Kako alkohol utiče na mozak

Priuštite li svako malo čašu vina? Niste jedini. Više od 85% odraslih pije alkohol u nekom trenutku. U 2020. godini potrošnja alkohola u SAD je porasla, pri čemu se konzumiranje jakih alkoholnih pića među ženama povećalo za 41%.

Iako je malo verovatno da će povremeno uzimanje male količine alkohola praviti zdravstvene probleme, redovno ili obilno piće može uticati na mozak. Zloupotreba alkohola može vremenom prouzrokovati ozbiljne negativne efekte.

Do intoksikacije dolazi kada unos alkohola premaši sposobnost vašeg tela da ga metaboliše.

Alkohol u vašem telu

Alkohol brzo utiče na vaše telo. Kada se unese u organizam čoveka, alkohol se odmah počinje upijati (resorbovati) preko sluzokože usta, želuca i creva i prelazi u krv. Dospevši u krv širi se u tkiva po celom telu. Alkohol stiže do vašeg mozga za samo pet minuta i počinje da deluje na vas u roku od 10 minuta.

Posle 20 minuta, vaša jetra počinje da obrađuje alkohol. U proseku, jetra može metabolisati 30 mililitara alkohola svakog sata. Za nivo alkohola u krvi od 0,08, što je zakonska granica za piće u SAD, potrebno je oko pet i po sati da napusti sistem. Alkohol će se zadržati u urinu do 80 sati, a u folikulima dlake do tri meseca.

„Do opijenosti dolazi kada unos alkohola premaši sposobnost vašeg tela da metaboliše alkohol i razgrađuje ga“, navodi Džefri Džonson, stručnjak za medicinu zavisnosti.

Vaš mozak i alkohol

Celo vaše telo apsorbuje alkohol, ali zaista uzima danak kada je u pitanju mozak. Alkohol ometa moždane komunikacione puteve. Takođe može uticati na to kako vaš mozak obrađuje informacije.

Postoji nekoliko faza alkoholne intoksikacije:

Subliminalna intoksikacija – sa koncentracijom alkohola u krvi između 0,01 – 0,05, ovo je prva faza intoksikacije. Možda ne izgledate kao da pijete, ali vaše vreme reakcije, ponašanje i procena mogu se malo promeniti. U zavisnosti od telesne težine, većina muškaraca i žena u ovu fazu ulazi nakon jednog pića.

Euforija – tokom ranih faza pijenja, vaš mozak oslobađa više dopamina. Ova hemikalija je povezana sa osećajem zadovoljstva. Tokom euforije možete se osećati opušteno i samopouzdano. Ali, vaše razmišljanje i pamćenje mogu biti malo oštećeni. Ova je faza kada ste pripiti, kada se vaša koncentracija alkohola u krvi kreće između 0,03 i 0,12.

Uzbuđenje – u ovoj fazi, sa koncentracijom alkohola od 0,09 do 0,25 promila, vi ste zakonski gledano u alkoholisanom stanju. Ovaj nivo intoksikacije utiče na potiljak, slepoočni i frontalni režanj vašeg mozga. Previše pijenja može prouzrokovati neželjene efekte specifične za ulogu svakog režnja, uključujući zamagljen vid, nejasan govor i sluh, odnosno nedostatak kontrole. Pogođen je i parijetalni režanj koji obrađuje senzorne informacije. Možda ćete izgubiti finu motoriku i sporije vreme reakcije. Ovu fazu često obeležavaju promene raspoloženja, oslabljena procena, pa čak i mučnina ili povraćanje.

Konfuzija – koncentracija alkohola od 0,18 do 0,3 promila često izgleda kao dezorijentacija. To utiče na vaš mali mozak, koji pomaže u koordinaciji. Kao rezultat, možda će vam trebati pomoć u hodanju ili stajanju. U ovoj fazi će se takođe verovatno desiti zamračenja ili privremeni gubitak svesti ili kratkoročnog pamćenja. Ovo je rezultat hipokampusa, regiona mozga koji je odgovoran za stvaranje novih sećanja, a ne radi dobro. Možda imate i viši prag bola, što može povećati rizik od povreda.

Stupor – ako dostignete koncentraciju od 0,25 promila, možda imate znake trovanja alkoholom. U ovom trenutku su sve mentalne, fizičke i senzorne funkcije ozbiljno oštećene. Rizik od nesvestice, gušenja i povreda je visok.

Koma – pri koncentraciji od 0,35 promila rizikujete da uđete u komu. Ovo se dešava zbog narušenog disanja i cirkulacije, motoričkih odgovora i refleksa. Osoba u ovoj fazi je u opasnosti od smrti.

Smrt – koncentracija alkohola preko 0,45 promila može prouzrokovati smrt usled trovanja alkoholom ili neuspeha mozga da kontroliše vitalne funkcije tela.

Piće i vožnja

Smanjena mogućnost realne procene koja nastaje kada pijete alkohol može dovesti do toga da mislite da i dalje možete da vozite, bez obzira na koncentraciju alkohola u krvi. Vozači sa količinom od 0,08 ili više imaju 11 puta veću verovatnoću da stradaju u sudaru vozila u odnosu na vozače koji ne piju. Neke države imaju veće kazne za ljude koji voze sa visokom količinom alkohola u krvi (0,15 do 0,20 ili više) zbog povećanog rizika od smrtonosnih nesreća.

Koliko je previše?

Reakcija vašeg tela na alkohol zavisi od mnogih faktora. To uključuje vašu starost, pol, celokupno zdravlje, koliko pijete, koliko dugo pijete i koliko često pijete.

Oni koji povremeno piju imaju tendenciju da se oporave nakon što se otrezne. Međutim, dok je njihova procena oslabljena, oni mogu da donose loše odluke sa trajnim efektima, poput vožnje pod uticajem alkohola.

Oni koji piju umereno, jedno ili dva pića dnevno, mogu imati veći rizik od raka dojke. Takođe mogu biti skloni povećanom nasilju ili nesrećama.

Obilno ili hronično opijanje se javlja tokom dužeg vremenskog perioda. Za žene je to više od tri pića dnevno ili sedam pića nedeljno. Za muškarce je to više od četiri pića dnevno ili 14 pića nedeljno. U proseku, postoji pet pića u boci vina. Obilno ili hronično opijanje može naneti trajnu štetu.

Zloupotreba alkohola i njegovi trajni efekti

Vremenom, prekomerno konzumiranje alkohola može dovesti do problema sa mentalnim zdravljem, poput depresije i anksioznosti. Zloupotreba alkohola može povećati rizik od nekih vrsta karcinoma, kao i od ozbiljnih i potencijalno trajnih oštećenja mozga. To može dovesti do Vernicke-Korsakoff sindroma (VKS), koji je obeležen amnezijom, ekstremnom konfuzijom i problemima sa vidom. VKS je poremećaj mozga izazvan nedostatkom tiamina ili nedostatkom vitamina B-1. Uzimanje određenih vitamina i magnezijuma, zajedno sa nepijenjem alkohola, može poboljšati vaše simptome.

Alkohol na mnogo načina može naneti štetu vašem telu. Dobra vest je da se, u roku od godinu dana od prestanka pijenja, većina kognitivnih oštećenja može poništiti ili poboljšati.

Izvor: Northwesternmedicine

 

Možda će vas zanimati emisije:

Da li možemo da budemo veseli bez alkohola?

Toksikomanije

(Visited 4.904 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *