Dane nam uzimaju od života! Stvari koje nam kradu vreme, a da toga nismo ni svesni

„Nažalost, zauzet sam!”, “Izvinjavam se, nemam vremena!”, “Toliko se toga nakupilo.”

Iskreno, koliko često koristite ove reči? Skoro svaki dan? Prirodno je da ako imate puno posla, ne možete odvojiti vreme za neke druge stvari. Međutim, isto tako je činjenica da postoji bezbroj stvari koje vam u toku dana kradu vreme, a da to i ne primetite. Šta je to što nam oduzima najviše korisnog vremena, a na šta bi trebalo obratiti više pažnje?

1/5 Društvene mreže

Ako na putu do kuće bacite pogled na svoje društvene stranice, to je sasvim u redu. Međutim, ako u kancelariji, tokom radnog vremena, neprestano proveravate Facebook nalog, odgovarate na svaku poruku koja vam stigne na Viber i Messenger, ili 10 minuta pre pauze za ručak provedete u nameštanju svog tanjira i njegovom slikanju, a zatim stavljate filter na sliku i sve to postavite na Instagram, to zaista oduzima dosta vremena.

Najbolje je da svesno pokušate da smanjite vreme provedeno na društvenim mrežama i ograničite ga na one trenutke koje provodite u prevozu ili, možda, na nekih 10-15 minuta posle ustajanja da bi pogledali šta ima novo i podelili sa ostalima neke svoje stvari.

2/5  Preterano doterivanje 

Da li ste sigurni da vam svako jutro treba sat i po za oblačenje, šminkanje i sređivanje frizure? Moguće je da biste mogli i na tome poraditi i uštedeti dosta vremena.

A da i ne govorimo o tome koliko vremena se može uštedeti ako se prethodno veče pripremi ono što se želi obući sutradan.

Koliko vremena će vam biti potrebno za sređivanje šminke i frizure je stvar spretnosti i brzine. Preporučuje se da štopujete vreme, što će vam pomoći da iz dana u dan budete sve brži. Na kraju će vam biti dovoljno 20-30 minuta da budete u potpunosti spremni!

3/5 Igre, TV, gledanje filma

Da li se igrate na svom mobilnom telefonuili kompjuteru. Igranje video-igrica vrlo brzo izaziva ozbiljnu zavisnost.  Ako sednete sa namerom da „provedete samo 20 minuta“, na kraju ćete primetiti da je prošlo sat-dva.

Kada je TV u pitanju, ista je stvar – potreban vam je samo da vam „pravi društvo“, a na kraju vas veže satima. I pre nego što isključite TV, postaćete svesni da ste protraćili vreme. Isto će se dogoditi i ako svaki dan pogledate jedan film dužine 90-120 minuta.

Kad je reč o igricama i gledanju TV programa, najbolje je ograničiti vreme koje provodimo u tome.

Sa filmovima to može biti i malo drugačije – odredite jednu do dve večeri ili popodneva sedmično za gledanje filmova i uživajte.

4/5 Samo ću skoknuti na jedno pićence!

Mnogo vremena se gubi tokom dana ako se često ustane od radnog stola, trkne po piće, stoji u redu i onda vrati u kancelariju.

Umesto toga, dosta vremena možete uštedeti ako koristite aparat za piće koji se nalazi na vašem radnom mestu ili ako ponesete napitak od kuće. Na taj način pored vremena možete uštedeti i novac. Na primer, za 20 dana – ako dnevno popijete u proseku dva pića od po 120 dinara – uštedećete 4.800 dinara!

5/5 Online kupovina

I ovo je jedan vid krađe vremena, pogotovo na radnom mestu. Ni ne primetite, a već ste izgubili pola sata ili sat vremena. Ponekad se dogodi da se dosađujete i, umesto da radite nešto korisno, vi kupujete na internetu iako neodrađeni posao čeka na vas.

I na kraju, da li je ipak bolje na vreme završiti svaki zadatak?

Izvor: bien.hu

(Visited 1.599 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *