Kesten – zdrava jesenja zanimacija

Kesten je jedinstveni plod vrste listopadnog drveća Castanea. Ovo voće najčešće srećemo u Aziji, iako je vekovima povezivano sa tradicionalnom italijanskom kuhinjom. Kesten je cenjen zbog svog karakterističnog ukusa i zbog duktilnosti sa kojom se mogu konzumirati: kuvani, pečeni i sušeni, ili u obliku džema ili brašna. Takođe su odlični izvori vitamina i minerala (kao što su mangan, molibden, bakar i magnezijum).

Koje su hranljive vrednosti i zdravstvene prednosti kestena?

  • Zdravlje digestivnog trakta – kesten smanjuje nivo holesterola i stabilizuju nivo šećera u krvi. Takođe smanjuju rizik od zatvora i crevnih komplikacija kao što je divertikuloza.
  • Povećana funkcija mozga – kesten sadrži vitamine B grupe rastvorljive u mastima koji promovišu zdravu kožu, proizvode crvena krvna zrnca i poboljšavaju funkciju mozga.
  • Povećani nivoi energije – kesten sadrži velike količine ugljenih hidrata, koji su potrebni za kratkoročnu i dugoročnu energiju. Oni takođe pomažu u funkcionisanju nervnog sistema.
  • Jače kosti – kesten sadrži bakar, koji je mineral u tragovima koji povećava snagu kostiju i jača imuni sistem.
  • Smanjen rizik od razvoja bolesti – kesten sadrži mangan, koji je mineral u tragovima koji se bori protiv slobodnih radikala u telu i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Takođe igra ključnu ulogu u procesu starenja i pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi.
  • Ne sadrže gluten – kesten je od velike koristi za obolele od celijakije, bolesti koja narušava tanko crevo.

Neke nutritivne činjenice

Sabrina Oggionni, dijetetičar u Humanitas Gavazzeni, pruža uvid u zdravstvene prednosti kestena i izdvaja one kojima se preporučuje konzumacija.

„Neki pojedinci kesten svrstavaju u sušeno voće. Međutim, u poređenju sa orašastim plodovima (orasi, lešnici, bademi, itd.), oni imaju nizak sadržaj masti. Takođe, imaju određene nutritivne karakteristike slične onima kod žitarica. Iako ne sadrže gluten, imaju visok sadržaj šećera, posebno skroba. Kesten je bogat vlaknima, kao i mineralnim solima kao što su kalijum, fosfor i male količine gvožđa. Na kraju, on sadrži i vitamine B2 i E. Važno je zapamtiti da se energetske i nutritivne karakteristike kestena razlikuju od onih kod preostale grupe svežeg voća.”

Za koje grupe ljudi se preporučuje?

„Zdravstveno stanje svake osobe je specifično, zbog čega je važno da se konsultujete sa lekarom. Postoje, međutim, neke bolesti ili poremećaji kod kojih je konzumiranje kestena kontraindikovano. Takvi poremećaji uključuju dijabetes, zbog visokog sadržaja šećera.

Koje su glavne razlike između kuvanog kestena i pečenog kestena?

Kuvani kesten je svarljiviji od pečenog. Pogrešno se veruje da kuvani kesten sadrži manje kalorija od pečenog kestena zbog sadržaja vode. Tipično, na 100 grama kuvanog kestena ima 120 kalorija u poređenju sa 190 kalorija na 100 grama pečenog kestena.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Dijabetes

Prelom kuka i mahunarke

(Visited 380 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *