Negativni zdravstveni efekti korišćenja marihuane

Marihuana je jedna od najčešće korišćenih droga u Sjedinjenim Državama. Iako aktivisti za legalizaciju i mnogi korisnici marihuane veruju da pušenje nema negativnih efekata, naučna istraživanja pokazuju da upotreba marihuane može da izazove mnogo različitih zdravstvenih problema.

Nakon pušenja marihuane, gotovo odmah možete početi da osećate njene efekte. Ovi efekti mogu trajati i do tri sata. Suprotno tome, kada jedete hranu zasnovanu na marihuani, kao što su bombone i kolači, efekti se odlažu, ali obično traju duže.

Zdravlje mozga

Glavni psihoaktivni sastojak marihuane, delta–9 tetrahidrokanabinol (THC), vezuje se za moždane kanabinoidne receptore. Ovi receptori se povezuju sa živcima u mozgu koji utiču na zadovoljstvo, pamćenje, misli, koncentraciju, senzornu i vremensku percepciju i koordinirano kretanje.

Više studija je povezivalo upotrebu marihuane sa većim rizikom od sledećih psihotičnih simptoma:

  • Pogrešno razumevanje
  • Neorganizovano mišljenje i govor
  • Halucinacije
  • Upotreba marihuane kod tinejdžera takođe je povezana sa povećanim rizikom od depresije i samoubilačkog ponašanja.

Zdravlje srca

Udisanje dima marihuane ubrzava puls, prisiljavajući srce da više radi. Ovi efekti – koji započinju u roku od 15 minuta i mogu trajati i do tri sata – povećavaju vašu šansu za srčani udar. U stvari, istraživanje pokazuje da se rizik od srčanog udara može povećati i do pet puta u prvih sat vremena nakon pušenja marihuane.

Hemikalije u marihuani su takođe povezane sa povećanim rizikom od srčane insuficijencije i poremećaja srčanog ritma koji se naziva atrijalna fibrilacija. Česta upotreba marihuane među mladima je čak povezana sa povećanim rizikom od moždanog udara u poređenju sa onima koji ne koriste drogu.

Zdravlje kostiju

Prema studiji iz 2017. godine, redovna upotreba marihuane može smanjiti gustinu kostiju. Konkretno, istraživači su otkrili da su oni koji su često koristili marihuanu (više od 5.000 puta tokom svog života) imali 5% nižu gustinu kostiju od onih koji uopšte nisu koristili marihuanu.

Ovaj pad gustine kostiju povećava rizik od zdravstvenih problema povezanih sa kostima, poput osteoporoze, što može povećati rizik od preloma kostiju.

Sa druge strane, druge studije sugerišu da THC, CBD i drugi kanabinoidi ubrzavaju zarastanje kostiju i mogu ojačati kosti nakon preloma.

Zdravlje pluća

Iako marihuana može biti manje opasna od duvana za zdravlje pluća, štetne efekte pušenja marihuane ne treba zanemariti. Dim marihuane sadrži mnoge iste štetne hemikalije kao i duvanski dim. I, poput duvana, pušenje marihuane, čak i retko, može izazvati neke od sledećih simptoma:

  • Akutni bronhitis
  • Hronični kašalj
  • Povećan sputum (“flegm”)
  • Kratak dah
  • Piskanje

Prema pregledu objavljenom 2019. godine, redovno pušenje marihuane takođe je povezano sa respiratornim problemima kao što su hronična opstruktivna plućna bolest i ponovljene infekcije pluća.

Rak

Prema pregledu objavljenom 2015. godine, jedno istraživanje je pokazalo da je kod pušača marihuane tri puta veća verovatnoća da će razviti rak glave ili vrata nego kod nepušača, ali ta studija nije mogla biti potvrđena daljom analizom.

Budući da dim marihuane sadrži niz kancerogenih materija i tri puta veću količinu katrana od duvanskog dima, činilo bi se logičnim zaključiti da za pušače marihuane postoji povećani rizik od raka pluća.

Međutim, istraživači nisu bili u mogućnosti da definitivno dokažu takvu vezu. Iako istraživači tek treba da „dokažu“ tu vezu, potrebno je dalje istraživanje, a redovni pušači u međuvremenu mogu razmotriti rizik.

Upotreba marihuane i trudnoća

Upotreba marihuane tokom trudnoće može štetiti zdravlju bebe i prouzrokovati ozbiljne probleme. Tačnije, bebe roditelja koji koriste marihuanu imaju veću verovatnoću da će imati manje kilograma pri rođenju i da će se roditi prerano. Upotreba marihuane tokom trudnoće takođe može povećati rizik od mrtvorođenčadi.

Studije takođe pokazuju da deca rođena od majki koje koriste marihuanu tokom trudnoće pokazuju neke probleme sa neurološkim razvojem. Tu mogu biti:

  • Hiperaktivnost
  • Impulsivnost
  • Problemi sa izvršnom funkcijom
  • Problemi sa neprekidnom pažnjom i pamćenjem

Takođe postoje rizici za trudnicu. Upotreba marihuane može povećati rizik od anemije, zbunjenosti i zaborava tokom trudnoće.

Izvor: verywellmind

 

Možda će vas zanimati emisije:

Toksikomanije

Da li možemo da budemo veseli bez alkohola

(Visited 3.186 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *