Poremećaj kompulzivnog kupovanja

Poremećaj kompulzivnog kupovanja smatra se psihološkim poremećajem i spada u grupu opsesivno kompulzivnih poremećaja. To ne predstavlja izrazito teško stanje i može se držati pod kontrolom uz primenu određenih tehnika.

Poremećaj kompulzivnog kupovanja je poput svakog drugog opsesivno kompulzivnog stanja kao što su: grickanje noktiju, preterano konzumiranje hrane ili laganje. Poznato je i kao zavisnost od trošenja novca ili “kupoholizam”. Postoje mnogobrojni znaci koji vam mogu pomoći da utvrdite da li jeste ili niste zavisnici od kupovanja i trošenja novca.

Vi ćete znati da se pretvarate u “kupoholičara” onda kada vam plakari postanu tesni, prepuni stvari i kesa sa odećom i obućom koju nikada niste koristili ili kada stalno osećate potrebu da trošite novac na stvari koje vam u suštini nisu potrebne.

Možda ćete početi da osećate da vam je to jedini način da se oslobodite stresa, briga ili depresije. To su neki od glavnih i prvih znakova ovog poremećaja.

Ovo može da preraste u zavisnost i postane isto tako destruktivno kao i svaka druga zavisnost. Posledice ove zavisnosti mogu biti veoma ozbiljne, uključujući ekstremne finansijske probleme, drastično prekoračenje limita na kreditnim karticama, prezaduženost i, u najekstremnijim slučajevima, čak i neke vidove kriminalnog ponašanja.

Ovaj poremećaj prisutniji je kod žena nego kod muškaraca, jer one najčešće krenu u kupovinu s namerom da kupe jednu ili dve stvari, a kući se vrate sa rukama punim kesa.

Takvi zavisnici će se često naći u situaciji da planiraju i razmišljaju o prvoj sledećoj prilici da pokupuju stvari sa svoje liste potrepština. Ako se ovaj problem ne saseče u korenu, njegovo rešavanje u kasnijim fazama može biti izuzetno teško, jer će biti potrebno izboriti se sa još mnogo komplikacija koje su se usput nagomilale.

Preventivne mere

Kompulsivno kupovanje može se lako izlečiti pre nego što preraste u veoma ozbiljan problem. Ovo može biti učinjeno ukoliko su vama bliske osobe prepoznale da kod vas postoji ovaj problem i ukoliko se pomoć zatraži na vreme. Podrška porodice i prijatelja vam je neophodna da biste se uspešno izborili sa ovim problemom i posledicama koje on sa sobom nosi.

Stoga, obavezno porazgovarajte sa njima i potražite pomoć i podršku. Sledeće stvari mogu vam pomoći da prevaziđete ovaj problem.

Izbegavajte kupovinu u velikim tržnim centrima.

Veliki tržni centri vam pružaju sve moguće prilike da besciljno trošite novac. Zato, kupovinu u tržnim centrima, kao i kupovinu preko interneta morate sebi strogo zabraniti. Umesto toga, odlučite se za neku manju prodavnicu da biste smanjili mogućnost da kupite ono što vam uopšte nije neophodno. Ovo je prvi korak koji je potrebno učiniti da biste izbegli mnogobrojna i raznovrsna iskušenja koja vode preteranom i nepotrebnom kupovanju.

Izbegavajte da idete u kupovinu sami.

Kada kupujete sami, nema nikog i ničeg drugog, osim vaše savesti, što bi vas ograničilo u trošenju novca. Ali, glas savesti je često lako ugušiti i nastaviti sa trošenjem kao da sutra ne postoji.

Stoga, povedite sa sobom u kupovinu i svog prijatelja ili rođaka (muškog, ako je ikako moguće) koji će vas opominjati da ne kupujete ono što vam ne treba. Oprez! Morate biti sigurni da ta osoba nije i sama  kupoholičar.

Striktno se pridržavajte napravljenog spiska potrebnih stvari.

Pre nego što krenete u kupovinu, pripremite spisak stvari koje su vam neophodne. Ponesite ga sa sobom i kupite samo ono što je navedeno u njemu. Neka vaš prijatelj ili rođak konstantno proverava da li se strogo držite tog spiska.

Ponesite malu količinu gotovine, a kreditne kartice ostavite kod kuće.

Nemojte nositi svoje kreditne ili debitne kartice kada krenete u kupovinu. Ponesite strogo ograničenu količinu gotovine kako biste bili svesni da je neophodno da kupite samo ono što je moguće kupiti za taj novac.

Imajte na umu da bilo koja vrsta zavisnosti štetno utiče na vaše zdravlje i na vaš način života. Zato morate učiniti sve što je u vašoj moći da se toga rešite.

(Visited 916 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *