Kako da se oporavimo posle raskida?

Nikada nije lako prebroditi kraj jedne veze i prihvatiti raskid. Teško je preći preko činjenice da je gotovo sa planovima za budućnost sa osobom sa kojoj ste bili bliski, a ona više nije deo vašeg života. Tada se osećate kao da ste na dnu i nema povratka.

Pronađite se!

Najvažniji korak je da se pronađete. Jedan svet se srušio u vama, jer osobi kojoj ste se otvorili postali ste stranac, i niste više deo njenog života.

Tada više nije bitno ko je kriv za raskid, najvažnije je da poznajete svoju vrednost i svoje pogreške. Međutim, za to da povratite svoje samopoštovanje i da preispitate vašu vezu hladne glave, treba da prođete 5 koraka:

  • poricanje
  • ljutnju
  • pregovaranje
  • depresiju
  • pomirenje/prihvatanje.

Dozvolite bes, ali ne dozvolite da vas izjede

Tada vas preplave sva negativna osećanja, bes, ljutnja, frustracije, jer ste izgubili nekoga koga ste voleli. Doživeli ste traumu, za koju treba duže vreme da prođe. Okrivljujete sebe, ceo svet, da je kraj vaše veze došao odjednom.

Često možete čuti ili čitati o tome da o bivšoj ili bivšem ne treba govoriti ništa loše. Međutim, iznutra, u svakom od nas su osećanja, i najradije biste je/ga poslali vrlo, vrlo daleko, na neku drugu planetu. Sve je to u redu. Izgovorite to ako vam je tako lakše!

Samo pripazite da vam to ne pređe u naviku, jer ste nekada voleli tu osobu a ogorčenost vam neće pomoći na duže staze. Umesto da dozvolite da i dalje gajite negativna osećanja, trudite se da radite na tome da se tih osećanja rešite.

Pokušajte da odete u prirodu gde možete da se ispraznite tokom šetnje. Videćete da će vas negativna osećanja polako napustiti i nastupiće period prihvatanja.

Malo gore, malo dole – preživljavanje tokom teških dana

Bez obzira kako se jedna veza završi, slede pakleni dani, sedmice, meseci. Od veze u kojoj je došlo do zahlađenja i to traje već mesecima ili godinama, lakše je odustati i sam oporavak kraće traje. Međutim, ako raskid dođe kao hladan tuš, a osećamo se zaljubljeno, vrlo je teško oporaviti se.

Odjednom se osećate usamljeno, ne znate šta da započnete, šta se dogodilo. Osećate da ste ostali sami na ovom svetu, iako su prijatelji, kao i porodica, pored vas. Iako je jako teško, normalno je ako imate takva osećanja, jer je to prvi korak do emotivnog oporavka.

Za vreme dok ste sami možete da se preispitate, analizirate vašu vezu kakva je ona bila, koje greške ste činili, šta ste dozvolili sebi a zapravo niste trebali.

Polako ćete se setiti svega. Dozvolite da vas osećanja preplave, jer ćete tek na taj način uspeti da ih obradite. Vrlo često osuđujete sami sebe, a zaboravljate da se  jedna veza sastoji od dve osobe. Ostavite sebi prostor za oporavak.

Pomoćiće vam ako zapišete svoje misli, pozitivna i negativna osećanja prema toj osobi, a potom zapalite taj papir.

Sada ste vi na prvom mestu!

Sad je vreme da se bavite sobom! Ako do sada niste ugađali sebi, sada je pravi čas da počnete.

Posle raskida možete primetiti i da ste postali neuredni, nemate ciljeve, kao i da ne znate šta želite od života. Postavite sebi male ciljeve zbog kojih vredi ujutru ustati i krenuti.

Možemo postaviti novi cilj na radnom mestu. Sasvim je svejedno o čemu je reč, samo da bude nešto, nešto što može da vas vrati iz letargije.

Nemojte se bojati novih doživljaja, i ako do sada niste bili spontani, vreme je da se prepustite. Bitno je da pronađete sreću u sebi i da postanete uravnoteženi. Ovo nažalost ne ide brzo, ali se isplati.

Zbog čega nije dobro odmah tražiti drugog partnera

Vrlo često se upada u zamku pronalaska novog partnera posle raskida sa prethodnim. Postoje primeri, iako retko, da samo nova osoba uspeva da vam pomogne u oporavku. Međutim, to se vrlo često ne završi dobro.

Nije poželjno iz jedne veze uleteti u drugu. U tom slučaju ne možete dobro sagledati svoje prethodne pogreške i slabosti, i zato u novoj vezi vrlo brzo mogu da započnu isti problemi, koji lako mogu dovesti do novog kraha.

Najvažnije je da budete načisto sa vrednostima koje posedujete i da svoju energiju usmerite ka sebi a ne ka novoj vezi.

Kvalitetni prijatelji

Kvalitetni prijatelji mogu mnogo toga da vam pomognu u prevazilaženju perioda raskida. Iako put morate sami da pređete, prijateljstvo pruža potporu i utehu. Sa prijateljima možete podeliti sva negativna i pozitivna osećanja, tu su pored vas kada se osećate usamljeno i, ako je potrebno, mogu vas pošteno prodrmati da se uzdignete iznad situacije u kojoj ste se zaglavili.

Period posle raskida je dug i bolan, ali se isplati uložiti napor za oporavak kako biste uspeli da ostavite iza sebe prošlost i počeli da gledate u srećniju budućnost.

Izvor: bien.hu

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zbunjujući signali

Zabavljanje

(Visited 1.636 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *