Da li vas vaše loše navike polako ubijaju?

 

  1. Loše držanje

Loše držanje može prouzrokovati bol u leđima, krivljenje kičme i deformaciju grudnog koša, što zauzvrat može loše uticati na zdravlje vaših pluća i srca. Preterana povijenost prema napred može umanjiti vaš kapacitet pluća i do 30%.

  1. Dugotrajno sedenje

Žene koje sede duže od 6 sati dnevno imaju 40% veće šanse da umru u narednih 15 godina nego one koje sede kraće od 3 sata dnevno.  Kod muškaraca taj procenat iznosi 20%. Dugotrajno sedenje može dovesti do raznih metaboličkih poremećaja (najčešće do insulinske rezistencije koja je okidač za dijabetes tip 2), srčanog udara ili šloga.

  1. Prebrzo konzumiranje hrane

Prebrzo konzumiranje hrane može izazvati gorušicu, gasove i preterano nadimanje. Ukoliko prebrzo jedete, vašem mozgu je neophodno duže vreme da prihvati informaciju iz vašeg stomaka da je napunjen, a samim tim povećavate rizik od gojaznosti. Muškarci koji jedu brzo imaju 84% veće šanse da budu gojazni, a žene duplo veću verovatnoću da će biti gojaznije od onih žena koje jedu sporije.

  1. Nedovoljno sna

Manje od 6 sati noćnog sna direktno se povezuje sa prevremenom smrću. Poremećaji sna mogu dovesti do mnogih zdravstvenih poremećaja, od srčanih oboljenja do gojaznosti.

  1. Preterivanje u radu

Jedno britansko istraživanje je utvrdilo da su radnici koji su radili preko 10 sati dnevno imali 60% veće šanse da obole od srčanih oboljenja ili da dožive srčani udar nego oni koji su radili 7 sati dnevno.

  1. Veštačko dobijanje boje.

Žene koje posećuju solarijume više od jednom mesečno imaju 55% veće šanse da obole od melanoma (raka kože).

  1. Preterana konzumacija crvenog mesa

Dodavanje jedne porcije crvenog mesa u svakodnevnu ishranu povećava rizik od prevremene smrti za 13% godišnje.

  1. Pušenje

Pušenje skraćuje životni vek prosečno za 10 godina.

  1. Usamljenost

Siromašan društveni život i neostvarivanje čvrstih socijalnih veza i odnosa može uticati na vašu dugovečnost na isti način kao i pušenje 15 cigareta dnevno.

  1. Gledanje televizije

Svaki sat gledanja televizije može vam skratiti život i do 22 minuta.

  1. Preskakanje doručka

Ljudi koji ne doručkuju redovno imaju 4 do 5 puta veće šanse da budu gojazni.

Ipak postoje i neke stvari koje vam mogu poboljšati zdravlje i produžiti život:

  1. Redovno opuštanje

Ako naučite da se svakodnevno opuštate, odvojite jedno posebno vreme u toku dana da budete u miru i tišini sa svojim pozitivnim mislima (ili u molitvi ukoliko ste vernik), u roku od 6 do 9 meseci umanjićete rizik od srčanog udara za 11%, a rizik od šloga za 8 do15%.

  1. Smejanje

Smejanje poboljšava cirkulaciju krvi (i do 20%). Ono pomaže da se smanji rizik od srčanih bolesti i osnažuje imuni sistem.

  1. Crna čokolada

Crna čokolada može sprečiti pojavu nekih kancera kao i zakrečavanje krvnih sudova, pa čak i uvećati dotok krvi u mozak, sprečavajući time pojavu demencije. Oni koji umereno konzumiraju crnu čokoladu mogu smanjiti rizik pojave kardiovaskularnih problema za čak do 37%.

  1. Seks

Kod muškaraca koji upražnjavaju seksualne odnose više od tri puta sedmično rizik od srčanog i moždanog udara je prepolovljen.

 

Izvor: health blog

(Visited 749 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *