8 navika za uredan dom

Održavanje vašeg doma čistim, urednim i dobro organizovanim ponekad može biti teško. Možda  mislite da žene čiji su domovi uvek čisti i uredni imaju neku dobro čuvanu tajnu. Međutim, one su samo vremenom izgradile izvesne dobre i korisne navike koje im u tome pomažu. Ovde ćemo navesti osam takvih navika koje i vi možete uključiti u svoj svakodnevni režim održavanja doma.

1. Započnite svoj dan spremanjem kreveta

Iako je spremanje kreveta posao za čije je obavljanje potrebno dva minuta, to može imati ogroman uticaj na to kakav će osećaj izgled vašeg doma pobuđivati kod drugih, kao i kako ćete se vi osećati u svom domu, naročito kada umorni stignete kući s posla.

2. Češće perite veš

Ljudi čiji su domovi stalno uredni svoju odeću redovno peru. Oni ne ostavljaju pranje veša za vikend, već ga peru čim se nakupi dovoljno prljavog veša.

3. Držite papire na svom mestu

Čuvajte svoje papire pod kontrolom i na mestu. Odvajajte potrebne od nepotrebnih papira, nepotrebne eliminišite, a potrebne čuvajte u za to predviđenim fasciklama i registratorima.

4. Redovno čistite frižider

Prljavština i začepljenja mogu se nakupiti u frižideru kao posledica kvarenja hrane i prosipanja. Ponekad je vaš frižider neophodno što pre očistiti iako toga možda niste ni svesni, jer je došlo do ispuštanja sokova iz mesa ili buđanja nekih namirnica, što bi moglo zagaditi i ostale namirnice koje su u frižideru i otežati vam održavanje i uvećati troškove.

5. Odlažite cipele i jakne na za to predviđeno mesto

Postarajte se da cipele ne budu razbacane po kući. A isto važi i za jakne. Jednostavan savet bi bio da čim uđete u kuću izujete cipele i odmah ih odložite u cipelarnik. Neka ovo bude pravilo koje će svi vaši ukućani strogo poštovati i neka se ono odnosi i na jakne i kapute.

6. Trudite se da sudovi budu oprani odmah nakon upotrebe

Dobar savet bi bio da se rešite prljavih sudova pre nego što odete na spavanje. To će vam pomoći da ujutru bude manje sudova za pranje nakon doručka, a samim tim ćete dobiti više vremena za sve neophodne pripreme u tom, obično najužurbanijem, delu dana.

7. Sklonite stvari nakon upotrebe

Trudite se da sve bude na svom mestu. Odlaganje stvari nakon upotrebe tamo odakle smo ih i uzeli omogućava da svako zna gde da ih nađe kada mu zatrebaju, a istovremeno i održava dom čistim i urednim.

8. Redovno brišite i usisavajte prašinu

Ako brišete i usisavate prašinu najmanje jednom nedeljno, vaš dom će biti čistiji i uštedećete sebi vreme oko velikog spremanja na svakih mesec dana. A i stvari će izgledati lepše i čistije duže vreme.

Održavanje doma čistim i urednim može vam izgledati veoma opterećujuće, ali, srećom, postoje sjajni načini da to sebi olakšate. Zato se potrudite da izgradite dobre navike koje će vam olakšati održavanje doma i skratiti vreme koje provodite u njegovom čišćenju i spremanju.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Vreme, rutina i organizacija

Zašto je teško promeniti se

 

(Visited 3.348 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *