Šta znači biti glava porodice?

Šta znači biti glava porodice?

Mnogi muškarci vole da tvrde da su glava porodice, ali glava porodice nije samo titula, već i funkcija. Biti glava porodice znači:

  1. Ostati veran svojoj jednoj supruzi. Kako možete uništiti istu onu kuću za koju tvrdite da je vodite?
  2. Promovisanje i održavanje timskog duha sa svojom suprugom. Mnogi muževi uništavaju duh timskog rada ne uključujući svoje supruge u donošenje odluka. Biti glava porodice ne znači da znate sve ili da donosite sve odluke, već da obezbeđujete pravac i sredinu u kojoj se mogu doneti dobro promišljene odluke.
  3. Moliti za svoju porodicu, i sa svojom suprugom i sami. Kako možete biti glava, a da vas ne vodi Bog?
  4. Pravilno se odnositi prema svojoj supruzi, jer supruga određuje raspoloženje u kući. Ako se loše postupa s njom, atmosfera u kući postaje tmurna, hladna, iscrpljujuća i neprijatna.
  5. Osmišljavanje vizije za porodicu u partnerstvu sa svojom suprugom. Gde ćete živeti za deset godina, u koju će školu deca ići? Kakav ćete rast postići kao porodica za dvadeset godina?
  6. Finansijsko staranje za porodicu. A ako i vaša supruga zarađuje novac, tada biti glava porodice takođe znači da podržavate i podstičete njen rad i doprinos, kao i da se brinete da se novac koristi na pravi način.
  7. Provođenje dovoljno vremena kod kuće sa svojom porodicom. Kako možete biti glava kuće u kojoj se osećate kao gost?
  8. Modeliranje ponašanja odraslih. Pokazivanje načina rešavanja problema svojoj deci i objašnjavanje značenja odrastanja.
  9. Dopuštanje Bogu da vlada vašom kućom. Duhovno vaspitanje nije samo za žene. Gospod vlada najbolje u kućama u kojima su i muž i žena poslušni Bogu. Naučite svoju decu božanskom putu tako što ćete i sami ići tim ptuem.
  10. Zaštititi svoju kuću od neprijatelja – vaših prijatelja, vaših roditelja, uljeza i žena koje pokušavaju da vas zavedu.
  11. Biti vrsan i izvan kuće. Čuvajte integritet i reputaciju svog imena jer vaša kuća i porodica nose vaše ime.
  12. Pružanje liderstva kroz službu. Liderstvo nije sedenje na kauču s podignutim nogama i davanje naredbi. To znači pomoći u obavljanju poslova, služiti svojoj supruzi, posebno kada je iscrpljena ili trudna, prljati ruke i odeću dok se igrate s decom, činiti više nego što je potrebno kod kuće. Ovo je vaša porodica.
  13. Biti dovoljno mudar da se povučete iz svađe sa svojom suprugom. Izabrati da je ne udarate ili šamarate, biti dovoljno ponizan da se izvinite kada ste pogrešili, izbegavati sitne kućne rasprave. Održavanje mira kod kuće  – vi držite ključeve mira vaše kuće.
  14. Pazite da se niko – ni vaša supruga ni nijedno vaše dete – ne oseća se zapostavljeno ili neshvaćeno. Nijedno dete ne bi trebalo da se oseća kao crna ovca, nepoželjno, kao teret ili da otac favorizuje jedno dete više od drugog; bilo da je to biološki vaše dete ili ne.
  15. Aktivno traženje rešenja kod kuće. Kada problemi pokucaju na vrata vašeg doma, budite muževni, pronalazite rešenja. Problemi se neće sami rešiti.
  16. Disciplinovanje vaše dece s ljubavlju. Ne usađujte strah u vašu decu. Ispravljajte s ljubavlju. Otvorite oči vašem detetu da može da pravi razliku između ispravnog i pogrešnog. Kao i kod oca izgubljenog sina, neka i vaše naručje bezuslovne ljubavi uvek bude širom otvoreno.
  17. Zatitite svoju decu kad naprave greške i čuvajte ih od pravljenja grešaka. Ponekad se razljutimo na našu decu zbog nereda koji naprave, a nismo im dali uputstva i kapacitet za snalaženje kroz probleme. Optužujemo svoju decu da nas sramote, rasipaju naš novac ili nas izdaju, a nismo ih pripremili za ovaj svet. Očekujemo da naša deca razmišljaju kao mi, a ostavili smo ih da sami pronađu put; mi imamo više godina iskustva. Dajte savet čak i kada vas ne pitaju, jer deca često ne znaju kako da pitaju za savet ili da li im uopšte treba savet.

(Visited 295 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *