Tu sam za tebe

Kada se nešto ružno dešava našim prijateljima, naša prva reakcija je da im priteknemo u pomoć i pokušamo nekako da popravimo situaciju. Međutim, naši pokušaji učinjeni iz najbolje namere često nanose još veći bol onima koji pate.

Reći nekome da će “sve biti u redu”, ili čak da će “Bog sve izvesti na dobro”, može ukazivati na nedostatak razumevanja. Druga osoba, koja je već očajna, tone još dublje jer vi, njen prijatelj, jednostavno ne shvatate. Pokušaj da rane zalečite površinski, otkriva vaš stav da taj problem i nije tako veliki.

Šta možete učiniti kada nevolja zadesi nekog vašeg prijatelja? Evo nekoliko predloga:

1. Suze govore više od reči

Dok je bila u crkvi, Stefani je saznala strašnu vest da je njena prijateljica ponovo dobila kancer. Nakon bogosluženja joj je prišla i zagrlila je. Zajedno su plakale u tišini, sa svakom suzom njihovo prijateljstvo postajalo je sve  dublje.

Jedino što je Stefani mogla da učini za svoju prijateljicu u tom trenutku, bilo je da se isplače zajedno sa njom. Kasnije joj je pravila društvo kada bi odlazila na tretmane hemoterapijom, dok se domaća supica krčkala na šporetu kod kuće. Zatim bi dve žene zajedno uživale u jednostavnom ručku.

2. Kada kažete nekome da vam je žao, pokazujete mu da vam je stalo do njega

Tereza je upravo počinjala da gradi karijeru kao manekenka i model, kada je doživela užasnu nesreću. Teške povrede na licu i telu zapečatile su njenu budućnost kao modela. Na putu prema bolnici, Erika se pitala šta bi mogla da joj kaže ili učini za nju.

Još uvek omamljena od lekova za smirenje, Tereza jedva da je bila svesna Erikinog prisustva. Erika ju je uhvatila za ruku i rekla: “Žao mi je, Tereza. Toliko mi je žao.”

“Hvala ti”, prošaputala je  Tereza i zatvorila oči, a na njenom licu se ogledao mir.

3. Kažite im da ih Bog voli i da im nudi oproštaj

Jednog dana Niki se poverila svojoj prijateljici Džesiki, priznavši da je imala ljubavnu aferu. Iako je prekinula tu vezu i zatražila oproštaj od muža, Niki još uvek nije mogla da oprosti samoj sebi.

Zapanjena njenim priznanjem, Džesika nije znala kako da reaguje. Niki je već bila svesna ozbiljnosti svog greha. Sad joj je bilo potrebno da se uveri da je Bog još uvek voli i da će joj oprostiti.

Zato je Džesika citirala stih iz Knjige proroka Isaije 1,18 koji je odgovarao toj situaciji: “Ako grijesi vaši budu kao skerlet, postaće bijeli kao snijeg; ako budu crveni kao crvac, postaće kao vuna.”

Pošto Niki nije odgovorila, Džesika je nastavila: “Ne zaboravi da te Isus toliko voli da je umro za tebe. Zar ta žrtva nije dovoljna da ukloni svu tvoju krivicu – čak i pred samom sobom?”

Bilo je potrebno dosta vremena da se Niki oporavi, ali Džesika je ostala uz nju.

4. Molitva je rešenje u svakoj situaciji

Kad je Marla odbila poziv da odu na milkšejk, Sara je znala da nešto nije u redu. “Dobro, Marla. Reci o čemu je reč? Šta te muči?”

“Dejvid i ja se razvodimo.” Marlina ramena još više su se povila.

“Zaista?”

“Da. Njegov advokat upravo priprema papire za razvod.”

Dok su razgovarale, situacija je delovala sve bezizlaznije. Sara nije mogla da smisli šta da kaže kako bi ublažila Marlin bol. Ipak, očajnički je želela da pomogne.

Njen pastor je često napominjao da je bolje moliti se zajedno sa ljudima nego obećavati im da ćemo se moliti za njih. Sara to nikad ranije nije pokušala, ali sada joj se učinilo da je prava prilika za to.

Sarina molitva je zvučala pomalo nespretno, ali je poticala iz srca. Ona je priznala da Bog verovatno neće sprečiti Dejvida da se razvede, jer se On ne meša ni u čiju slobodnu volju. Ipak, to što je predala problem u Božje ruke izgleda da je skinulo teret sa Marlinog srca.

“Sada bih baš mogla i da pođem na taj čokoladni šejk”, rekla je.

Nema čarobne formule za postupanje prema nečijem bolu. Svaka situacija je drugačija.

Ipak, uz dosta molitve i prakse, naučićete kako da pružite utehu onima koji pate i da se, pritom, i sami osetite ispunjenije.

Autor: Ester Bejli

Izvor: Znaci vremena

 

Možda će vas zanimati emisije:

Da li sam empata?

Isus lekar

(Visited 165 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *