Roditelji su anonimno priznali da imaju „omiljeno“ dete

Ako postavite pitanje, svi roditelji će reći da podjednako vole svu svoju decu. Međutim, prema jednom istraživanju, ako roditelji mogu da odgovore zaista iskreno i anonimno, ispostavlja se da ima onih kojima srce vuče malo više ka jednom detetu, i da svesno ili ne izabiraju dete koje im je mezimac.

Odavno se sumnjalo da nisu sva deca ista

Fenomeni kao što je „sindrom srednjeg deteta“ već dugo sugerišu da možda sva deca ne dobijaju istu pažnju i brigu. Prema teoriji, u mnogim porodicama sa troje dece, srednje dete dobija manje pažnje i ljubavi od najstarijeg i najmlađeg, koji, kao prvorođenče, nije mogao da uživa u isključivoj pažnji svojih roditelja, niti može biti „beba“ porodice, što se kasnije u životu može manifestovati u osećaju neizvesnosti i nedostatku ljubavi.

Ali, ako postoje deca rođena u „manje srećnim okolnostima”, da li postoje deca koju roditelji  više favorizuju od ostalih? Prema jednom istraživanju, i ovo je moguće.

Priznali su

Dve veb stranice, Mumsnet i Gransnet, sprovele su istraživanje. Prvo istraživanje odnosilo se na 1.185 roditelja, a drugo na 1.111 ispitanika koji već imaju najmanje jedno unuče.

Anonimni učesnici u istraživanju priznali su nešto što verovatno ne bi učinili da su morali da se predstave pred svojom decom: četvrtina ispitanika Mumsnet-a i 42% ispitanika Gransnet-a, reklo je da ima omiljeno dete ili unuče koje više voli od ostalih. Rekli bismo mezimče.

Više od polovine ispitanika koji su imali „omiljeno“ dete reklo je da favorizuje svoje najmlađe dete, a 61% kaže da bi njihova druga deca mogla biti previše „problematična ili zahtevna“.

Vredi, međutim, napomenuti da je 26% svoje najstarije, odnosno prvorođeno dete, navelo kao omiljeno dete.

Od onih koji su imali omiljeno dete, 41% je reklo da ih ovo dete podseća na njih, dok je više od polovine ispitanika opravdalo svoja osećanja, i da ih je to dete mnogo češće zasmejalo od ostalih potomaka.

Oni ne dobijaju povlašćeni tretman

Odgovori takođe pokazuju da iako značajan deo roditelja ne voli podjednako svoju decu, oni ne misle da ljubav, ako je i drugačija, može biti slabija prema drugoj deci, a ujedno misle da je štetno ako neko favorizuje jedno od svoje dece.

Polovina ispitanika smatra da je grozno ako roditelj ima omiljeno dete, a trećina da bi to moglo da šteti razvoju i sreći druge braće i sestara.

Osnivač Gransnet-a Džastin Roberts, koji je sproveo anketu, rekao je da je tema „omiljenog deteta“ i dalje jedna od najvećih tabua u roditeljstvu danas, iako istraživanje pokazuje da ima mnogo onih koji se susreću sa ovim problemom. On smatra da je važno razgovarati o tome i jasno staviti do znanja da je normalno da roditelji vole svoju decu različito, ali, u isto vreme, dodao je, ako razlika postane toksična i deca shvate da nisu tretirana jednako, može imati pogubne posledice.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Tipovi ličnosti kod dece

Roditeljstvo po meri

(Visited 266 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Biljana 09/11/2021at10:23 am

    Svi znamo da je ovo istina i svi znamo koliko rastuzuje decu ukoliko se iole primeti neka razlika. Jako veliki utisak na psihu

    Reply
    1. Više od života 09/11/2021at10:30 am

      Draga Biljana,

      hvala na komentaru. Upravo zbog toga smo i objavili ovaj članak, s obzirom da ova tema nije toliko zastupljena u medijima, a njena aktuelnost ne zastareva.

      Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *