A šta Bog ima od toga?

Da li ste se ikada zapitali zašto Bog želi da ga poslušamo? Šta je tačno to što Bog dobija od naše vernosti i poslušnosti? Mi kažemo da želimo da udovoljimo Bogu i to činimo tako što izbegavamo da grešimo ili što se žrtvujemo u našoj službi drugima, ali kakvu korist ima Bog od naše poboljšane moralnosti i predanije službe? Njemu ništa ne nedostaje, niti mu naša dobrota suštinski treba – On je iznad svega toga svakako.

Verujem da se odgovor na ovo pitanje krije u Njegovom karakteru, punom ljubavi. Apostol Jovan kaže da je ljubav definišući element Njegove prirode (1. Jovanova 4, 16), a to je prvi trag koji nam otkriva zašto je On zadovoljan kada smo mu poslušni. Drugi trag nalazimo u 1. Mojsijevoj, gde Mojsije piše da su ljudska bića stvorena po Božjem obličju (1. Mojsijeva 1, 26). Konačni uvid dobijamo sa činjenicom da je neposlušnost ono što nas odvaja od Boga i što u čoveku kvari onu originalnu, bogoliku prirodu (1. Mojsijeva 2, 15-17).

Kada sve ovo skupimo zajedno, shvatamo da kada je čovek poslušan Bogu, to znači da on pokušava da postane sličan Bogu, baš onakav kakvog ga je Bog i stvorio u početku, pre nego što je grešna neposlušnost iskvarila Božanski lik u čoveku. To, zauzvrat, zadovoljava Boga zato što to znači da je čovek sebe doveo u položaj (kroz vernu poslušnost Bogu) da bude spreman da ga Bog blagoslovi blagoslovima koje On, u svojoj ljubavi, čezne da pruži onima koji u Njega veruju i koji su mu poslušni (Efescima 1, 1–14).

Dakle, šta Bog ima od toga što smo mu mi poslušni? Kratak odgovor na ovo pitanje bio bi da naša poslušnost Bogu pruža priliku da nas blagosilja ljubavlju, a to blagosiljanje i Njega čini zadovoljnim.

Izvor: bibletalk

 

Možda će vas zanimati emisije:

Isus pastir

Prava ljubav

(Visited 428 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *