Posledice nedostatka ljubavi

Nedostatak ljubavi je, nažalost, popularna bolest, a za sobom ostavlja komplikacije. Ne samo psihičke, već i fizičke. Ljubav je osnova zdravog razvoja, odrastanja i celokupnog delovanja u životu.

Kada su stvari krenule po zlu?

Tada, kada su se roditelji fokusirali samo na to da im dete bude uspešno. Dajući prilike, zaboravilo se da roditelj najviše čini za svoje dete kada ga voli i kada to pokazuje.

Ljubav nije isto što i stvaranje mogućnosti. Tako je ljubav, kao i njena manifestacija, bivala istisnuta sa prvog mesta.

Dete koje ne oseća ljubav svojih roditelja, ne upoznaje njenu prirodu i stoga je ne može preneti na sopstveno dete. Dakle, sistem vrednosti je ono što se promenilo.

Ljubav koja se zaslužuje

Dete koje dobija priznanje od svojih roditelja samo kad učini nešto dobro i korisno, upada u zamku da se mora boriti da bi bilo voljeno.

Kada dete nije u stanju da ispuni očekivanja, u njemu se budi krivica, a to samo pogoršava situaciju.

U tom slučaju, ljubavi koja nije bezuslovna, dete ima osećaj da je mora kupiti, a sredstvo plaćanja je prilagođavanje datoj situaciji.

Pogrešni načini

Odrasla osoba koja kao dete nije iskusila ljubav, celog života će čeznuti za njom. Ta osoba će uraditi sve da bi bila voljena. Istrpeće poniženje, drugi će lako moći da je ucenjuju.

Tipično je za adolescente, kao i mlade ljude, da često menjaju partnere, kako bi fizičkim kontaktom nadoknadili nedostatak iskrene ljubavi. Oni će na taj način srljati u propast, iz veze u vezu, a u međuvremenu će biti užasno usamljeni.

Odbijanje

Osobe koje su doživele odbijanje u detinjstvu,  kada je trebalo da budu voljeni i kada su tražili ljubav, mogu kasnije teže da se nose sa ponavljanjem odbijanja.

Osobe koje ne mogu da se nose sa ovakvim povredama, poniženjem, mogu lako da se zaključaju u neki svoj svet .

Zatvaraju vrata ne samo psihički već i fizički. Izbegavaju ljubav i udvaranje suprotnog pola da ne bi doživeli razočarenje. Ovo će samo pogoršati stvari, jer će se njihovo samopoštovanje zasnivati na njihovim sposobnostima, što se često teško vrednuje.

Druga krajnost je narcisoidno ponašanje, gde osoba stalno mora da bude u centru pažnje.

Fizički simptomi

Fizički simtomi uključuju glavobolje, kratak dah i strah. Puls se takođe može povećati. Tipičan simptom je i bol u leđima, jer su mišići osobe bez ljubavi čvršći. Može se javiti bol u stomaku ili čak mučnina.

Na koži se mogu javiti alergijske reakcije. Nedostatak ljubavi je stresno stanje, tako da su svi simptomi koji su karakteristični za stres isti i za nedostatak ljubavi.

Šta upućuje na činjenicu da je ljubavi sve manje?

Većina današnje dece ne igra društvene igre, nije im stalo do drugih ljudi. Više vole da se povuku i igraju se igrica preko kompjutera.

Svaki treći brak završava razvodom, društvo se sastoji od sve više usamljenih i depresivnih ljudi, alkoholičara, zavisnika od sedativa…

Nažalost, sve manje ljudi svakim danom govori svojim voljenima “volim te”. Svi teže tome da prime ljubav, i to što više i što brže. Pružanje je postalo nepoznata kategorija ili ograničena na ono malo slobodnog vremena.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Šta je to uspeh?

Opsesija dobrim izgledom

(Visited 1.184 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *