Rotkvice – 12 razloga zašto ih treba češće jesti

Mnogo je neočekivanih koristi od rotkvica u lečenju i prevenciji nekih stanja. Evo liste benefita:

Rotkvice su izvrsni saveznici jetre i želuca

Rotkvice su prava lek za zdravlje jetre i želuca.

One takođe deluju kao moćni detoksikanti, jer prečišćavaju krv uništavajući toksine i otpad koji se u našem organizam vremenom skupi.

Izuzetno su korisne za lečenje žutice jer uklanjaju bilirubin i uravnotežuju njegovu proizvodnju održavajući ga na potrebnom nivou.

Rotkvice takođe redukuju raspodelu crvenih krvnih zrnaca koja se javlja kod ljudi koji pate od žutice povećavajući dotok svežeg kiseonika u krv.

Crna rotkva je bez sumnje poželjna u lečenju žutice, a posebno je potrebno jesti njeno lišće.

Evo razloga zbog kojih bi bilo poželjnije kupiti sveže rotkvice sa lišćem, a ne one koje su već očišćene i prodaju se u supermarketima u plastičnim kesama.

Rotkvice su korisne u lečenju urinarnih poremećaja

Rotkvica je po prirodi jak diuretik, što znači da je u stanju da značajno poveća proizvodnju urina.

Sok dobijen od ovog dragocenog povrća takođe leči upale i peckanje koje možete osetiti i tokom varenja i tokom mokrenja, istovremeno zaustavljajući infekcije bubrega i imunog sistema, doprinoseći na ovaj način lečenju nekoliko urinarnih stanja pogoršanih viškom toksina u sistemu.

Rotkvice su savršene za mršavljenje

Rotkvica zasićuje, iako ima malo kalorija, nema masti i sadrži malo ugljenih hidrata.

Ova karakteristika je u osnovi zbog toga što poseduje ne baš zanemarljivu količinu vode, tako da su rotkvice odlična opcija za one koji žele da smršaju.

Dalje, ove krtole su bogate vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks, što znači učestalije crevne pokrete, povećavajući istovremeno efikasnost metabolizma u svakom telesnom procesu.

Rotkvice doprinose poboljšanju kardiovaskularnog sistema

Rotkvica predstavlja važan izvor antocijanina i flavonoida, koji su predmet nekoliko medicinskih studija i pozitivno su povezani sa smanjenjem broja kardiovaskularnih bolesti.

Njihova živopisna boja je takva upravo zahvaljujući ovim elementima.

Evo još jednog razloga zbog kojeg bismo trebali dodati još više rotkvica u našu ishranu.

Rotkvice su dobra pomoć u prevenciji raka

Rotkvice se mogu pohvaliti i detoksikacionim svojstvima. Izuzetno su bogate vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima, smatraju se korisnim za lečenje nekoliko vrsta karcinoma, a posebno karcinoma debelog creva, bubrega, creva, raka želuca i usta.

Rotkvice imaju puno antioksidanata i flavonoida, snažnih saveznika u borbi protiv reprodukcije ćelija raka.

Rotkvice su saveznici u najvažnijem procesu varenja

Rotkvice su bogate vlaknima koja značajno povećavaju količinu crevnih pokreta.

To znači da redovno konzumiranje veće količine tokom obroka ili van obroka pomaže u ublažavanju simptoma zatvora. Rotkvice su poznate po stimulaciji stvaranja žuči, ključnog elementa za dobru probavu.

Rotkvice su korisne za smanjenje krvnog pritiska

Rotkvica se može pohvaliti izuzetnom količinom kalijuma, minerala koji doprinosi širokom spektru zdravstvenih beneficija.

Dobro znamo kako se ovaj dragoceni mineral troši, naročito leti, zbog povećanog znojenja, i eto razloga zbog kojeg bi ove male krtole uvek trebale biti na našim stolovima u najtoplijim mesecima.

Medicina je potvrdila vezu između potrebne količine kalijuma i smanjenja krvnog pritiska: kada ovaj mineral stupi u interakciju sa vaskularnim sistemom, on može opustiti krvne sudove i tako povećati protok krvi.

Redovno uključivanje rotkvica u našu ishranu omogućava snižavanje krvnog pritiska stimulacijom pravilne cirkulacije krvi.

Rotkvice su odlična pomoć u kontroli dijabetesa

Od davnina je poznato kako se rotkvica može pohvaliti niskim glikemijskim indeksom, što znači da konzumiranje rotkvica ne utiče na nivo šećera u krvi.

Ovo povrće takođe pomaže u regulisanju asimilacije šećera u krvi, što znači da onaj ko pati od dijabetesa može da ih jede bez problema i bojazni.

Rotkvice stimulišu lepotu kože

Vitamin C, fosfor, cink i neke komponente vitamina B koje se javljaju u rotkvici su dobri za kožu. Ovo je sada široko naučno priznato.

Velika količina vode u ishrani doprinosi održavanju zdravog nivoa vlažnosti kože. Sirova izgnječena rotkvica dobro je sredstvo za čišćenje lica, a zahvaljujući svojim dezinfekcionim svojstvima takođe pomaže u smanjenju kožnih poremećaja kao što su suva koža, crvenilo i bore, zahvaljujući visokoj količini antioksidanata i flavonoida.

Rotkvice su dobra pomoć protiv groznice

Dobar prirodni lek za smanjenje temperature je pijenje soka od rotkvica.

Sigurno ste čuli za mnogo načina i trikova za smanjenje groznice kada imate grip, ali, zaista, dobar sok od rotkvice može vam garantovati pravo olakšanje bez neželjenih efekata.

Ovaj sok smanjuje telesnu temperaturu i ublažava upale.

S obzirom da deluje kao dobro antimikrobno sredstvo, rotkvica efikasno deluje čak i kod upala izazvanih groznicom.

Rotkvice su saveznici vaših bubrega

Kao odličan diuretik rotkvica pomaže u lečenju nekoliko bubrežnih poremećaja, ispiranjem toksina prikupljenih u bubrezima i krvi.

Dezinfekciona svojstva ove lukovice takođe štite bubrege od bilo kakvih infekcija.

Rotkvice su katalizatori prirodnog odgovora imunog sistema

Bezbroj je razloga zbog kojih rotkvice predstavljaju hranu koju treba dodati našoj ishrani, ali jedan od najcenjenijih je sposobnost poboljšanja imunološkog sistema.

Pola šolje rotkve dnevno, u salati ili za užinu, može garantovati dnevnu asimilaciju vitamina C od 15%. Postepeno povećavanje dnevne doze vitamina C može pospešiti najbolju efikasnost našeg imunološkog sistema, tako da lekari i stručnjaci čak misle da one mogu zameniti mnoge OTC antioksidativne dodatke ishrani koji se danas češće koriste u borbi protiv bolesti kao što su infekcije, grip i takođe obične prehlade.

Rotkvice pogoduju jetri i žučnoj kesi

Rotkvice su posebno korisne za regulaciju funkcije jetre i žučne kese.

One regulišu proizvodnju i protok dodatne žuči i bilirubina u krvi. Redovna konzumacija rotkvica čuva jetru i žučnu kesu od infekcija i čireva: ovo nije samo dostojna funkcija, već i neobična i retka, jer postoji svega nekoliko namirnica koje mogu da sačuvaju oba ova osetljiva organa.

Alternativne upotrebe rotkvica: kako poboljšati upotrebu ovog dragocenog povrća

Neznaju svi da zaista možete jesti sve od rotkvica.

Listovi su zahvaljujući svom specifičnom ukusu idealan dodatak salati.

Oni se posebno slažu sa smokvama i slađim plodovima stvarajući prijatan kontrast ukusa koji je bogat sa organoleptičke tačke gledišta i ostavlja ugodan i snažan retro-ukus u vašim ustima.

Listovi rotkvica pogrešno se smatraju otpadom koji treba baciti već pri branju; oni su takođe vrlo dobri za korišćenje osušeni ili se koriste za pripremu umirujućih i opuštajućih dodataka i preliva.

Delujući na nervni sistem, listovi rotkvice imaju umirujuću funkciju koja je izuzetno korisna za one koji prolaze kroz buran period, koji karakterišu porodični ili radni pritisci, visok nivo stresa ili kod teškoća da zaspite.

Izvor: fruttattiva

 

Možda će vas zanimati emisije:

Autoimune bolesti

Dijabetes

(Visited 591 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *