Sedam načina da volite svog supruga čak i kada vam ide na živce

Naučite kako da stvorite intimnost u vašem odnosu i poboljšate vezu sa svojim suprugom tokom izazovnih trenutaka.

Svi smo doživeli trenutke potpunog prezira prema našem životnom saputniku. Tada smo pomislili u sebi: “Kako sam se mogla/mogao venčati sa ovakvim bićem kada jedva mogu da podnesem da budem u istoj sobi s njim/njom?” Samo kada ga pogledate moglo vas je dovesti do ivice nerava. Ali iz nekog, ludog razloga, mali glas u vašoj glavi podseća vas da vi volite to “čudovište”.

Priznajte. Svi smo prošli kroz to. Ukoliko niste, proći ćete. To je deo ljudske prirode. Međutim, zajednički rast kroz ove trenutke deo je formule za zdrav, dugotrajan brak. Evo sedam načina kako da ponovo uspostavite vezu i sačuvate svoje mentalno zdravlje u vašem odnosu.

1. Ne shvatite ni sebe ni svog partnera previše ozbiljno.

Život je kratak. Jednostavne reči koje vredi shvatiti? Ali stvarno, nemojte shvatati svoj odnos tako ozbiljno. “Ali mi smo u braku, zar to ne treba da bude ozbiljno?” Da. Ali pravićete greške i preći ćete preko toga. Obećavam. Dozvolite sebi da pravite greške, izgovorite nešto glupo i učite iz toga. Uostalom, brak nije normalna institucija. Potrebno je dvoje ljudi koji mogu da se nose s udarcima da bi uspelo. Naučiti da se malo zabavljate u vezi može vam pomoći da se smanji sva ta napetost.

2. Uzmite “tabletu” za smirenje.

Opustite se. Prošetajte. Doslovno. Pronađite nešto što smiruje vaš um i telo. Parovi koji mogu pronaći načine da se opuste manje su skloni uzbuđivanju zbog malih unutrašnjih bračnih nesuglasica u svakodnevnom životu. Dodajte ovome i duboko disanje, to je uvek dobra stvar. Često se previše ljutimo na naše partnere da bismo bili svesni trenutka. Zato, uzmite sekund-dva, udahnite duboko. Dopustite svom umu da upije što više svežeg kiseonika koji pomaže vašem mozgu da ne izbaci iz vaših usta nešto uvredljivo.

3. Ponovo se zaljubite u njegove/njene oči.

“Oči su prozor do duše”. To nije daleko od istine. Gledanje u nečije oči povećava intimnost tokom veze. To nas podseća nas da je naš bračni drug čovek, a ne đavo poslat na Zemlju da vam zagorčava život. Iza tih očiju je vaš ljubazan, harizmatičan, ponekad nesređen, ali zabavan partner. Pogledajte te oči s vremana na vreme da biste potvrdili da su zaista tu i da su i dalje s vama. Možemo se samo nadati da i naši partneri rade isto to kada mi imamo jedan od naših, hm, trenutaka.

4. Zatvori usta i otvori uši.

I to mislim s ljubavlju u srcu. Slušajte. Shvatite šta vaš partner zaista govori. Znam, lakše je to reći nego učiniti. Ali to je tako jednostavno. Šta vaš partner zaista govori? Šta mu je potrebno? Znamo da stvari otežavamo tako što se svađamo oko stvari koje zapravo nisu problem (vidi tačku 6), ali šta se krije iza dima i ogledala? Možda je sve mnogo jednostavnije nego što izgleda. Jedan način da pomognete jeste da se zapitate: “Da li ovo pomaže ili šteti mom odnosu?” Ponekad već samo slušanje ima najveću moć isceljenja. Svi mi želimo da nas čuju.

5. Ponovo proživite prošlost.

Znam da se čini suprotno od saveta koje ste pročitali u drugim člancima, ali prošlost je bila osnova za vaš odnos. Prošlost pruža uspomene na euforiju i radost koje mnogi parovi doživljavaju u prvim godinama, mesecima ili samo danima zabavljanja. Vratite se onome što vas je prvobitno privuklo vašem partneru. Da li je to njihova sposobnost da vas “drži na vrhovima prstiju”, ili možda njihova ljubav prema životinjama? Šta god da je, ponovo ga posetite. Dozvolite sebi da pronađete te osobine u svom partneru. Verujte mi, one su i dalje tamo. Možda su zakopane iza godina nepoverenja i srama, ali ipak je on ista ta osoba za koju ste se venčali.

6. Reorganizujte prioritete.

Šta je zaista vredno u životu? Da li je važno što se posuđe obično ne opere na vreme ili što prljave čarape retko stignu do korpe za veš? Pronađite svoju borbu i borite se samo za ono što ima značaja. Možda je to nedostatak ulaganja u ono što želite. Borite se zbog toga, ne zbog čarapa. Ponekad se čudimo zbog besmislenih svađa koje nam omogućavaju da ispraznimo energiju. Saznajte šta vam je važno. Šta možete da podnesete? I kako možete pronaći način da sebe naterate da nešto podnesete? I, što je najvažnije, šta je to što vas obezvređuje? Pronađite načine za kompromis bez gubitka sopstvene vrednosti.

7. Mazite se.

Da, svakako. Znam da je poslednje što želite da radite da dodirnete svog partnera. Ali to je prva stvar koju treba da učinite, na ljubazan način, naravno. Ljubazan, nežan dodir gradi veze između beba i majki, a zanimljivo je da je to ono što održava i odnose kod odraslih osoba i stvara dugotrajne veze. Pratite sopstveni tempo. Ovo nije trka. Možda samo pokušajte da sedite u istoj sobi i počnite od toga. Primetite kako je lepo biti sa svojim partnerom.

Napomena: Kao i u svim odnosima, nešto deluje, a nešto ne. Nije moj posao da vam kažem da li će nešto funkcionisati u vašem odnosu ili neće. Nažalost, to vi sami morate da utvrdite. Ukoliko vaš odnos više nikako ne funkcioniše, možda ćete morati i da ga napustite. Zlostavljanje bilo koje vrste nije prihvatljivo. U tom slučaju, posavetujte se sa svojim bračnim savetnikom ili socijalnim radnikom specijalizovanim za rad sa osobama koje su doživele nasilje u porodici.

Britani M

Izvor: relațional balance

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Požuda

Održi plamen ljubavi

(Visited 909 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *