Kako da prestanete da vičete na svoju decu – 10 oprobanih načina

Većini mama poznat je taj osećaj. Vaše dete vas je izvelo iz takta i vi osećate kako frustracija i bes samo što ne pokuljaju iz vas. Kako da iskontrolišemo frustraciju i suzdržimo se od podizanja glasa na našu decu? Navešću 10 saveta kako da uopšte i ne počnete da vičete na vašu decu kada vas iznerviraju.

Svaka mama može se osećati umorno, iznervirano i uzrujano. To je normalno.

Otišla sam u svoju sobu i zaključala vrata. Bio je to jedan od onih dana kada vam, naizgled, ništa ne polazi za rukom. A povrh svega, deca uopšte nisu bila spremna na saradnju. Izvikala sam se na njih i mnogo se kajala zbog toga. Taj osećaj mi je bio nepodnošljiv. Bila sam frustrirana, besna i bespomoćna.

Svaka mama može se osećati umorno, iznervirano i uzrujano. To je normalno. Ali kako da sprečimo ta osećanja da preuzmu kontrolu nad našim postupcima i izvrše negativan uticaj kako na naše, tako i na raspoloženje onih oko nas? Kako da prestanemo da uzrujavamo one koje volimo? Ako ste se ikada osećali krivim zbog vikanja na vašu decu, razmotrite sledećih deset ideja koje možete iskoristiti da zaustavite vikanje i pre nego što ono pokulja iz vas.

1. Budite proaktivni

Ako osetite kako frustracija nadire, vreme je da rasteretite svoj dnevni raspored. Naravno, to nije uvek moguće, ali uvek postoje makar dve stvari sa vaše liste koje možete preskočiti i tako izbeći dodatni pritisak. Pokušajte da se opustite u ostatku dana. Preduzmite ovaj korak pre nego što bes proključa u vama.

2. Udahnite duboko

Duboko disanje čini čuda! Čim osetite to podrhtavanje u grudima, zažmurite i duboko udahnite. Najmanje pet puta polako i duboko udahnite i izdahnite. Kada ponovo otvorite oči, taj osećaj nadolazećeg besa će biti ukroćen.

3. Pevajte!

Ovo mi je omiljeni način. Imam i određenu pesmu koju pevam kad počnem da se osećam frustrirano. To mi preusmeri misli na nekoliko minuta i da mi dovoljno vremena da se smirim i ostanem smirena.

Nije uopšte bitno imate li sluha ili ne. Vi se ne takmičite za nagradu. Izbacite pesmom svu tu frustraciju iz sebe, a ako volite i da plešete, samo napred!

Plašite li se da deca mogu pomisliti da ste ‘uvrnuti’? Sjajno! To će ih zaustaviti u onom čime vas nerviraju i navesti ih da mirno i zapanjeno zure u vas. Može se čak desiti i da vam se pridruže, a to će svakako popraviti raspoloženje svima.

4. Sklonite se negde na pet minuta

Odlazak negde na pet minuta sklanja vas iz date situacije i daje vam prostora, a to pomaže u smanjivanju tenzije.

Ovo, naravno, nije uvek ni moguće ni primereno. Kada vaše dete odluči da proveri da li tanjir isto tako dobro leti kao i frizbi, nije baš pravi trenutak da se sklonite i ostavite ga samog da u tome uživa. Ipak, kada god je moguće, uzmite nekoliko minuta da budete sami i da se smirite pre nego što odreagujete.

5. Osvežite se

Umijte se hladnom vodom. To zvuči suviše jednostavno, ali deluje. A ako ne želite da uništite šminku, isprobajte sledeći savet.

6. Blokirajte mogućnost da vičete

Veoma efikasan način da blokirate reči zbog kojih bi se kasnije mogli kajati jeste da napunite vodom svoja usta. U ovome je trik – nemojte progutati vodu sve dok se ne smirite.

7. Prisećajte se lepih trenutaka

Setite se vašeg deteta kao novorođenčeta. Brojali ste mu prstiće na nožicama i ručicama i ljubili mu rumene obraščiće. Mazili ste tu malu glavicu koja vam je pod rukom davala prijatan osćaj kao da dodirujete najnežniji somot. Držali ste ga na svojim grudima dok je spavao i uživali u tom predivnom mirisu novorođenčeta.

Bili ste tako zahvalni što ste ga dobili i što je baš on vaš. A i dan-danas ste zahvalni što je vaš. Setite se kako je potpuno zavisio od vas – da ga nahranite, da ga presvučete, da ga negujete, da ga umirite kada plače i da mu nežno češkate leđa kako bi se smirio i zaspao.

A on još uvek zavisi od vas, samo su mu potrebe još veće i raznovrsnije. Setite se osećaja koji je u vama budio svaki njegov zagrljaj i osmeh i ne zaboravite da još uvek imate mogućnost da ga zagrlite, iako više nije tako mali.

8. Zamislite

Zamislite kako se vaše dete oseća kada vičete na njega. Zamislite sebe u njegovom položaju. Možda je imao težak dan. Možda prolazi kroz nešto čega vi niste svesni. Popričajte s njim i sagledajte situaciju iz njegovog ugla. Postavljajte mu pitanja, a ako on ne želi da odgovori, nemojte insistirati, već samo budite tu za njega. Na kraju, kada počne da uviđa da u vama ima nekoga ko se trudi da ga sasluša i razume bez umanjivanja značaja njegovih osećanja, on će početi da vam se poverava.

I deca prolaze kroz teškoće i, bez obzira koliko sitno ti problemi nama odraslima izgledali, njima to nije ništa manje važno i teško nego što su naši problemi nama. Potrudite se da vaše dete oseti da ga razumete i tada ćete se oboje osećati bolje.

9. Povežite se sa svojom decom

Izgradite čvrstu vezu sa svojom decom. Zapamtite, deca nisu teret, već blagoslov. Oni su ljudska bića kao i vi, bića sa karakterom. Budite im prijatelj, budite im vodič u životu i budite vi njihova osoba od poverenja. Gradite uspomene s njima kojih ćete se svi rado sećati. Ovekovečite te uspomene, čak i onda kada niste spremni za slikanje. Čega želite da se vaša deca sećaju iz svog detinjstva? Mame koja je stalno vikala na njih? Sumnjam. Znam da ja to ne bih volela.

10. Budite im dobar uzor

Svi znamo da deca imitiraju naše postupke i naše reči. Ako želite da vaša deca porastu u odrasle osobe koje mogu da kanališu svoje frustracije na zdrav način, pokažite im primerom kako se to radi. Vikanjem na njih kada ste frustrirani i ljuti samo ćete ih naučiti da i oni čine isto. Učite ih dobrim primerom.

Neće vam uvek biti pri ruci čaša vode niti ćete imati priliku da se odvojite i osamite negde na pet minuta dok se ne smirite, ali saznanje da imate neke od ovih opcija na raspolaganju naoružaće vas oružjem potrebnim za bitku protiv isfrustriranog sebe.

Kada sledeći put osetite to nadolazeće osećanje besa, a ne želite da vidite svoje dete sa rukama preko ušiju i rečima na usnama: “Prestani da vičeš na mene!”, pokušajte da primenite neki od ovih saveta i naučite sebe kako da prestanete da vičete na vašu decu. Preduzmite jedan od ovih koraka da biste se vratili u normalu i time ćete i vašu decu poučiti primerom kako da se sa frustracijom izbore na ispravan način.

Ali šta ako niste uspeli da se suzdržite i ipak ste se izvikali na vaše dete? Pa, niko nije savršen, svi grešimo. Ipak, trud koji ulažete da se popravite i budete bolji u komunikaciji s vašim detetom je upravo ono što vas čini sjajnom mamom!

Izvor: raisingbliss.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Atmosfera u domu

Sačuvajte mentalno zdravlje

(Visited 1.722 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *