Zašto je intima važna za starije osobe?

Svi ljudi imaju prirodnu želju za intimnošću, tj. za osećanjem bliskosti i prisnosti sa drugim ljudima. Emotivna intimnost se ispoljava kada nam je istinski stalo do nekoga, kada nam je potrebno poverenje, kada delimo slične vrednosti, kada smo sposobni da se slobodno i otvoreno izrazimo. Fizička intima se odnosi na dela poput grljenja, maženja, držanja za ruke i seksualnog čina.

U intimnom odnosu, vi se osećate vrednim i povezanim sa vašim partnerom na intelektualnom, emotivnom i fizičkom nivou. Ova potreba za intimnošću se ne smanjuje s godinama. U stvari, ona je vitalno važna za našu doborobit kada ostarimo.

Koje su to prednosti i koristi od intime kod starijih osoba?

Pozitivne i strastvene romantične veze ne samo da su ispunjavajuće u svakom životnom dobu, već se njihovo postojanje vezuje za istinske i brojne zdravstvene koristi. To obuhvata smanjenje nivoa stresa, brži oporavak nakon hirurških intervencija, pa čak i duži životni vek. Utvrđeno je da intima čak pomaže ublažavanju, pa i izlečenju od depresije. Fizička intima povezuje se sa nižim nivoom krvnog pritiska u stanju mirovanja i višim nivoom oksitocina, hormona sreće. Nasuprot tome, starije osobe kojima nedostaje fizička i emotivna bliskost osećaće se usamljenije i imati lošiji doživljaj sopstvene vrednosti.

Prepreke za initmu kod starijih osoba

Kod starijih osoba, postoji više emotivnih, kognitivnih i fizičkih stvari koje mogu umanjiti sposobnost da se bude intiman sa partnerom.

  • Emotivni faktori: Starije osobe mogu na svojm ramenima osećati teret prošlih emotivnih rana i današnjih faktora stresa. Bol i patnja koje sa sobom nose nerešeni sukobi u vezi, razvod, bolest i smrt mogu izneti na videlo dana probleme sa poverenjem i posvećenošću i učiniti nas manje emotivno raspoloživim. Ako se mučite s emotivnim preprekama, poveravanje bliskom prijatelju u koga dokazano možete da imate poverenje ili razgovor sa profesionalnim savetnikom može vam pomoći da se na pravi način i u pravo vreme uhvatite u koštac s ovim preprekama.
  • Kognitivni faktori: Starenje sa sobom može doneti kratkoročne ili dugoročne kognitivne probleme – poput gubitka pamćenja – koji imaju uticaj na način na koji komunicirate sa vašim partnerom. Depresija, na primer, može uticati na vaše samopouzdanje i dovesti do toga da izgubite želju za seksom. Ulaganje truda da svakodnevno osmišljavate trenutke intime – poput zajedničkog ušuškavanja i grljenja dok gledate omiljeni tv-program – može vam pomoći da osnažite tu intimnu povezanost sa vašim partnerom.
  • Fizički faktori: Promene koje se dešavaju u našem telu dok starimo mogu predstavljati prepreku seksualnoj intimnosti. Ove promene mogu se kretati od vaginalne suvoće i smanjenog libida kod žena do problema s postizanjem erekcije kod muškaraca. Hronični bol, smanjena pokretljivost i oporavak od hirurške intervencije su samo neke od mogućih prepreka fizičkoj bliskosti. Prevazilaženje nekih od ovih prepreka moguće je uz pomoć sredstava za lubrikaciju, kao i promenom nekih navika kada je u pitanju sam način obavljanja intimnih odnosa u zavisnosti od stepena smanjenja pokretljivosti.

Naš sopstveni doživljaj našeg tela takođe se može isprečiti pred našom seksualnom intimom. To je naročito prisutno danas kada se naglasak stavlja na fizički izgled, pa mi postajemo previše kritični pema svom fizičkom izgledu. Negativni doživljaj sebe – osećaj da smo našem partneru neprivlačni – može biti poražavajuć po našu sposobnost da budemo seksualno intimni. Ako se borite sa negativnom slikom o svom izgledu, razgovor sa terapeutom bi vam mogao pomoći.

Kako osnažiti intimnost dok starimo?

Kada se radi o dodirima i intimi kod starijih, bitno je kako se vodi svakodnevni život. Ovo su neki od saveta za dodavanje nove “iskre” vašoj vezi i gajenje emotivne i fizičke povezanosti sa vašim partnerom:

  1. Delite više toga zajedno. Intimnost obuhvata proces stalnog otkrivanja i istraživanja dvoje ljudi. Ne plašite se da sa svojim partnerom podelite svoje najdublje misli, strahove i osećanja. Uvek držite otvorenom vezu za komunikaciju.
  2. “Uzdrmajte” svoju rutinu. Interakcija s našim partnerom može postati stvar navike i ponavljanja. Stoga, skrenite malo s te uobičajene, utabane trase i uradite nešto neočekivano. Na primer, promenite mesto za godišnji odmor ili posetite neki novi kafić, umesto onoga u koji redovno odlazite.
  3. Uradite nešto lepo. Kada smo preopterećeni svakodnevnim obavezama, jednostavna ljubazna dela mogu pasti u zapećak. Pojačavanje intime sa vašim partnerom može biti lako poput davanja komplimenta, pripreme omiljenog obroka ili obavljanja nekog kućnog posla umesto njega.
  4. Započnite neki novi projekat zajedno. Kada radite zajedno na ostvarenju nekog cilja to pomaže produbljivanju i jačanju povezanosti – a stvara i lepe uspomene. Taj zajednički projekat može biti bilo šta – od najmanjih stvari, poput pripreme neke manje porodične proslave i okupljanja, pa do onih najzahtevnijih, poput renoviranja kuće ili stana.
  5. Napravite takav raspored da se u njemu nađe i vreme koje ćete provesti sami. Između posete deci i unucima, odlazaka kod lekara i drugih životnih obaveza, kvalitetno vreme sa vašim partnerom može biti gotovo nepostojeće. Isplanirajte neki mesečni izlazak ili svakodnevno vreme za šoljicu kafe ili čaja i držite se toga striktno. Ne mora to biti ništa veliko ili “fensi” – dovoljno je da napravite kokice i zajedno odgledate svoju omiljenu tv-emisiju kod kuće.
  6. Pokazujte fizičku ljubav. Sam seksualni čin može biti prijatan, svakako, ali intima se može graditi i bez njega. Jednostavna dela poput plesanja uz omiljenu muziku, masaže leđa i držanja za ruke u toku šetnje po kraju može vam pomoći da se ponovo zbližite.
  7. Isključite mobilni i budite prisutni. U ovo digitalno doba parovi se mogu naći preokupirani svojim mobilnim telefonima ili računarima. Odvojite vreme svakodnevno da se “isključite” od elektronskih uređaja i da svoju pažnju u potpunosti posvetite jedno drugome.

Iako su intima i seks dve jasno različite stvari, one su isprepletene. Naročito kod žena intima može voditi ka pozitivnijem seksualnom iskustvu  i većoj seksualnoj satisfakciji. A fizička intima, bilo da u sebe uključuje ili ne uključuje seks, može vam pomoći da se osećate povezanijim sa vašim parnerom i na mnogim drugim poljima.

Izvor: nco

(Visited 559 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *