19 stvari u kući koje treba čistiti svakog meseca

Obavljajte ove jednostavne, ali često zanemarene zadatke čišćenja svakog meseca kako biste izbegli veći nered i skupe popravke u budućnosti.

1. Veš mašina

Preporučuje se da vašu veš mašinu povremeno stavite na ciklus čišćenja, zavisno od toga koliko često je koristite. Ako je ne koristite tako često, preporučuje se da je operete (i iznutra i spolja) jednom mesečno. Pošto većina odeće/predmeta za pranje zahteva hladno pranje, topla voda se ne koristi često. Prva stvar koju možete da uradite jeste da operete mašinu toplom vodom, uključujući i izbeljivač. To će pomoći da se ubiju bakterije ili insekti koji se trenutno nalaze u vašoj mašini.

2. Odvodi za smeće

Najbolji način da očistite odvod za smeće je s sodom bikarbonom i belim sirćetom. Uzmite pola šolje sode bikarbone i šolju belog sirćeta i stavite ih u sudoperu. Nakon nekoliko minuta, sipajte i vrelu vodu. Zatim napunite odvod sa kockama leda i dodajte šolju soli, što će pomoći u uklanjanju otpada. Na kraju, dodajte polovine limuna u odvod i držite i vodu i odvod uključenim.

3. Lajsne i roletne

Ako dopustite da se na vašim roletnama nakupi previše prašine i prljavštine, može postati nemoguće da ih potpuno očistite. Što više prskate i brišete, to više širite prašinu i masnoću. Teško je temeljno obrisati obe strane svih traka koristeći krpu, a pritom pazeći da ne oštetite nijedan od delikatnih delova u procesu.

4. Provera filtera za vazduh

Treba zameniti filtere za vazduh najmanje četiri puta godišnje, ali je najbolje proveravati ih jednom mesečno. To održava vazduh u kući zdravim i omogućava da sistem radi efikasno jer nije začepljen otpadom ili prašinom.

5. Filter za mašinu za pranje sudova

Uklonite filter za mašinu za pranje sudova i operite ga kako biste se uverili da su svi ostaci hrane uklonjeni. Zatim pospite šolju sode bikarbone na dno mašine i ostavite je da stoji 12 sati. Zatim dodajte šolju sirćeta i pokrenite vrući ciklus.

6. Čišćenje garaže, terase i staza

Pometite garažu, terasu i staze kako biste ih očistili od otpada. Ako ovaj posao obavljate jednom mesečno, biće značajno lakše održavati ih tokom vremena.

7. Rešetke frižidera

Vrh ili dno vašeg frižidera ima rešetku koju možete skinuti kako biste dobili pristup kompresoru i kondenzatorskim zavojnicama. Tokom vremena tu se nakuplja prašina koja blokira protok vazduha, što može izazvati otkazivanje sistema za hlađenje vašeg frižidera.

8. Usisavanje tapaciranog nameštaja

Pospite veliku količinu obične sode bikarbone na tkaninu i ostavite je da stoji najmanje 20 minuta. Soda bikarbona će pomoći da se oslobode neprijatni mirisi i razbiju neke lakše mrlje na tkanini. Nakon otprilike 20 minuta, uklonite sodu bikarbonu – i neprijatan miris – sa ručnim usisivačem ili crevom za veliki usisivač.

9. Provera odvoda u sudoperi i kadi

Ako primetite da vam voda iz sudopere ili kade ne otiče brzo, razlog za to može biti nakupljanje koje izaziva blokadu. Prva stvar koju treba da uradite je da pokušate ručno ukloniti sve što ometa protok vode kroz cev koristeći četku za cevi. Zatim sipajte šolju sode bikarbone niz odvod, a zatim neku vruću vodu, što bi trebalo da sve očisti.

10. Fugne

Sačuvajte svoje istrošene četkice za zube jer su odlične za čišćenje fugni. Samo nanesite malo deterdženta na glavu četkice. To naročito dobro deluje u uglovima.

11. Lusteri (jedna soba mesečno)

Čišćenje lustera na mesečnom nivou pomaže da se ne prepune prašinom. Da biste očistili lustere, obrišite luster krpom, skinite staklenu kuglu i bacite bilo kakve ostatke insekata koji su se u njoj nakupili. Bićete iznenađeni koliko svetlo postaje svetlije nakon samo malo čišćenja.

12. Filter za aspirator

Svrha filtera za aspirator je da skuplja masnoću, pa će se tokom vremena smanjiti efikasnost kako se masnoća nakuplja. Da biste ih očistili, jednostavno ih skinite i stavite u sudoperu punu vruće vode, tečnog deterdženta i sode bikarbone. Ostavite da se natapa 10 do 15 minuta. Ako je potrebno, istrljajte preostalu masnoću četkom, a zatim dobro isperite. Osušite filtere papirom za brisanje pre nego što ih vratite.

13. Podmazivanje vrata garaže

Vaša vrata verovatno su niz panela koja su povezana šarkama i imaju metalne ili plastične valjke sa svake strane. Koristite odgovarajući lubrikant, zavisno od toga da li su valjci od metala ili plastike, kako biste očuvali glatko funkcionisanje vaših vrata garaže i produžili njihovu upotrebljivost.

14. Poklopci za ventilaciju

Možda ne čistite ventilacione otvore u svojoj kući redovno, ali kod njih se brzo može nakupiti prašina oko poklopaca. Jenom mesečno brišite prašinu sa njih kako biste sprečili da se prašina širi u vašim prostorijama. Obrišite i zid u blizini kako biste uklonili svu prašinu koja se nakupila.

15. Mali tepisi

Mali tepisi su odlični za hvatanje prljavštine i prašine, pa je važno da ih perete redovno, svakog meseca. Nema potrebe da angažujete profesionalce, možete očistiti male tepihe sami!

16. Prozori

Mesečno čišćenje prozora uključuje čišćenje unutrašnjosti stakla i prozorskih pragova. Upotrebite sredstvo za čišćenje stakla kako biste uklonili tragove na prozorima. Ako sačekate oblačan dan, možete smanjiti šansu da ostavite tragove na staklu.

17. Mikrotalasna rerna

Aparati kao što je mikrotalasna rerna se jako lako zaprljaju. Barem jednom mesečno tretirajte ih dubinskim čišćenjem koje će ih vratiti u prvobitno stanje. Očistite unutrašnjost i spoljašnjost svoje mikrotalasne rerne.

18. Plafonski ventilatori

Ako je prošlo neko vreme od kada ste čistili plafonske ventilatore, pogledajte gore. Verovatno ćete primetiti mnogo prašine i prljavštine koja se zadržala na vašim ventilatorima. Mesečno brišite plafonske ventilatore kako biste ih očuvali u dobrom stanju, omogućili njihovo pravilno funkcionisanje i sprečili da se sva prašina rasprši u vazduhu.

19. Sušilice

Čak i ako praznite filter za skupljanje vlage iz sušilice pre svakog ciklusa, postoji šansa da će se nakupiti vlaga oko tog područja koja potencijalno može izazvati požar. Zato je važno da jednom mesečno dubinski očistite to područje, a ovaj koristan trik će obaviti posao. Zamotajte čistu krpu oko jednog kraja štapića za mešanje boje. Uklonite filter za skupljanje vlage i očistite područje krpicom prekrivenom štapićem. Da biste olakšali da se vlaga zadrži na krpi, prvo je navlažite vodom.

Izvor: family handy man

(Visited 809 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *