7 stvari koje bi svaki otac trebalo da pruži svom sinu

Kada mi je bilo 11 godina, sa porodicom sam se preselio u drugi grad. Mrzeo so sam to! Nije mi se sviđala ni naša nova kuća, ni moja nova škola, niti deca iz novog komšiluka. Svaki dan, na putu do škole, razmišljao sam kako želim da se ukrcam u avion i odletim nazad u svoj stari grad. Zato sam počeo da se pravim da sam bolestan kako bi me iz škole poslali kući. Nakon nekoliko dana, moj tata je došao u školu i zatekao me u školskoj ordinaciji. Rekao mi je da zna da mi je teško, ali me je zamolio da ipak pokušam da se naviknem. Tada sam osetio da više nisam sam u svojoj muci. Njegovo prisustvo bilo je sve što mi je u tom trenutku bilo potrebno da bih promenio svoj stav.

Ne postoji ništa slično odnosu oca i sina.

Dok dečak raste, mnogi će ljudi uticati na način na koji će on zaploviti u vode odraslih. Ipak, kao otac, vi jeste, a i trebalo bi da budete, njegov najvažniji uzor. Potrebni ste mu.

Navešćemo 7 stvari koje su svakom sinu potrebne od njegovog oca:

  1. Potrebo mu je da volite njegovu majku.

Kada volite svoju ženu (ili majku svog sina), vi svom sinu pokazujete kako treba da se odnosi prema svojoj majci, sestri i svim ostalim ženama koje će upoznati u životu. To će postaviti temelj za odnose koje će on kasnije izgraditi. Ako ste razvedeni i vaš odnos je opterećen teškoćama, učinite sve što je u vašoj moći da pokažete poštovanje prema njegovoj majci.

  1. Potrebno je da vidi i vaš neuspeh, a ne samo uspehe.

Neuspeh je najbolji učitelj. Najbolje je naučiti se iz tuđeg neuspeha. Kada vaš sin prepozna vaš neuspeh i kako se vi sa tim nosite, on uviđa da je u redu doživeti neuspeh i da pogreške često mogu da budu odlični učitelji. Dečak koji se ne boji neuspeha izrašće u čoveka sposobnog da prihvati i nadvlada velike izazove.

  1. Njemu je potrebno vaše vođstvo.

Možete, ali i ne morate biti šef na svom poslu. Možete, ali i ne morate biti pastor ili sveštenik u vašoj crkvi. Možete, ali i ne morate biti lider u vašoj društvenoj zajednici. Ali, vi svakako jeste glava vaše porodice. Vašem sinu je potrebno da bude svedok vaše liderske uloge u vašem domu. Njemu je potrebno da vas vidi kako upravljate svojim domom služeći članovima svoje porodice. Kada vidi kako vi služeći predvodite svoju porodicu, on će bolje shvatiti suštinu uloge vođe i biti sposobniji da efikasno povede svoje drugove umesto da ih slepo sledi u svemu. Kako bude sazrevao, biće sve spremniji za vođenje svoje buduće porodice, a takođe i da bude bolji vođa na radnom mestu, u crkvi ili u široj društvenoj zajednici.

  1. Potrebno mu je vaše prisustvo.

Dok ispunjavate različite uloge koje imate, možda ćete biti rastrzani na sve strane. Njemu je potrebno da budete prisutni kako u njegovom obrazovanju, tako i u njegovom društvenom životu – u svim sferama njegovog života. Neke oblasti nisu rezervisane samo za mamu ili samo za drugove. Vašim prisustvom u svim oblastima njegovog života pružićete mu neophodnu podršku.

  1. Potrebna mu je vaša ljubav bez obzira na njegove izbore.

Možda ste vi najveći sportski zaluđenik, a vaš sin nije sposoban da šutne loptu ni pod kojim uslovima, niti ga to uopšte zanima. Kakve god odluke da vaš sin donese, njemu je potrebna vaša ljubav, čak i onda kada su njegove odluke sasvim suprotne vašim željama i očekivanjima od njega. Pa čak i onda kada se radi o potpuno pogrešnim odlukama. Vaša ljubav i vođstvo otvoriće vrata poverenju i prihvatanju, a to  će nadograditi vaš odnos. Takođe, time ćete mu pomoći da izgradi samopouzdanje.

  1. Potrebno mu je da ga podržite i ohrabrite.

“Volim te, sine.” “Ponosan sam na tebe, sine.” “Ti si sjajan, sine.” “Znam da ti to možeš, sine.” “Čudesno si to odradio!” “Baš si vredan.” “Zabrljao si, ali znam da ćeš to popraviti.”

Vašem sinu je potrebno da ga ohrabrite. Potrebno mu je da od vas čuje ono što će ga uveriti da vi volite činjenicu da je baš on vaš sin.

  1. Potrebno mu je da ga disciplinujete s ljubavlju.

Kada disciplinujete svog sina, vi mu postavljate ograničenja i očekivanja. I on će praviti greške kao što ste i vi to činili u njegovim godinama, a i kao što i sada ponekad činite. Ipak, on mora da zna da njegova dela nose sa sobom i određene posledice. Disciplinovanje s ljubavlju naučiće ga da razmišlja o posledicama svojih postupaka. To će ga pripremiti da svaki put dobro promisli i proceni kakvu odluku će doneti, kako danas, tako i u budućnosti.

 

(Visited 1.951 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *