Kako da se približite svom mužu kad je teško?

Autor: Christin Slade

Svaki brak se suočava sa teškim periodima. Neki su srećni čak i kad je prisutan određeni nivo stresa. Neki su tragični i veoma teški. Vreme za namerno zbližavanje sa svojim mužem je upravo tada.

Lako je osećati se blisko kada je sve u redu i nema većih turbulencija. Ali kad naiđe veća količina stresa (iako to ne želimo), važno je prepoznati da vaš muž nije vaš neprijatelj.

Moj muž i ja smo odlučili da se naša porodica preseli u novi grad. Iako smo uzbuđeni, prilično smo i uplašeni. Trenutno, imamo potpisani ugovor o kupovini kuće uz uključene nepredviđene okolnosti – da je prodajemo onog trenutka kad nadjemo novu.

Do sada smo iscrpli listu kuća koja bi bila pogodna za našu porodicu. Još uvek nismo našli svoj novi dom. Bilo da li to želimo ili ne, ta velika odluka je stresna, kao i svi detalji vezani za nju. Lako je dozvoliti stresu da se nagomila i iskalite svoj bes na osobi koja je u istom timu kao i vi – vaš muž.

Izvinila sam mu se pošteno za svoj bez bez razloga u proteklih nekoliko sedmica. Jednostavno “pucanje” može brzo da eskalira, jer nagomilavanje stresa mora imati izduvni ventil.

Naši muževi ne treba da budu ti ventili. Ako je i on pod stresom, to može biti zaista ružno, a na kraju ćete se pitati šta se desilo i zašto se svađate oko toga gde stoji sprej za pse. (istinita priča)

Evo nekoliko ideja koje sprečavaju da se naprave zidovi u vašem braku u toku teških perioda.

1. Razmisli pre nego što govoriš

U toku nekolik proteklih sedmica, naučila sam da biram reči vrlo pažljivo, a ne da samo izbacim ono što mi prvo padne na pamet. Inače, to ne radim. Ali kad ste pod stresom, ovo zahteva mnogo više truda i podsećanja.

2. Izvinite se

Najbrži način da ublažite svađu jeste da priznate da ste uradili nešto pogrešno. Čak i ako on viče na vas, moramo biti odgovorni za svoje reči i postupke. Ne čekajte da se on prvi izivini, iako verujete da je on kriv. Budite vi ti koji ćete to inicirati da bi se svađa smirila, a ne povećala. Ovo je odluka koju sami morate doneti za sebe i svoj brak. Odlučite šta vam je važno – vaš odnos ili vaš ego. (govorim iz iskustva)

3. Imajte zajedničko vreme

Stres i tragedija mogu prouzrokovati jednog ili oba supružnika da se povuku. Napravite prostora jedno za drugo. Upamtite, vi ste tim i ne morate sami prolaziti kroz težak period, već zajedno. U toku ovih teških perioda vaš brak raste i jača, ali to morate planski raditi.

4. Molite se

Ovo nije poslednje što treba raditi. Stalna molitva za vaš brak je od vitalnog značaja. Kada je situacija van vaše kontrole, najbolje je prepustiti to Bogu. Ako se borite sa gnevnom, frustracijom, bolom, kažite to kroz molitvu.

Ne možete promeniti srce vašeg muža, ali molitva može. Kad god sam tako uradila, uvek sam dobila odgovor. Uvek. Ponekad to morate raditi iznova i iznova, ali uvek uspeva.

5. I on može biti pod stresom. Uvidite to.

Ne možete se samo fokusirati na svoj stres. Važno je uvideti da se i on možda oseća tako. Zato, ako čekate da on prepozna vaš bol, moguće da neće, jer se i on suočava sa sličnim stvarima.

Ako vam je potrebna podrška, a vaš muž ne može da je pruži, imajte bliskog prijatelja koji će vas podržati bez obzira na to kroz šta prolazite. To ne mora da bude bračni problem. Možda je član porodice veoma bolestan, ili ste izgubili nekoga.

Teško je dobiti podršku od nekoga ko je iscrpljen. Koliko god da vam je teško, nemojte to shvatati lično.

6. Opraštajte. Često…

Opraštanje je ključno za zdrav odnos. Ali za vreme teških perioda, potrebno je češće opraštati. Budite spremni i voljni, jer je to isceljujući melem za oba supružnika. Kada emocije i stres bujaju, postajemo ranjiviji i ponekad imamo manje samokontrole.

Ovo nije samo magična lista koja će vaš brak učiniti boljim. To mora biti nešto u šta zaista želite da uložite i ojačate svoj brak.

Vi poznajete svoj brak i svog muža najbolje. Znate kojim tokom ide. Iskoristite ove predloge kao vodič i oblikujte ih onako kako će najbolje funkcionisati u vašem braku.

Najvažnija stvar je shvatiti da dobar brak zahteva rad. Nikada se to ne dešava po automatizmu.

Izvor: www.club31women.com

(Visited 12.087 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *