10 razloga zašto je alkohol loš za vašu lepotu i zdravlje!

 Zašto je alkohol loš za telo?

Alkohol je prilično je štetan za vaše celokupno zdravlje.

Alkohol, u suštini, uzrokuje oštećenja tkiva po celom telu. Uticaj alkohola pogađa praktično svaki organ i tkivo direktnom interakcijom sa ćelijskim komponentama.

  1. Nešto najgore za vašu kožu! Alkohol oštećuje elastičnost kože i izaziva prerano starenje. Stvara upale po celom telu i koži, uzrokujući dehidrataciju, sivilo, proširene pore, promene u boji, opuštenost, bore itd. Preterana konzumacija alkohola takođe menja protok krvi u koži i ostavlja nezdrav izgled danima.
  2. Slabi mišićna tkiva

Alkohol oštećuje mišićna tkiva u vašem srcu, nogama i drugim organima, rezultirajući mioalgijom, slabošću mišića i bolom, oštećenjem bubrega itd.

3. Loš je za vaše srce

Može izazvati kardiomiopatiju, što znači rastezanje i spuštanje srčanih mišića, nepravilne srčane ritmove, moždani udar i visoki krvni pritisak na duže staze. Vaše srce ne može da pumpa dovoljnu količinu krvi u druge delove tela.

4. Ozbiljna oštećenja jetre uključujući steatozu, ili masnu jetru, alkoholni hepatitis, fibrozu i cirozu

5. Oštećuje pankreas

Pankreas stvara insulin i druge hemikalije koje pomažu u razgradnji hrane. Alkohol ometa ovaj proces, pa hemikalije ostaju unutar pankreasa. To, zajedno sa toksinima iz alkohola, izaziva upale u organu, što može dovesti do dijabetesa.

6. Slabi vaš imuni sistem

Vaše telo ne može proizvesti bele krvne ćelije koje su mu potrebne da bi se borilo protiv mikroba. Posle noći preterane konzumacije alkohola vrlo je česta pojava prehlada i drugih virusnih infekcija. On vas čini podložnijim prehladi, upali pluća, tuberkulozi i drugim infekcijama.

7. Ometanje zaceljivanja preloma kostiju

Alkohol usporava proces lečenja preloma u ranoj fazi. Kanonska WNT signalna putanja igra ključnu ulogu u formiranju kostiju. Alkohol ometa ovaj put i može sprečiti formiranje hrskavice i kostiju na mestu preloma.

8. Alkohol negativno utiče na hormone rasta, kao i na proizvodnju drugih hormona i uzrokuje disregulaciju gena

Hormoni i geni igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog tela i kože. Alkohol ih ometa u normalnom radu.

9. Gubitak sluha

Alkohol može izazvati gubitak sluha na duži rok. On ili ometa deo mozga koji obrađuje zvuk ili oštećuje delikatne nerve i sitne dlačice u uhu.

10. Ometanje sna

Ne dobijate REM san koji vam je potreban da biste se osećali potpuno odmoreno. Telo i koža se obnavljaju tokom sna. Alkohol pokreće hormon stresa (norepinefrin) koji vas čini budnim i izaziva buđenje.

Pored toga, alkohol povećava i rizik od raka. Još jedna stvar koju želim da naglasim je da alkohol otupljuje vaša čula. On utiče na vaša čula, memoriju i bistroću uma. Sledećeg dana nakon konzumiranja alkohola um vam je maglovit. Zar ne želite da živite punim plućima, usredsređujući se na svoj posao i trenutke koje provodite sa voljenim osobama? Ja, naravno, želim. Život je prekratak. Želim da jasno pamtim sve dragocene trenutke koje provodim sa voljenim osobama. Ne želim da ovi trenuci budu magloviti ili da ih čak potpuno zaboravim zbog alkohola.

Dakle, zaključila sam da je najbolje ne piti alkohol iz ovih razloga.

Izvor: health

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Kroz prizmu alkohola

Da li možemo da budemo veseli bez alkohola?

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *