Zašto često ne verujemo u Božju ljubav?

Brojni su razlozi zbog kojih dovodimo u pitanje Božju ljubav.

Prvo, svako od nas živi i tamne strane svog života i bolno je svestan svojih nedostataka. Znamo zašto Bog ne bi mogao ili ne bi želeo da nas voli. Zajedno sa ovom nesigurnošću, dobijamo iskrivljene primere ljubavi koje nam pokazuju oni koji nas vole ili čak verske grupe, što sve podrazumeva: „Izgledajte dovoljno dobro, ponašajte se dovoljno dobro, postignite dovoljno i bićete voljeni; ako to ne učinite ništa od ljubavi“.

Bog te voli takvog kakav jesi jer u tebi vidi deo sebe.

Biblija uverava da je Božja ljubav bezuslovna i da je ništa ne može prekinuti

Ljubav zasnovana na performansu, međutim, nije ono što Sveto pismo uči. Ne, Biblija uverava da je Božja ljubav bezuslovna i ne može je ničim prekinuti (videti Rim. 8, 38–39). Naravno, to ne znači da Bog voli svaku našu akciju. Ali sama ideja bezuslovne ljubavi znači da svako naše delovanje, prošlo ili sadašnje, neće promeniti Njegovu ljubav prema nama.

To što nas Bog voli uprkos našim greškama u prošlosti ili sadašnjim borbama, direktno izaziva da Ga slavimo zbog toga. Ali to je takođe ono što Ga čini tako neverovatnim. Kako je moguće da je Bog mogao da voli ljude koji Ga ne vole? Koji se ponašaju suprotno Njegovoj Reči? Zašto bi Isus umiro za ljude „dok su još bili grešnici“ (vidi Rim. 5, 8)?

Isusova radikalna demonstracija ljubavi

U poruci pod nazivom „Radikalna Isusova ljubav“ istražujem Isusovu interakciju sa Samarićankom kako bih otkrio načine na koje Isus voli radikalno drugačije od onoga što većina doživljava.

Da biste razumeli zašto je priča tako primeren primer, prvo morate znati malo istorije. Ukratko, Isusova verska grupa (Jevreji) smatrala je Samarićane prljavim narodom, kontaminiranim svetom i čak bezvrednim da ih uopšte i pogledaju. Shodno tome, Jevreji bi činili sve što je bilo potrebno da izbegnu region ili narod Samarije.

Ideja bezuslovne ljubavi znači da svaka naša akcija, prošla ili sadašnja, neće promeniti Njegovu ljubav prema nama.

Ali ne Isus.

Dok je bio na putu za Galileju, „[Isus] je putem morao proći kroz Samariju“ (Jn. 4, 4). Ali On to nije učinio u osuđujućem stavu, plašeći se da upadne u oči domorocima. Ne, učinio je nešto nezamislivo. Kada je Isus došao u samarijsko selo, sedeo je pored bunara sve dok žena nije došla da crpi vodu (stihovi 5–7).

Ono što se dalje dogodilo bilo je još radikalnije. Isus joj se obratio. „Molim vas, dajte mi da pijem“, zamolio je (st. 7).

Žena je bila razumljivo iznenađena. Ne samo da bi Jevreji odbili da razgovaraju sa Samarjanima, već je jevrejskim muškarcima bilo zabranjeno da javno razgovaraju sa ženom. (Još manje sa jednom koja živi nevenčana sa šestim u nizu muškaraca!) Kada je upitala Isusa, „Zašto tražiš od mene vodu“, uverio ju je u dar koji Bog ima za nju – dar koji će kasnije otkriti kao najdublju zajednicu sa Njim (st. 9; 26).

Isus je pokazao da Njegova ljubav ne poznaje fanatizam i da ne poznaje granice.

Uzmite u obzir ljubav koju je Isus pokazivao. Samo u prvih nekoliko minuta sa ženom, Isus je pokazao da Njegova ljubav ne poznaje fanatizam, da ne poznaje granice. Voli odbačene i prezrene. Voli one koje svet, pa čak i crkveni svet smatra previše prljavim ili previše različitim.

Shvati sliku! Isus je u gradu grešnika čekao jednog od njihovih najsramnijih. Kada je stigla, zamolio ju je za nešto. Time je pokazao njenu vrednost i dostojanstvo. Pokazao joj je da vredi dobiti nešto od nje.

Skriveni razlog zašto te Bog voli

Ovo ističe pitanje koje sam ranije postavio. Kako je Isus mogao pokazati takvu ljubav prema nekome ko živi na takav način?

Odgovor je „skriven“ u svakom od nas. To je da je iza slojeva našeg greha i srama nešto što nijedan greh ne može uništiti, a nijedan đavo ne može ukloniti. To je slika Božja koju svaki od nas sadrži (vidi Post 1, 27; 9, 6).

Da li imate veze sa Samarićankom? Da li su vas ljudi ili problemi označili kao nekog nedostojnog da budete deo božje porodice? Čujte ovo: Božja ljubav se ne zasniva na tome odakle ste, šta ste učinili ili čak gde ste danas. Neverovatno, voli vas takve kakvi jeste jer u vama vidi nešto što izgleda takvo kakvo jeste. On vidi Svoju sliku.

Skriveno iza svih slojeva greha i srama u vama je nešto prelepo. I to je čitav razlog zašto vas Bog bezuslovno voli.

Izvor: kylewinkler

 

Možda će vas zanimati emisije:

Briga vs vera

Isus revolucionar

(Visited 748 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *