Dete i strah od vode

Vaše trogodišnje dete voli kupanje i izgledalo je uzbuđeno zbog predstojećeg putovanja vaše porodice na plažu. Ali kada ste stigli na plažu, ono se zgrčilo i nije htelo ni prste na nogama da umoči u vodu. Ili je možda vaša beba volela kada ste je nežno držali u bazenu, ali sada, kada je malo starija, samo pominjanje izleta u bazen izaziva odlučno „Ne!“ Ako vam ovakvi scenariji zvuče poznato, niste sami. Veoma je uobičajeno da mala deca razviju strah od vode – i da se roditelji osećaju frustrirano i nesigurni kako da nateraju svoju decu da prevaziđu ove strahove.

Ne brinite, postoji nekoliko taktika koje možete pokušati kako biste pomogli svom detetu da prevaziđe ovaj strah. U svakom slučaju, neobično je da dete zadrži ove strahove nakon ranih godina detinjstva.

Šta uzrokuje strah od vode u detinjstvu?

Bebe nemaju uvek svest o vodi kao nečemu čega se treba plašiti i obično će se rado prskati u kadi, jezeru, okeanu ili bazenu. Ali kako deca postaju starija, uobičajeno je da počnu da se plaše vode.

Dječije i predškolske godine su prve godine za razvoj straha od vode. Evo zašto:

  • Vaše dete može iznenada postati svesno prostranosti i misterioznosti velikih vodenih površina.
  • Možda shvate da je voda nešto što bi moglo biti opasno.
  • Međutim, oni još nisu razvili način da racionalizuju ove strahove ili ih stave u perspektivu. Vaše dete još nema životno iskustvo kako bi shvatilo da, iako velike vodene površine mogu izgledati zastrašujuće, zapravo nisu.
  • Neka deca su u stanju da se oslobode ovih strahova lakše od druge. Ako je vaše dete imalo teško iskustvo sa vodom (čak i u kadi), ovi strahovi mogu biti intenzivniji. Ako je to bilo klizanje, preterano prskanje ili neželjeno uranjanje u vodu, to može učiniti ove strahove još raširenijim i teško je osloboditi ih se.
  • Neka deca možda nisu imala posebno strašno iskustvo u vodi, ali neko slično neprijatno, poput vode u nosu ili očima, a zabrinutost da će se ovo ponoviti čini da nerado uđu u vodu.
  • Dete koje ima probleme sa senzornom obradom ili koje je sklono senzornom preopterećenju može imati poteškoća sa vodom, peskom ili glasnim zvukovima koji prate mnoge izlete u vodu.

Kako mogu da pomognem svom detetu da prevaziđe strah od plivanja?

Možda je najvažnija stvar koju treba imati na umu da budete strpljivi.

Evo nekoliko saveta koje treba slediti kada pomažete svom detetu da prevaziđe strah od plivanja:

Nemojte ga prisiljavati

Neka vaše dete zna da je u redu da se plaši. Ako ide na časove plivanja i vidi drugu decu kako uskaču bez oklevanja, možda će se osećati neugodno, što će samo pogoršati njegovu ne baš pozitivnu perspektivu o bazenu. Uverite se da je instruktor plivanja uključen u taj pristup i da će biti u redu ako ga pustite da sedi sa strane dok ne bude spremno da pokvasi noge.

Dajte svom detetu pravu opremu

Uobičajena oprema na naduvavanje za decu može pomoći kolebljivom plivaču da se sigurnije oseća u bazenu. Nošenje opreme samo nekoliko puta moglo bi biti dovoljno da inspiriše samopouzdanje koje je potrebno da se manje plaši vode. Ali samo zapamtite da ta oprema ponekad pruža lažni osećaj sigurnosti roditeljima i ni na koji način nisu dobra zamena za stvarno umeće plivanja – zato držite svoju bebu na dohvat ruke, bez obzira da li nosi pomoćno sredstvo za plutanje ili ne.

Neka vaše dete testira vodu

Ako tipično vreme kupanja vašeg mališana ima tendenciju da bude brzo šamponiranje i ispiranje, odvojite vreme za duži boravak u vodi. Usredsredite se na to da mu pomognete da se oseća udobno sa nekim osnovnim veštinama plivanja koje može da vežba u kadi, kao što je stavljanje lica u vodu, pa čak i okretanje na stomak i udaranje nogama. Obraćajte mu se sa puno ohrabrenja: „Vau, toliko si dobar u kvašenju lica da znam da ćeš do kraja leta postati odličan plivač.“

Pokvasite svoje noge

Ako je praktično (imate vremena i uklapa se u vaš budžet), razmislite o časovima plivanja u vašem lokalnom bazenu. Vaše dete će verovatno brže prevazići svoj strah ako ste sa njim u bazenu. Čak i ako se još uvek plaši solo plivanja, prskanje u bazenu sa vama će mu dati osnove koje će mu trebati kako bi bio bezbedniji u vodi, bez obzira gde se nalazi.

Kada treba da upišem dete na časove plivanja?

Razgovarajte sa svojim pedijatrom o časovima plivanja, jer on ili ona može da vam da predstavu o tome da li je vaše dete spremno ili ne, da vam pomogne da odredite koliko često ćete biti u vodi ili blizu nje i da vam da preporuku za odgovarajući program u vašoj blizini.

Imajte na umu da se ne preporučuju časovi plivanja za bebe mlađe od 1 godine. Nema dokaza da časovi pomažu u smanjenju rizika od utapanja, a bebe koje su mlade još ne mogu da podignu glavu iz vode dovoljno dobro da dišu. Časovi igre u vodi se, međutim, često nude da pomognu mlađim bebama da se naviknu na vodu i mogu biti zabavan način da se povežete.

Samo zapamtite da će strah vašeg deteta od plivanja proći ako preduzmete prave korake i pomognete mu da se udobnije uroni u vodu bez prisiljavanja. Pre nego što shvatite, vaše dete će prskati okolo kao da mu je to sasvim prirodno. Zato budite strpljivi i zabavite se!

 

Možda će vas zanimati emisije:

Igranje

7 stvari koje će deca pamtiti o vama

(Visited 489 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *