Ispostavilo se da nas putovanja čine daleko srećnijima od bilo koje vrste materijalnog bogatstva

Zašto jurimo u prodavnice sa takvog odlučnošću čim novac stigne u naše novčanike? Sa svakom novom kupovinom osećamo srećnije, ali samo nekoliko dana kasnije to zadovoljstvo jednostavno nestaje bez traga. Tim Bright Side-a je odlučio da je krajnje vreme da se suočimo sa ovim problemom jednom zasvagda, i da nadjemo način kako možemo biti radosni.

Ispostavlja se da je glavna prepreka sreći adaptacija. Čim nešto kupimo, to postaje obično i neuzbudljivo, nivo životnog zadovoljstva koje osećamo opada, i prisiljeni smo da tragamo za sledećom kupovinom. Ovaj proces se ponavlja iznova i iznova.

Međutim, istraživanje koje je sproveo Kornvel univerzitet je pokazalo da postoji način da se prekine ovaj poguban krug. Profesor psihologije, Tomas Gilović je pokazao da mi doživljavamo isto uvećanje sreće kada kupujemo nešto što želimo i kada putujemo. Ali – sledi najvažnija tačka – količina sreće koju izvlačimo iz svoje kupovine opada tokom vremena, dok sećanja i uspomene na naše iskustvo putovanja nastavlja da nas snabdeva hormonima sreće mnogo duže.

Odlazak na razne događaje, putovanja, sticanje novih veština – sve ovo je idealan izvor radosti za svakog od nas. Novi uređaj ili čak novi automobil će ubrzo postati još jedan običan predmet koji posedujemo ili će zastareti. Svaka nova uspomena, sa druge strane, postaje pravi izvor radosti koja ostaje uz nas čitavog života.

Izvor: fastcoexist

Photo: Jimmy Tran/shutterstock

(Visited 38.438 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *