Ali mama, bila si tako zauzeta

Pre nekoliko sedmica, usisavala sam kuhinju dok se ručak pekao u rerni. Videla sam da moje dve male devojčice idu hodnikom ka svojim sobama, što mi je pružilo priliku da još nešto odradim dok se one igraju.

Kada sam završila usisavanje, otišla sam do vešernice da ispraznim veš mašinu i složim peškire. Moja starija ćerka me je zvala da dođem u njenu sobu i da joj pomognem oko nečega. “Dolazim za minut!”, vikala sam slažući peškire. “Otići ću čim završim sa ovim”, rekla sam sebi. Kad sam završila sa slaganjem, odnela sam čiste peškire u kupatilo. Primetila sam da ga je potrebno malo očistiti. Dok sam sređivala kupatilo, ćerka me je ponovo pozvala: “Mama, je l’ dolaziš? Stvarno mi trebaš.”

“Da, srećo, daj mami samo još minut. Moram još ovo da završim.”

Prošlo je još nekoliko minuta. Otrčala sam do kuhinje da proverim da mi ručak ne zagori i, usput, pripremila umak, a potom krenula ka ćerkinoj sobi.

“Pitam se za šta joj je potrebna moja pomoć. Tako bih volela da može sama da uradi neke stvari kako bih ja mogla više toga da uradim u kući”, mislila sam u sebi.

Ušla sam u sobu taman kada je moja ćerka svojim malim telom brisala pod, sa prestravljenim izrazom lica. Brzo je ustala, krijući peškir iza svojih leđa. “Izvini mama”, rekla je dok su joj suze tekle.

Pomerila se u stranu kako bi otkrila razlog svog izvinjavanja. Plava pasta za zube bila je prosuta po podu. Jasno se videlo da je pokušavala da očisti nered, ali znate šta se dešava kad pokušavate da očistite plavu pastu za zube, samo se još više razmaže.

Moja prva reakcija je bila: “Kako li se ovo moglo desiti?”

Međutim, ta moja devojčica… Njen odgovor me je ostavio bez teksta. “Imala sam jagode između zuba i samo sam želela da ih očistim. Zvala sam te uporno… Ali mama, bila si prezauzeta.”

Srce mi se slomilo! Klekla sam i zagrlila je. “U pravu si, dušo. Mama je bila prezauzeta. Ali, nije trebalo da bude tako. Ja sam ona kojoj je žao”. Stajale smo tu neko vreme, zagrljene. “Hajde da zajedno očistimo ovaj nered.”

I tako smo nas dve, mama i ćerka, sele jedna pored druge i čistile. Ona je čistila pod, a ja… Ja sam čistila svoje prezauzeto majčinsko srce. U tom trenutku sam znala da ima još mnogo toga za očistiti.

Svi mi koji brinemo o svom domu, moramo sebi postaviti granicu. Obaveze se naše radne liste ne smeju nas sprečiti da na vreme odgovorimo potrebama svojih mališana. Naravno da svi treba da imamo čist veš, zar ne? Ali, ono čemu me je moja ćerka, uz pomoć plave paste za zube, tog dana naučila je da uvek najpre budem majka, u svakom trenutku dostupna svojoj deci, pa tek onda domaćica. Jer ono što najmanje želim je da me deca zovu “previše zauzetom”.

izvor: mama

(Visited 2.085 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Marija Nikolić (Plančak) 31/07/2018at7:18 pm

    Hvala vam što postojite!

    Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *