25 načina da se borite pošteno  

Napominjemo da su reči “borba” i “poštena borba” korišćene u smislu izražavanja konstruktivnog neslaganja ili ljutnje. Ni u jednom trenutku se fizičko nasilje ne bi smelo smatrati poštenom borbom.

  1. Prepoznajte sopstvena osećanja.

Potrudite se da budete što samosvesniji. Morate se usaglasiti sa sopstvenim osećanjima pre nego što postanete sposobni da se na konstruktivan način uhvatite u koštac sa gnevom ili sukobom.

  1. Gnev je emocija – ni dobra ni loša sama po sebi.

Nema moralisanja sa osećanjima. Pokušajte da shvatite šta je izazvalo određeno osećanje. Moralisanje dolazi na dnevni red onda kada preduzmete neku destruktivnu akciju kao posledicu određenog osećanja.

  1. Pregovori i popuštanje su neophodni u svakom braku.

U trenucima mira, saglasite se da nijedno od vas ne bi trebalo da odnese “pobedu” u svađi. Ukoliko jedna strana pobedi, to znači da je druga izgubila i da se u njoj javlja ozlojeđenost. U stvari, tada ste oboje na gubitku, jer je vaš odnos narušen. Čak i onda kada jedan od supružnika očigledno greši treba mu dopustiti da sačuva samopoštovanje.

  1. Periodi hlađenja.

Ustanovite neka osnovna pravila kojima ćete dopustiti jedno drugom da se “ohladite” pre nego što pokušate da rešite problem uz narastajući gnev. Možda će biti neophodno da prošetate ili preduzmete neku drugu fizičku aktivnost da biste dozvolili gnevu da popusti. Taj period “hlađenja” će pružiti priliku i vašem bračnom drugu da jasnije prepozna suštinu problema i sabere misli kako bi se bolje fokusirao.

  1. Odredite tačno vreme i mesto.

Ipak, omogućite da se rešavanje problema ne odgađa unedogled. Nakon hlađenja, utvrdite mesto i vreme za nastavak. Na primer, nakon odgledanih vesti u dnevnoj sobi – nikako u kupatilu dok perete zube.

  1. Sukobite se po obostranom pristanku. 

Ne insistirajte na raspravi kada je vaš bračni drug umoran ili nesposoban da se izbori sa napetošću. Poštena borba zahteva dva spremna učesnika.

  1. Držite se suštine.

Kada se čini da su se problemi nagomilali, rešavajte ih pojedinačno. Ako još uvek niste razrešili neke ranije situacije, stavite ih na dnevni red za rešavanje danas ili u bliskoj budućnosti. Budite sigurni da ste oboje spremni da prevaziđete čarke, uvrede ili izlive besa. Paljba iz svih oružja otežava nalaženje rešenja.

  1. Iznesite problem otvoreno i jasno.

Nemojte reći samo: “Vređa me način na koji me ne poštuješ.” Radije budite jasni i određeni: “Povredilo me je kada si rekao… ili kada sam u tvom tonu primetila snishodljivost.”

  1. Bez skrivenih poruka. 

Nemojte izbegavati dublju potištenost dopuštanjem da se vaša osećanja usredsrede samo na manje bitne ili irelevantne probleme. “Krompir je preslan večeras!”, može biti manje iritantan način da bi se prikrilo neizgovoreno, “Nisam siguran da shvataš pod kakvim sam pritiskom na poslu!”

  1. Plaštie li se sukoba? 

Ako je jedno od vas u strahu od sukobljavanja, to je možda više strah od povređivanja ili odbacivanja. Stavite i strah na dnevni red za sledeću raspravu.

  1. Ne udarajte “ispod pojasa”.

Svako ima svoje slabe tačke. Nemojte zloupotrebljavati svoje poznavanje partnerovih slabosti i osetljivosti da biste njega/nju povredili.

  1. Ne etiketirajte. 

Izbegavajte da svom bračnom drugu govorite da je neurotičan, deprimirajući ili dosadan. Radije recite: “Draga, napet sam jer mi deluješ neraspoloženo i depresivno. Voleo bih da porazgovaramo o tome.”

  1. Omogućite da svako dobije jednako vreme. 

Složite se da nećete doći do rešenja problema sve dok oboje ne dobijete šansu da podelite svoja osećanja, mišljenja i informacije koje posedujete.

  1. Povratne informacije i razjašnjenja.

Ako je sukob izrazito emotivan i užaren, ublažite ga time što ćete primeniti princip povratne sprege. Jedna od tehnika za to je da parafrazirate ono što ste čuli od svog partnera. Na primer, “Draga, da li sam te dobro razumeo da sam ti dosadan zato što nemam nekih novih interesovanja?” Druga strana tada odgovara bilo potvrdom vašeg zaključka, bilo pojašnjavanjem onoga što je rekla.

  1. Nadogradite svoje razumevanje situacije.

Izvucite dovoljno novih informacija i pouka iz sukoba da biste mogli napredovati. Nemojte protraćiti dobru svađu tako što iz nje nećete izvući pouke.

  1. Primenite promene.

Nakon iskazanog gneva čvrsto, iskreno i jasno zahtevajte promenu ili poboljšanje po pitanju onoga što je dovelo do svađe. Oba partnera moraju se saglasiti oko toga šta je potrebno da promene ili poprave. Budite jasni i realistični. Na primer, mogli biste se dogovoriti da se žena, kada joj god muž deluje napeto, potrudi da ga ohrabri da joj se poveri, umesto da sve prećutkuje kao i ranije.

  1. Koristite humor. 

Humor izuzetno dobro pomaže zaceljenju.

  1. Zadržite svoje svađe za sebe. 

Izuzetak od ovoga su neki ozbiljniji problemi za čije rešavanje je neophodna pomoć profesionalnih savetnika. Dobro savetovanje je poput leka – ono pomaže u onome što ne biste mogli da učinite sami.

  1. Kontrola gneva u prisustvu dece. 

Kada gnev i sukob pokuljaju u prisustvu dece, pokušajte i da razrešite ova osećanja pred njima. Možda će vam najpre biti potrebno jedno vreme da se “glave ohlade”, ali i deca bi trebalo da uče o potrebi pregovora, razgovora i kompromisa, posmatranjem vas kako to činite na konstruktivan način. Izvinjavanje za učinjeno pred decom takođe će ih  poučiti o načinu pomirenja.

  1. Ne pokušavajte da rešite sukob ako ste pod uticajem alkohola. 
  1. Dodir može pokrenuti dijalog.

Upotrebite dodir da biste pomogli vašem bračnom drugu “da se uključi” ili “da mu se “vrati raspoloženje” za komunikaciju. Dodir stopalima u krevetu ili stavljanje ruke preko ramena može bez izgovorene reči poručiti: “Dušo, jedno od nas trebalo bi da započne razgovor. Spreman sam za to.”

  1. Isključite nasilje. 

Unapred se dogovorite da je svako nasilje zabranjeno.

  1. Da li je problem u nečem drugom?

Iskrenim preispitivanjem utvrdite da li se uzrok vašeg gneva primarno (ili možda samo sekundarno) nalazi unutar vašeg bračnog odnosa. Bračni drugovi se mogu boriti sa lošim zdravstvenim stanjem, neizvesnošću na poslu, strahom od smrti, brigom o budućnosti ili drugim nerazrešenim problemima. U tom slučaju, pozitivan efekat se može postići ako bračni drugovi shvate da glavni problem ne leži u njihovom odnosu, iako stvarni problem i dalje prouzrokuje bolne situacije.

  1. Poštujte pravo svog bračnog druga da se isplače.

Plakanje je prihvatljiv vid iskazivanja osećanja. Ipak, nemojte dozvoliti da vas suze zavedu na slepi kolosek u odnosu na suštinski uzrok vašeg sukoba.

  1. U molitvi je snaga.

Većina religija doživljava brak kao svetu zajednicu i molitvu kao životno važnu. Kao što principi ispravnog ponašanja ljudi ne smeju biti zanemareni pri učenju kako da se konstruktivno rešavaju sukobi, bračni parovi ne bi smeli da zanemare ni religiozne resurse kojima im njihova vera može olakšati rešavanje nastalih problema.

(Visited 1.874 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *