh. Bićete zapanjeni koliko ovo deluje efikasno na vas!

Prebacite se na zdraviji nivo!

U proleće naše telo očajnički treba da se oslobodi toksina, jer se tokom zime u telu nakupljaju i neke manje korisne supstance. Ako osećate da su vam potrebni lakši obroci, slušajte svoje telo i ne opterećujte ga teškom hranom.

S proleća počinje i sezona zelenog povrća, tako da ga vredi konzumirati što više. Dijeta bogata vlaknima je takođe korisna jer stanje vaših creva utiče na to kako se osećate. Ako je varenje lakše, lakše se možete oprostiti od letargije.

Umesto šoljice kafe, možda bi bolje bilo da probate čaj: biljni čaj će pomoći da ubrzate metabolizam, dok će začinsko bilje biti dobar saveznik u detoksikaciji.

Proverite da li unosite dovoljno gvožđa

Još jedan čest uzrok letargije je nedostatak gvožđa. Nedostatak ovog vitalnog elementa u tragovima dovodi do nedovoljne količine kiseonika u ćelijama, čija je posledica umor i nedostatak koncentracije. Stoga, ako patite od prolećne letargije, uvek je dobra ideja da proverite nivo gvožđa i, ako je potrebno, dopunite njegov unos.

Krećite se!

Kretanje je jedan od osnovnih uslova i potreba kako bi organizam bio svežiji.

Uz vežbanje, vaša krv može da isporuči još više kiseonika vašim ćelijama, a da ne spominjemo povećanje proizvodnje endorfina, koji daje osećaj zadovoljstva.

Ne morate razmišljati o nekim teškim treninzima i odlasku u teretanu, ako se do sada niste bavili sportom. Hodanje pola sata dnevno može učiniti čuda! Ako probate da pešačite od kuće do posla umesto da koristite javni prevoz, već ste uradili mnogo toga za sebe!

Dobro se naspavajte!

Da biste se odmorili, zaista vam je potreban kvalitetan san. Najbolje je da se oslobodite stresa uveče, kako biste lakše zaspali i mogli da se odmarate najmanje sedam sati svake noći. Pre spavanja možete popiti šolju čaja radi opuštanja i, naravno, zaboravite na čitanje vesti sa mobilnog telefona.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Fizička aktivnost

Hrana za veselo raspoloženje

 

(Visited 321 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Душан Влајанков 06/04/2022at1:34 pm

    Наравно да физичка активност,позитивно утиче у сваком погледу…возим се радо бициклом пошто од пре годину дана имам Паркинсонизам,секундарни!

    Reply
    1. Više od života 07/04/2022at7:22 am

      Drago nam je da nas pratite. Želimo Vam da i dalje budete pozitivni, aktivni i jakog duha.

      Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *