Kako naučiti dete da ne bude probirljivo kada je hrana u pitanju

Vrlo često možete  čuti reči “Blago tebi, tvoje dete jede sve, nije probirljivo”.

Nije svejedno na koji način jedete pred detetom, pogotovo ako želite da tu hranu dete zavoli.

Na prvom mestu to je zabluda, deca ne jedu sve, s druge strane puno truda treba uložiti dok se ne postigne da dete jede raznovrsnu hranu.

Sigurno da postoje takva deca koja su izbirljivija od drugih. Možemo reći: ”Dobro, ne jede voće, jeste izbirljiv” – ali dokle?

Sve dotle dok se odbija jedna po jedna voćka, može da se toleriše, ali ako svaki put detetu u zamenu date nešto drugo što iritira receptore ukusa, tada možete očekivati da će se roditi sve veći otpor. Deca vrlo brzo pribegnu manipulaciji, i polako ali sigurno stiže se dotle da se jede samo prerađena hrana.

Prema najnovijoj statistici 70% hrane koja se konzumira je termički obrađeno. Ovo je vrlo tužno i jako opasno! U svakom slučaju nešto se mora učiniti za buduće generacije. Ali šta?

Jede ono što i vi

Deca nas imitiraju, svidelo se to nama ili ne. Ne samo naše ponašanje, stavove, shvatanja, već i rutinu. Ovde spadaju i naše prehrambene navike. Sigurno poznajete neku osobu u svom okruženju koja jede mnogo voća i povrća, a da njegovo ili njeno dete ne želi to ni da vidi. Ta osoba ne može da shvati gde greši, jer jede upravo ono što želi da da i svom detetu, ali ono ne želi to ni da okusi.

Bitno je da se detetu da dobar primer, ali nemojte po svaku cenu insistirati da detetu date brokoli, ako ga vi sami ne volite. Isto tako, ako se vama nešto ne sviđa ili ne volite, ne nudite svom detetu. Međuti, do otpora će sigurno doći ako po svaku cenu želite da prisilite dete da jede ono do čega ni vama nije stalo.

Mnogi roditelji su ranije u svom životu imali poremećaj u ishrani, i dalje paze koja namirnica ima koju kalorijsku vrednost. Ono što ste sigurno naučili jeste da razlikujete namirnice i počeli ste ih pravilno konzumirati.

Budite sigurni da deca to vide i postaju otvorenija kad je raznovrsna hrana u pitanju. Nije svejedno na koji način jedete pred detetom, pogotovo ako želite da tu hranu dete zavoli. Ako primetite da mnogo čeprka po salati, tada sigurno neće sa oduševljenjem pojesti tu hranu.

Decu treba upoznati sa povrćem

Kada u vaš jelovnik uvrstite više povrća, tada će mnogo više osnovnih životnih namirnica da se nađe na vašem stolu nego pre. Tako se i deci pruža prilika da se upoznaju sa njima i da ih isprobaju.

To je bitno, jer kad ih odvedete na pijacu dete će se radovati činjenici da poznaje povrće po imenu, kao i u obdaništu gde će mnoga druga deca možda pokazati neznanje u poznavanju istih. To ne znači da dete voli svako povrće i da jede.

Ova otvorenost i izgradnja kod deteta je vrlo važna. Tada možete dete vrlo lako odvesti na pijacu i dozvoliti mu da lično izabere povrće od kojeg će se pripremiti ukusan obrok. Sa detetom zajedno možete staviti npr. pasulj, žito da klija, ili posaditi zajedno spanać i posmatrati kako niče. Ako imate baštu pokušajte da se opredelite na raznovrsnost a ne na količinu povrća koje ćete saditi. Možete zasaditi raznovrsno lisnato povrće, luk, grašak, razne rotkvice, kao i bobičasto voće. Suština je da izbor bude što veći, a ne jesti jedno te isto. Tada dete može lakše da postane samostalno i donese odluku pri izboru namirnica.

Pokušajte da cela porodica jede zajedno

Kod mnogih ovo ide najteže, ne samo zbog dnevnog rasporeda već i zbog bioritma dece, koji se razlikuje od odraslih. Deca po ceo dan znaju da jedu, ali samo po par zalogaja, dok odrasli uglavnom imaju tri obroka na dan. I pored svega, poželjno je da tokom dana bar jednom cela porodica jede zajedno!

Ovo nije bitno samo za vaše zdravlje, ono ima i notu spajanja. Ako kao roditelj određene navike želite da vidite kod svoje dece, morate i da se potrudite. Zato je zajednički ručak idealna prilika, kada svi zajedno za stolom konzumirate istu hranu i razmenjujete gastronomska iskustva.

I ovde treba da postoje pravila i okviri

Mnogi će se složiti da zabrane nisu najbolje rešenje. Iako prerađena hrana nije najbolje rešenje, nije dobro uvek zabranjivati deci. Bolje da se potrudite da napravite kvalitetnije grickalice, a ujedno s tim razvijati zdravije navike kod dece.

Dobro je da deca svaki dan izaberu nešto po svojoj volji, što će pojesti. Bitno je da deca shvate da se grickalice ne konzumiraju u toj količini da se od njih najedu. Ako osete glad, tu je voće, povrće, orašasti plodovi ili se mogu napraviti sendviči, a da se to ne može zameniti napicima punim šećera ili kupljenom gotovom hranom.

Kao roditelji morate biti fleksibilni kako ne biste upali u zamku da im s vremena na vreme zabranite sladoled, jer je dete posle ručka već konzumiralo grožđani šećer preko voća. Treba voditi računa da se tokom dana 80% onoga što je dogovoreno kad su zdrave namirnice u pitanju, i ostvari.

Izazovite njihovu radoznalost

Kod uvođenja novih ukusa kod dece je bitno da se ne stvori strah. “Ovo još nisi probao-la, ne znam da li će ti se svideti… U poslednje vreme si postao-la mnogo izbirljiv-a!” – ovakav pristup sigurno ni vas ne bi podstakao da isprobate nešto novo.

Umesto ovoga bolje je reći “Konačno sam uspeo-la da nabavim moje omiljeno voće! Nešto se ne sećam, da li si ti već probao-la? Doći da probaš…” Druga mogućnost je da tokom ručka stavite na sto novu namirnicu, i to ako je moguće nezapaženo. Npr. možete pripremiti veliku porciju raznovrsnog grilovanog povrća, a pored toga i nekoliko novih namirnica.

Dete će vas sigurno pitati šta je to, i tada vi već imate mogućnost da ga ponudite. Ako se dete kojim slučajem suprotstavi izazovu ili ako mu nije ukusno, nemojte očajavati, ne treba ga prisiljavati. Posebno ne kod one dece koja su negativno nastrojena prema novim stvarima ili su izbirljiva! Kod mnogih ovaj problem nije prisutan, tako da deca lakše pristupe novom izazovu.

Kuvajte ukusno!

Nikoga ne treba osuđivati ako nije voleo da jede slatki kupus. Mnogi ga ne umeju pripremiti da bude ukusan, ali vi se sigurno možete potruditi da ga pripremite po vašem nahođenju.

Nije svejedno koju namirnicu na koji način pripremate i stavljate pred svoju decu, a isto tako na koji način je i servirate. Dobra hrana ne mora da bude komplikovana: što jednostavnije to bolje, pogotovo ako mu se dodaju sveži začini.

Bitno je da kuvate i pečete tako da taj obrok i vi rado konzumirate!

Nikada nemojte podceniti dečju sposobnost, vremenom će razumeti pravila u ishrani, pogotovo ako i vi sa vaše strane posvetite dovoljno vremena da ih podučite. Umesto da se borite sa njima, bolje da i na ovom polju porazgovarate sa njima otvoreno.

Npr. zašto je dobro da jedemo hranu u svom celovitom izdanju, i zašto nije zdravo jesti prerađenu hranu koja ima mnogo primamljiviji ukus. Slobodno im govorite o vitaminima, o uzgoju hrane, o procesu pripreme hrane, o njenoj distribuciji do samih potrošača! Ovakavim vidom razgovora dete postaje otvorenije za gastronomiju, kao i za raznovrsnu i zdraviju ishranu.

Izvor: Bien.hu

Možda će vas zanimati emisije:

Porodična kultura

Disciplina s ljubavlju

(Visited 1.288 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *